Hayatın pek çok farklı anında tercih edebileceğiniz kahveler aynı zamanda zinde olmanızı sağlayarak uykunuzun da açılmasına destek verir. Kafein gibi maddeler vücuda enerji vererek, uyanık kalma süresini artırmaktadır.
Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2). Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir.
Fazlasıyla… Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Kahvenin içerisinde bolca bulunan kafein, uyanıklığı arttıran bir maddedir. Uykuya engel olan kafein, aslında uykusuzluğa yol açar. Kola, çay gibi içeceklerde de bulunan kafein, vücuda enerji verir.
Bilim insanlarının son araştırması, uykuya dalmayı zorlaştıran kahvede bulunan kafeinin uyarıcı etkisi olmasının yanı sıra vücut saatini de yavaşlattığını ortaya koydu.
İlgili 24 soru bulundu
Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahve uyku açıcı şeylerin ilk sırasında sayılabilir. Enerji vermesinden dolayı uykunuzu açar ve içim sonrası daha ayık olmanızı sağlar. Eğer uykunuzun açılmasını istiyorsanız ve kahveye karşı bir alerjiniz yoksa kahve tercih edebilirsiniz.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Yani kafeinin alkolün getirdiği yorgunluk hissini ortadan kaldırdığı söylenebilir. Yemek sonrasında insanların kahve içmesinin ardında da bu neden yatıyor olabilir. Fakat alkol etkisiyle oluşmuş sarhoşluk halini ve algı azalmasını ortadan kaldırmaz.
Teksas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günde iki fincan kahve içen erkeklerin cinsel performanslarının arttığını ortaya koydu. PLOS ONE adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; günde iki fincan kahve tüketen erkeklerde, hiç içmeyenlere oranla yüzde 42 daha az sertleşme problemi görülüyor.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
İSVİÇRELİ BİLİM ADAMLARI ONAYLADI: TAFT COFFEE DÜNYANIN EN GÜÇLÜ KAHVESİ Kahve birçoğumuzun vazgeçilmezi. Lezzeti ve sohbetinin yanı sıra içinde bulunan kafein sayesinde verdiği enerji de kahveyi sevmemiz için bir neden. Faydaları saymakla bitmeyen kafeinin insanları en çok cezbeden tarafı uyku açması ve dinç tutması.
Kahvenin her çeşidi uyku kaçırmak için size yardımcı olacaktır. 2- Çay, kola, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de uykuyu açar ve enerji verir. 3-Elma, içerisinde doğal şeker bulunan bir meyvedir ve bu da uykunuzun açar ve kan şekerinizin dengelenmesini sağlar.
Bilimsel konuşalım: Kahve neden uykumuzu kaçırır? E artık aramızda kahvenin içinde bulunan kafeinin ismini, cismini duymayan kalmamıştır. Kahvenin içinde bolca bulunan bu madde, uyanıklığı arttırıcı bir maddedir. Kafein, uyumak için gereken koşulların oluşmasına set koyar ve uykusuzluğa yol açar.
Sabah uyandığınızda kahve içmek, tarihsel olarak çok tercih edilen bir şey olsa da, vücudu buna alıştırmak iyi değildir. Kafein sadece çok yorgun hissedildiğinde tercih edilmelidir. Sabahları meyve ve çay gibi şeyler, kahveden daha iyi gelecektir.
Kafein, beyinde, uykuyu teşvik etmek amacıyla adenozin'i kabul eden reseptörleri - alıcı sinirleri - tıkar ve devre dışı bırakır. Beyin normal hâllerde uyku için verdiği sinyali veremez olur. Kafein sizi kandırarak uykunuzu kaçırır, dinç hissetmenize neden olur.
Uzmanlara göre ortalama sağlıklı bir yetişkin için ölümcül doz kafein 5 ila 10 g arasında. 590 ml'lik çifte kavrulmuş Starbucks kahvesinde 340 mg kafein bulunmaktadır. Ölümcül doz için o kadar fazla kahve içmeniz gerekir ki zaten yarı yolda mesaneniz havlu atar.
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır.
Kafeinin en önemli özelliklerinden biri de sinirleri yatıştırmasıdır, Türk kahvesi aynı zaman da doğal sakinleştirici etkisi yaratmaktadır.
Kafeinin santral sinir sistemini uyarıcı bir etkisi vardır. Hassas kişilerde, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir, kaygıya ve uykusuzluğa yol açabileceği gibi yüksek miktarda kafein tüketimi çarpıntıya neden olabilir.
Kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına bırakmak bu açıdan çok daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı. Kahvenin asidik bir içecek olduğunu da vurgulayan Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, “Sabahları açken kahve içildiği zaman mide asidinin artması tetiklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri