Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
Sarımsı beyaz, güzel kokulu küçük çiçekleri en çok beğenilen ve en şifalı olanıdır. Büyük Yapraklı Ihlamur – Tilia platyhyllos 'dan 15-20 gün sonra, temmuz başı ve ortası civarı çiçeklendiğinden “Kış Ihlamuru” da denmektedir. Sonbaharda yaprakları sararır.
Ihlamur Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın doğu kısımlarındaki ılıman iklimlerde yetişir. İyi drenajlı, yeterince havalandırılmış ve nemli toprakların yanı sıra tam güneşli ortamlarda büyümeyi tercih eder.
Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türleri arasında yer alır. Kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir ve ılıman iklim kuşağında yetişir. Gri, yumuşak ve lifli bir kabuğa sahip olan ıhlamur ağacının küre şeklindeki meyveleriyse tek tohumludur. Dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 tür ıhlamur ağacı vardır.
Her ne kadar çalı cinsi nadir görülse de boyutları 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Işıklı ve sıcak iklimleri seven bir ağaç olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda geçirgenliği yüksek, serin ve derin toprakları sevmektedir. Zengin mineral ve besin depolamak ile beraber, ılımlı, kireçli ve humuslu bu toprakları sevmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Ihlamurlar yeteri kadar sulandığı ve uygun gübreleme yapıldığı zaman 5 ve 10 yıl arasında büyüme göstererek çiçek açmaya başlar. Olgunlaşan ıhlamurlar Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açmaya başlar.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Ihlamur fidanı, sonbahar aylarında veya ilkbaharda, don tehlikesinin geçtiği zamanlarda dikilir. Bu dönemler, kök sisteminin yeni ortama uyum sağlaması için en uygun zamanlardır.
1000 yaşına kadar yaşayabilen ıhlamurlar görülmüştür. Türkiye'de de 500 yaşını geçmiş çok sayıda ıhlamur ağacı vardır.
Fidan Dikim Mesafesi:Ihlamur ağacı fidanlarında, dikim mesafesi fidanlar arası 5 metre sıra arası 5 metre olacak şekilde dikim yapabilirsiniz.Bu dikim mesafesi 1 metre azaltılabilir veya arttırılabilir.
IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN
Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti.
Ihlamur ağacı çeşitleri kokulu ve kokusuz olarak iki farklı türde büyür. Fidanın türüne göre bu durum değişiklik gösterir. Kışın ev çaylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı her yaştan insan tarafından tüketilebilir.
Dünyadaki herhangi bir ağaçtan 10 kat daha fazla karbondioksit absorbe eden ve yüksek oranda oksijen üreten kiri ağaçları, gelecek senelerde Doğa Ana'ya büyük katkılar sunabilecek, hatta dünyayı değiştirebilecek ağaç gibi görülüyor. Kiri adı Japonca “kesmek” kelimesinden geliyor.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Su sorunu olan bölgeye uygun ağaçlar
Benzer özelliklerde küçük bir arazimiz var, çam, katran ve ladin ağaçları, susuz, killi, ağır bir toprakta gayet güzel yetişiyor yıllardır. Katran(sedir) ile ilgili başlık şurada. Çam ile ilgili başlık şurada.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Ihlamur ağacı genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunur. Türkiye'de de çeşitli bölgelerde Ihlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar genellikle nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişmeyi tercih ederler.
Çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamur çayının da yan etkiler olabilir. Ihlamur genellikle güvenli olmasına rağmen, hipotansif (tansiyon düşürücü) etkileri nedeniyle düşük tansiyonu olan kişiler ıhlamuru dikkatli tüketmelidir. Ihlamur çayı idrar söktürücü etkilere sahip olabilir. Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olabilir.
Çok yıllık bir ağaçtır. Karasal iklimde yaprak dökmektedir. -Ihlamur Fidanı Soğuğa Dayanımı: Soğuklara dayanıklı bir süs bitkisidir.
Ihlamur ağacının budamasını ilk diktiğimiz andan itibaren yapmalıyız. Diktiğimiz ıhlamur fidanının boyu çok uzunsa, yüz elli santim veya iki metreden keserek taçlanmasını ve dallanmasını sağlamalıyız.
Ihlamurun çiçek açması, birkaç yıl boyunca düzenli bir bakım yaparak sabırla beklenmesi gereken bir süreçtir. Sağlıklı bir ıhlamur ağacı mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Düzenli bakım yapılmayan ıhlamur ağaçlarından çiçek açması beklenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri