Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, bireyin doğumla başlayıp ölümle sona eren yaşamındaki gelişimini inceler. Bu yaklaşım psikoloji, psikiyatri, antropoloji, sosyoloji ve geriatri gibi çok sayıda disiplini ilgilendiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.
Yaşam Boyu Gelişim. İnsanın doğumdan yaşlılığına kadar nasıl değiştiğini inceler. Yaşam boyunca bir insan tüm yönleriyle değiştiği için gelişim psikolojisi biliş, dil, sosyal, vb. davranışların yaşam boyu değişimini ele alır.
Yaşam boyu gelişim yaklaşımı açısından gelişim, doğumla başlayan ve ölümle sonuçlanan süreçteki değişimleri içerir. Gelişim karmaşık bir süreçtir, ölümü ve ölmeyi de içinde barın- dırır. Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, insan gelişimini gelişim dönemleri kapsamında ele alır.
Yaşam Boyu Kariyer Gelişimi
Super (1990) ise, kariyer gelişiminin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu savunmaktadır. Bu doğrultuda Super (1957), yaşam boyu yaşam alanı kuramını ortaya atmıştır.
GELİŞİM DÖNEMLERİ VE GELİŞİM GÖREVLERİ
İnsanın gelişimini daha iyi gözlemek ve anlamak için gelişim psikologları insan belirli yaşlarda ve belirli becerilerin odaklaştığı dönemler içinde incelemektedir. Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
İlgili 45 soru bulundu
Gelişimle, daha önceleri döllenmeden fetüse, bebeklik, çocukluk ve son olarak da ergenliğe kadar sınırlı olan eski yaklaşım yerine artık gelişimi, yaşam boyu devam eden bir süreç olara anlamlandırmaktayız.
– Bizim temel kişiliğimiz yaşamın ilk beş yılında değil gelişimsel değişim yaşam boyu devam eder. – Freud erken deneyimleri savunurken, Erikson hem erken hem de geç deneyimlerin önemini vurgular. önemli unsurdur. anlamlandırmaya çalışırlar.
Yaşam boyu, ömür boyu devam eden kariyer gelişim sürecini ifade etmektedir ve Super'ın mesleki gelişim dönemleri ile ilişkili bir kavramdır. uygulanmasıdır. Super'a göre bireyler büyürken kendi rolleri, kişilik özellikleri ve yeteneklerine ilişkin bir bakış açısı geliştirirler.
İnsan hayatı doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak dönemlere ayrılmıştır.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Dolayısıyla yaşam- boyu öğrenen bireylerin; Öğrenme ilgi ve gereksinimini saptayabilen, • Öğrenme inancına sahip, • Öğrenmeye istekli ve merakı olan, • Bilgi okuryazarı, • Öğrenme motivasyonuna sahip, • Öğrenmede kararlılık gösteren ve • Öğrenmeyi düzenleyebilen kişiler olması beklenmektedir.
veya almadan kendi öğrenme ihtiyaçlarını tanımlayabilme, öğrenmek için girişimde bulunabilme ve kaynak belirleyebilme, öğreneceği bilgiye ilişkin doğru öğrenme stratejisi seçip uygulayabilme ve öğrenme sonuçlarını değerlendirebilme sürecidir.
Yaşam Döngüsü Analizi Beşikten mezara yapılan bu değerlendirmede hammaddenin elde edilmesi, üretim, kullanım, yaşam sonu, geri dönüşüm ve bertaraf aşamaları bulunmaktadır.
Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Bağımsızlık evresi, eş seçimi ve evlilik, ebeveynlik: çocuğun bebekliğinden adölesanlığına (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) kadar olan dönem, yetişkin çocuklara sahip aile evresi, Emeklilik ve yaşlılık evresi.
YDA bir ürünün veya prosesin yaşam döngüsünün genellikle 4 aşamasını içerir: 1. ham madde temini, 2. imalat, 3. kullanım/yeniden kullanım/bakım ve 4. geri dönüşüm/atık yönetimi.
Yaşam boyu öğrenim, örgün ve yaygın eğitim süreçlerini kapsayan bir kavramdır. Örgün eğitimin bir alternatifi değil, bireyde örgün eğitim sonrası eksik ve yetersiz kalan verilerin sonradan tamamlanması veya bireyin keşfedilmemiş yeteneklerinin keşfedilmesi olarak görülmektedir.
Ginzberg ve ark. göre, meslek seçimi büyük oranda geri dönülemez bir süreçtir ve bu süreçte bireylerin istekleriyle ona sağlanan olanakları uzlaştırılır. Süreç, meslek kararı vermenin erinlik öncesi başlayıp 20'li yaşların başına kadar devam eden zaman diliminde gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Yaşam boyu öğrenmenin amacı, bireylerin bilgi toplumuna uyum sağlamaları ve bu toplumda yaşamlarını daha iyi kontrol edebilmeleri için ekonomik ve sosyal hayatın tüm evrelerine aktif bir şekilde katılımlarına imkân vermektir (Berberoğlu, 2010).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri