İş hukuku terminolojisinde mazeret, işçilerin işin gereklerinden kaynaklanmayan ve kendi özel yaşamlarını ilgilendiren nedenler ile işe gelememeleri durumu olarak geçmektedir. İş Kanunu'nda yer verilen mazeret izinleri, işverenin inisiyatifine bırakılmamış, doğrudan kanundan kaynaklanan bir hak olarak doğmuştur.
Evlilik izni, süt izni, babalık izni, ölüm izni, hastalık izni, refakat izni ve evlat edinme izni gibi mazeret izinleri özel sektör çalışanlarına ve memurlara göre farklılık gösterir. Ancak bu izinler dışında zorunlu nedenlerle devlet memurlarına 10 gün süreyle mazeret izni verilebilir.
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
Ocak ayında yapılan düzenlemede bu izni okullarda, okul müdürünün verilmesi öngörülmüştü. Ancak 5 Nisan'da yapılan değişiklikle, bu izni okul müdürünün değil taşrada vali ve kaymakamların vermesi öngörülmüştür.
İlgili 30 soru bulundu
Okullarda çalışan müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenler, yıllık izin kullanıp kullanmamalarına bakılmadan 657 sayılı devlet memurları kanununun 104. maddesine göre mazeret izni kullanabilmektedir.
Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde, on gün daha ek mazeret izni verilebilir. İkinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Özel sektör çalışanlarına hastalık izni koşulları nedir? Özel sektör çalışanlarına verilen hastalık izni koşulları, hastanın sağlık durumu niteliğine göre değişim gösterir. Hekim kontrolü altında doktor raporu ile özel sektör çalışanı maksimum 10 güne kadar hastalık iznini kullanabilir.
Bu kapsamda mazeret izinin koşulları; İşçinin en az %70 oranında engelli çocuğu veya orana bakılmaksızın süreğen hastalığın olması, • Hastalık raporunun bulunması, • İşçi tarafından talep edilmesi, • Mazeret izni talep eden işçinin eşinin de çalışıyor olması, hallerinde verilmesi gerekmektedir.
1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir. Bu durumda, bu süreler yıllık izinden düşülür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
Birinci derece akraba vefat etmesi durumlarında işveren tarafından çalışana verilen izin, memur için yedi gün, özel sektörde çalışan işçiler için 3 gündür. Türk silahlı kuvvetlerine mensup olanlar için ise bu süre 10 gün olmak üzere düzenlenmiştir.
Anayasa gereği kimse yasaların kendine vermediği yetkiyi kullanamaz. Yasal mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; saatlik izinleri, dinlenme hakkının kullanımı için kanunlar ile tanınmış yıllık izin sürelerinden düşülmesin yasal bir dayanağı bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Özel izin nedir, kısaca açıklayalım. Özel izin türleri çalışanlara işverenleri tarafından farklı durum ve koşullarda tanınan çalışmama haklarıdır. İzin türünün ücretli veya ücretsiz olması işverenin insiyatifindedir.
İşçiye çeşitli sebeplerle mazeret izni adı altında verilen izinlerin yıllık izinden mahsup edilmesi mümkün değildir.
4857 sayılı İş Kanunu'nda izin kavramı birden farklı anlamda ve amaçla kul- lanılmıştır. Dört temel alt sınıfa ayrılabilecek bu izin türleri; yıllık ücretli izin, ücretsiz izin, mazeret izni ve diğer izinler olarak tasnif edilebilir.
2- Mazeret izni, a ilde vali, ilçede kaymakam onayıyla verilir. Vali veya kaymakam bu izni verirken, memurun çalıştığı birim amirinin onayını alır. Bir okul müdürünün veya bir şube müdürünün, tek başına bu izni vermesi mümkün değildir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Buna göre; kişinin 2. Derece Kan hısımları; kardeş, dede, nine, torundur. Bu durumda özel sektörde çalışan bir kişi, ancak kardeşinin vefatı durumunda izin alabilir ve bu izin süresi 3 gündür. Kamuda çalışan bir kişi ise kendi kardeşinin ve eşinin kardeşinin vefatı üzerine ölüm izni alabilir ve bu süre 7 gündür.
Bu izinler de mazeret izni başlığı altında sayılmamakla birlikte mazeret izni niteliğindedir. Bu izinlerde çalışan doğrudan ücret almamakta, mazeretine bağlı olarak SGK'dan ödenek almaktadır. Ödenek miktarı ücretinden farklı olabilmektedir.
izninden düşülmesi şartıyla ikinci defa on gün mazeret izni verilebilir. Bu izin öğretmenlere verilmez. Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri