Yaşantısal öğrenme modeline göre öğrenme deneyimler yoluyla gerçekleştirilir ve kalıcı bir hale getirilir. Kolb öğrenmenin yaşantıya bağlı olduğunu ve öğrenmelerin yaş, cinsiyet, kültür gibi bileşenlere göre değişiklik gösterdiğini savunur. Ancak bu bileşenler kişinin öğrenmesiyle uyum içindedir.
Yaşantısal öğrenme, eğitim, iş ve kişisel gelişim arasında bağ olan bir çatıyı takip eder. Yaşantısal öğrenme, iş taleplerini tanımlayan ve eğitimsel amaçlara uyan bir sistem sunar ve yaşantısal öğrenme metotlarıyla sınıf ve gerçek dünya arasında geliştirilebilen bağlantıları vurgular.
Açıklamalardan da anlaşıldığı gibi Dewey, eğitimi pragmatist bir yaklaşımla açıklamaya çalışmış ve eğitim alanında “yaparak öğrenmek” onun temel felsefi görüşünü oluşturmuştur.
Aktif Yaşantı (Yaparak-Yaşayarak öğrenme)
Bireyler çevrelerini etkileme ve durumları değiştirme özelliğine sahiptirler. Bu öğrenme şekline sahip bireyler de izlemekten çok, pratik uygulamalar yapma, mutlak gerçek yerine, işe yarayanı benimseyip, diğerlerini reddetme eğilimi vardır.
Dunn ve Dunn 1993 Öğrenme stili, her öğrenenin yeni ve zor bir bilgi üzerinde yoğunlaşmasıyla başlayan bilgiyi alma ve işleme tarzıdır. Dunn ve Dunn 1978 Öğrenme stili, bir kişinin (konuyu) özümseme ve edinme yeterliliği ile ilişkiye giren dört temel uyarana göre düzenlenmiş en az on sekiz ögenin bileşenidir.
İlgili 44 soru bulundu
Görsel, İşitsel, Kinestetik Öğrenme! Sınıfta gerçekten başarılı olmanın yolu, Fleming'in VAK (görsel, işitsel, kinestetik) modeline göre üç farklı öğrenme stillerini iyi kavramaktır.
Gregorc Öğrenme Stili Modeli bilgiyi alma, işleme, depolama, kodlama ve kodlan çözme biçimleri üzerinde yoğun laşan bilişsel boyut içinde kabul edilen bir modeldir (Cornet, 1983,72; Guild & Garger, 1998).
Bireylerin birbirleriyle ve çevresiyle etkileşimi sonucu bireylerde davranış değişikliği oluşmasına yaşantı denir. Eğitim açısından yaşantı, kazanılmış ve yaşanılmış olarak iki kategoride ele alınabilir: Yaşanılmış yaşantı; bireylerin birbirleriyle olan etkileşimleri sonucundaki etkinliklerin tümü olarak ifade edilir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Bağlam temelli öğrenme yaklaşımı öğrencilere konu ve gerçek yaşam durumları arasında bağlantı kurma fırsatı sağlayan bir yaklaşımdır (Elmas, 2012). Bağlama dayalı yaklaşım, derslerin içeriğini daha ilgi çekici ve daha eğlenceli bir hale getirerek öğrencilerin konuyu anlamasını kolaylaştırmaktadır (Acar ve Yaman, 2011).
Aktif öğrenme öğrencilerin aktif olarak doğru bilgiyi ve farklı fikirleri edindiği; ders boyunca görev ve aktivitelerin tamamlanması için gerekli becerileri kazanma ya da geliştirme ile ilgilendiği bir süreçtir. Öğrenme sürecinde öğrenciyi içine alan herhangi bir aktivite için aktif öğrenme denilebilir.
Yaparak-yaşayarak öğrenme ilkesi:
Öğrencilerin yaşamlarının eğitim sürecine dâhil edilmesi yoluyla öğrenmenin gerçekleşmesidir. Etkinliklerde öğretmenin değil öğrencinin aktif ve merkezde olmasını kapsar. Öğrenci materyallerle ve uygulamalarla ne kadar çok ilişkide olursa, duyu organları o kadar çok uyarılmış olur.
Yaşantı, bireyin çevresindeki insanlarla dahası çevresindeki herhangi bir şeyle etkileşimi sonucunda elde ettiği deneyimlerin tümüdür. İki çeşit yaşantı vardır; bunlardan biri yaşanılmış yaşantı diğeri ise kazanılmış yaşantıdır.
Öğrenme yaşantı ürünüdür.
Bireyin çevresiyle kurduğu etkileşim sonucunda bireyde kalan izler “yaşantı” olarak tanımlanır. Böylece öğrenmenin bireyin çevresi ile etkileşim kurması sonucu meydana geldiği söylenebilir.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Anlamlı öğrenme ise, öğrencinin kendi zihninde aktif olduğu, bilişsel faktörlerin yer aldığı ve sürekli bir öğrenme sürecinin sağlandığı bir eğitim tekniktir. David Ausubel'in anlamlı öğrenme modeli, önceden öğrenilen bilgilerin ön organizasyonu ve bütünleşmeyi hedefler.
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
Tam öğrenme modeli; hazırlık, uygulama, değerlendirme ve tamamlama aşamaları ile uygulanır. Tam öğrenme modelinde ilk olarak öğrencilere ders sonunda kazandırılacak hedef davranışlar, tutumlar, bilgiler vb. belirlenmelidir. Bunları belirlerken ön test yapılabilir.
Kazanılmış yaşantı: Kazanılmış yaşantı, belirli bir etkileşim durumunda yer alan etkinliklerin tümünü içermektedir. Yaşanılmış yaşantı: Yaşanılmış yaşantı, söz konusu etkileşim durumunda yer alan etkinliklerden yalnızca bireyde kalıcı iz bırakan ve bireyin davranışında değişim oluşturan etkinliklerdir.
Informal Öğrenme Nedir? Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreci ifade eder. Yaşamboyu eğitim olgusu içinde bireyin bulunduğu her yerde gerçekleşen bir eğitim türüdür (Omerzel, 2007). Bu eğitim türünde önceden tasarlanmış sistemli bir eğitim sürecinden bahsedilmez.
Formal eğitimler kontrollüdür ve olumlu davranış kazandırma amacı vardır. Eğitimleri alan kişiler belirli aşamalarda çeşitli değerlendirmelere tabii tutularak bu amaca ulaşılıp ulaşılamadığı belirlenir ve eğitimin sonunda kişilere diploma veya sertifika verilir.
Somut Ardışık Öğrenme Stili
Son derece gelişmiş duyu organlarıyla öne çıkan bu öğrenme stiline sahip olan bireyler, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi tercih ederler. Laboratuvarlarda veya proje çalışmalarında somut materyallere dokunarak çalışmayı severler.
2. Soyut kavramsallaştırma (Abstract Conceptualization): Bireyler, duygular ve sezgilerden çok mantık, kavramlar ve düşüncelere önem vermektedirler. Kural ve kuramlar geliştirme ve bir problemin çözülmesinde bilimsel düşünce ön plandadır.
Soyut Ardışık Öğrenme Stiline Sahip Bireylerin Özellikleri:
Fikirlere ve kavramlara önem verirler, kavramları mantıksal olarak düzenlerler. Kitaptan öğrenmeyi severler. Bilgileri bir otoriteden veya tecrübeli bir kişiden öğrenmeyi tercih etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri