Gemide Güvenlik Yüzme bilmek şart değil. Özellikle ticari gemiler çok büyük. Eğitimde öğrendiğim kadarıyla bir geminin batması son teknoloji ile hayli zor. Gemi adamının can güvenliği için önlemler alınmış.
Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır. Staj dönemini tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı'nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur.
Denizcilik sınavına 30 yaş sınırı
İlgili 24 soru bulundu
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Deniz İşletmeleri Yönetimi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Uzakyol Kaptanlığı tonaj ve sefer bölgesi sınırlaması olmaksızın her türlü gemiyi sevk ve idare eden en üst dereceli gemiadamı yeterliğidir. Kursa kimler Katılabilir? Uzakyol 1. zabit yeterliği ile 36 ay deniz hizmeti olan (kurs mezunu veya 2 yıllık mezunlar) 18 haftalık 700 saatlik kursa katılabilirler.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 55.440 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır. İş süresi, gemi adamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.
Deniz Ulaştırma ve İşletme ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde kaptan olarak hizmet edeceklerdir.
Kaptan, bir futbol takımının saha içinde lider olarak seçilmiş olan oyuncusudur. Genellikle takımın daha tecrübeli oyuncularından ya da takım üzerinde sözü geçen oyunculardan birisi takım kaptanı olarak seçilir. Takım kaptanı saha içinde diğer oyunculardan ayırt edilebilmek için koluna pazu bandı takar.
Olunamaz.Çünkü bunun için yeterlilik yoktur. Zaten su ürünleri fakültelerinin müfredatları,uzak yol gemi kaptanı olabilmek için gerekli derslerin %5 ni dahi kapsamaz..
ANA TEMA: Takım kaptanının 3 özelliği takıma rehber ve örnek olur, bunlar : Koruma, Cesaret ve Tutarlı Davranmaktır. Takımı kaptanı olmak onurlu bir görevdir. Bu görev kaptana, ona saygı duyan ve bu kaptanın takıma doğru yolu göstereceğine inanan diğer sporcu arkadaşları tarafından verilir.
Yat Kaptanı olmak isteyen kişilerin, özel eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılması, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve Yat Kaptanlığı ehliyetine hak kazanması gerekir.
Yat kaptanı olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Bu ülkelerde gemi kaptanlarının yıllık maaşları genellikle 80.000-150.000 USD arasında değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde gemi kaptanlarının maaşları ise daha düşük olabilir. Örneğin, Filipinler gibi ülkelerde gemi kaptanlarına ödenen maaşlar genellikle 30.000-50.000 USD arasında değişebilir.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Örneğin bir kamarot olabilmek için bir denizcilik fakültesinden mezun olmanız gerekmez. Ancak amacınız kaptan olmaksa üniversite eğitimi almak zorundasınız. Özetle; kaptan, baş mühendis, güverte veya makine zabitleri gibi zabitan sınıfına yani yönetici sınıfına dahil olmak istiyorsanız üniversite eğitimi almalısınız.
eleman.net verilerine göre, Pilot 2023 yılında ortalama 112.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pilot , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu.
GEMİCİ Belgesi ile 18 ay deniz hizmetine sahip olmak. Askerlik görevinin oniki ayını faal gemilerde serdümen ya da porsun eri olarak yaptığını belgeleyip, USTA GEMİCİ Kursuna katılmak.
2. kaptan 4-8, 3.kaptan 12-4 ve 4.kaptan 8-12 vardiyalarını tutarlar. Gemi kaptanı her şeyden sorumlu olarak acil durumlarda ayakta olmak şartıyla gün içerisinde 8-5 çalışır. Aynı şekilde güverte reisi ve gemiciler de seyir zamanlarında 8-5 çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri