Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız. İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz.
Zencefili şu formlarda tüketmeniz mümkündür:
Özellikle dilimleyip suda kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Sütlü tatlılara lezzet katması için değerlendirebilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme sırasında ilave edebilirsiniz. Yemek soslarına toz zencefil dahil edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Birçok faydası olduğu bilinen zencefilin kabuğunun atılmaması sağlınıza olan faydası açısından önerildi. Bu kabukta vitaminlerin doğrudan derinin altında bulunduğu için önerildi. İnsanların doğal besinlere yönelmesi sonrasında zencefilin önemi de artı. Kendisi de zencefilini kabuğunun faydaları da dikkat çekti.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefil soymanın en iyi yolu, bir kaşığın kenarını kullanarak deriyi etten sıyırmaktır. Bir kaşık kullanmak, zencefil kökünün köşelerine ve kızılcıklarına girmenize yardımcı olur, ayrıca bir kaşığın kenarıyla kendinizi kesemezsiniz. Kaşık yerine tereyağı bıçağının arka kenarını da kullanabilirsiniz.
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Taze zencefil kabukluysa, bir kağıt havlu, peçete veya temiz havluya sarın. Zencefili sardıktan sonra buzdolabına yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 21 gün muhafaza edebilirsiniz. Taze zencefilin kabukları soyulmuşsa, mutlaka buzlukta saklamak gerekir.
Hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı özelliği ile ön plana çıkan zencefil çayı aç mı tok mu içilir? Zencefil çayı aç ya da tok karnına içilebilir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
·Taze zencefil buzdolabında üç haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Taze zencefili buzdolabında, 21 günden daha fazla tuttuğunuz zaman bozulmaya başlar. Buzdolabında bulunan taze zencefiliniz bozuldu mu bozulmadı mı yapısına bakarak anlamanız mümkündür. Zencefil kabuklarını birbirinden ayırdığınız zaman, içerisinde kırışıklıklar görüyorsanız bu bozulduğuna işarettir.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Bu yaygın, bilinçsiz kullanım, kullanan kişilerin çok ciddi yan etkilerle karşılaşma riskini karşımıza çıkarıyor. Bu ürünleri kullanan kişiler, kontrolsüz ve hekim bilgisi dışında kullanmamaları konusunda bilinçlendirilmelidir. Zencefilin, kan sulandırıcı ilaçlarla da birlikte kullanılmaması gerekiyor.
Faydaları saymakla bitmeyen, hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilen zencefil çayının yerini hiçbir şey tutamaz. Hatta zencefil limon çayının vücutta sağladığı yararlar saymakla bitmez. C vitamini, magnezyum, potasyum ve daha pek çok vitamin ve mineral açısından zengin olan zencefil tam bir sağlık deposu.
Taze kök zencefili dilerseniz rendeleyip, dilerseniz de halka halka doğrayarak kaynayan suya ilave edin. 10 dakika kadar birlikte kaynattıktan sonra ocaktan alın. Portakalı sıkın ve bu karışıma ilave edin. Dilerseniz limon veya balla da lezzetlendirebilirsiniz.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zencefil bal öksürük kesebilir, zararlı mikroorganizmaları temizleyebilir. Bağışıklığı güçlendirme ve vücudu korumada yardımcı olduğu için soğuk algınlığına karşı da koruyucudur. Gribal rahatsızlıklarda rahatlatıcıdır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Zencefil az miktarda oksalat içerir. İnsan vücudunda bulunan en yaygın oksalat türü böbrek taşıdır. Bağırsak ve böbrek hastalığı olan kişiler için, özellikle oksalat taşı riski yüksek olan hastaları için zencefilin fazlası zararlıdır.
Zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu bitkiyi kullanmadan önce hekime danışılmalıdır. Zencefil tansiyonu düşürür. Tansiyon hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmadan önce hekiminizle görüşünüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri