Türkiye'deki jet yakıtının yaklaşık yüzde 90'ının yerli üretimle elde edildiğini kaydeden İlter, "2019'da 1,2 milyon ton jet yakıtı ürettik ve bunun çok büyük bir kısmını iç piyasa verdik.
Biyoyakıt üretimi için ilk adımı atan SOCAR Türkiye, yeni ve farklı bir teknoloji ile deniz suyundaki mikro yosunlardan jet yakıtı üretecek. SOCAR Türkiye, biyoyakıt pazarına öncülük edecek bir teknoloji geliştirerek deniz suyundaki mikro yosunlardan jet yakıtı üretimine başlıyor.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Nitekim başvuruda THY, uçak yakıtı alımına ilişkin yürüttüğü ihale süreci neticesinde bazı havaalanlarında Petrol Ofisi A.Ş.'den (POAŞ), Shell&Turcas Petrol A.Ş.'den (SHELL), BP Petrolleri A.Ş.'den (BP) ve Socar Turkey Enerji A.Ş. (SOCAR)-BP'den yakıt ve ikmal hizmetleri temin etmekte olduğunu belirtmiştir.
Jet yakıtı maliyetlerinin 2023 yılında ortalama varil fiyatının 98.5 dólar olması ve sektörün toplam yakıt faturasının 215 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam daha önce beklenen varil başına 111,9 dolar ve 2022'de yaşanan 135,6 dolarlık varil fiyatının ortalama maliyetinden uygun seyredeceği öngörülüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Günümüzde kullanılan yolcu uçakları yolcu başına 100 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor.
Uçak yakıt ikmalinin yapılması için, özel araçlara ve özel sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Küçük havalimanlarında uçak yakıtları tankerler aracılığı ile yapılmaktadır. Daha büyük havalimanlarında ise hidrant adı verilen sistemler aracılığı ile yapılmaktadır.
Türk Hava Yolları A.O. ve OPET Petrolcülük A.Ş.'nin %50'şer ortaklığıyla, 18 Eylül 2009 tarihinde 75 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle kurulan THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş. hava araçlarının ihtiyacı olan yakıtın depolanması ve uçağa ikmali alanlarında faaliyet göstermektedir.
Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kalyon Havacılık ve İnşaat A.ş. 'nin ortaklığı ile IGA Havalimanı Akaryakıt Hizmetleri A.Ş. adı altında kurulmuş olup 11.02.2019 tarihinde Taya Liman İşletmesi A.Ş. sermayenin %100'ünü temsil eden paylarını devralmıştır.
Yaklaşık %30 kerosen ve %70 benzin karışımı, geniş kesim yakıt olarak bilinir. -60 °C (-76 °F) gibi çok düşük bir donma noktasına sahiptir. ve ayrıca düşük bir parlama noktası. Öncelikle bazı askeri uçaklarda kullanılır. Düşük donma noktası nedeniyle kuzey Kanada, Alaska ve bazen Rusya'da da sıkça tercih edilmektedir.
Full depo 5 bin 700 kilometre yol katedebiliyor. Bu rakamlara bakıldığında, uçaklara yakıt ikmali yapmanın ciddi bir lojistik zorluk olduğunu fark etmek zor değil.
Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar. Ülkemizin petrol ihtiyacını karşılamak için en çok Irak, Rusya Federasyonu ve İran'dan petrol temin edilmektedir.
“Amorfosbor, yaklaşık 50 yıldır Amerika'da kullanılan ve bor madeninden elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme özellikle roket ve füze yakıtı ve hatta son zamanlarda uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Roket ve füze yakıtı olarak, özellikle uzun menzilli olanlarında uzun zamandır en iyi itici olarak kullanılıyor.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır. Jet A1'in ana maddesi olan kerosen aslında, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısıdır. Yunanca “keros” kelimesinden türetilmiştir.
Tenerife Güney Havalimanı (TFS) kalkışlı uçuşlar.
TFS Akaryakıt'ta daha önce İkmal ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Muhammed Cahit Şirin, Genel Müdürlük görevine getirildi.
Çevre için TFS Green
Proje ile; Toplam 5 bin 385 ton daha az CO2 salınımı Yıllık bin 24 m3 daha az motorin sarfiyatı Gürültü kirliliğinin önlenmesi sağlandı.
Halen Türkiye'nin 2. büyük akaryakıt dağıtım şirketi olan OPET'in SUNPET markası ile birlikte 1300'ün üzerinde istasyonu bulunmaktadır.
Yönetim sürecinde yaşanan değişim, örgütlerin statülerini-konumlandıkları alanı (özel-kamu), hukuki kişiliklerini ve örgütlerin idare ile olan bağını tartışmaya açmaktadır. Tipik bir kamu örgütü olarak 1933 yılında kurulan Türk Hava Yolları (THY) örgütünün mevcut durumu, statü ve kişilik tartışmasının bir örneğidir.
Böylece Öztürkler Petrol, OPET adını alır ve Anadolu'dan başlamak üzere Türkiye'nin pek çok ilinde istasyonlar açar.
İsviçre'de geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde Güneş ışığı ve havanın karışımından elde edilen ve sentez gazı (syngas) olarak bilinen sıvının, uçak yakıtı kerosen olarak kullanılabileceği kaydedildi.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Uçak piston motorlarında benzinin formüle edilmesiyle elde edilen ve havacılık benzini (Avaition gasoline “AVGAS”) olarak adlandırılan yüksek oktanlı (80/87, 91/96, 100 LL, 100/130, 108/135, 115/145) yakıt kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri