Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Bir canlı, bitki ya da sanat yapıtına güzel denir. Tarih içerisinde sanatçılar ve sanat kuramcıları güzel'i açıklamak yolunda çeşitli yargılarda bulunmuşlardır. Güzel'i felsefe obje'si olarak ele alan ve onu sistematik bir biçimde geliştiren ise Platon'dur. Platon ilk olarak güzel ve iyi arasında özce uygunluk bulur.
bir olayın, maddenin, mevzunun, hoşa gittiğini *, iyi olduğunu, beğenildiğini, yüz-kafa gülümsettiğini, iç açtığını belirtmek için en çok kullanılan sıfatlardan biridir güzel.
Demokritos, güzeli doğada değil insanda aramak gerektiğini söylemiş; Sokrates bunu geliştirip asıl güzelliğin ruh güzelliği olduğunu vurgulamıştır.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Güneş görünür alemde olduğu için, İyinin formu anlaşılır alemdedir. "Bilinenlere hakikat ve bilene bilme gücü veren şeydir". Bu sadece "bilgi ve gerçeğin nedeni değil, aynı zamanda bir bilgi nesnesidir". Platon, İyi'nin biçiminin, bilişin adalet gibi zor kavramları anlamasına nasıl izin verdiğini tanımlar.
Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
Fakat iyi olarak tanımlanan şeyler ile beğeni yargısı daha çok bir kavrayış yargısı olarak aklın aynı ilkelerine dayanırlar. Kant iki tür güzellikten bahseder. Bunlardan ilki kavrama dayanmayan, özgür/koşulsuz güzellik iken, ikincisi de bir kavramı zorunlu kılan bağımlı güzelliktir.
Ona göre, tabiatta güzel bulmadığımız bir şey sanat haline getirildiğinde güzel olabilir. Bu, sanatın ve tabiatın kurallarının farklı olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni nedir? Aristoteles, doğadaki şeyleri form ve madde olarak görür.
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Tarafımızın deyişiyle her güzel, kendi içinde güzeldir (pros ti kala). Murdoch'un aktardığına göre ise Platon, güzelliğin Tanrı'da aranması gerektiğini öğütlemektedir. Çünkü güzel olan bizzat Tanrı'nın kendisidir, evrendeki güzelliği ortaya çıkaran yegâne estetik nesne Tanrı'dır[5].
Güzellik algısı, insanların çevrelerindeki nesneleri veya kişileri nasıl değerlendirdiğini ve güzel veya çekici bulduklarını açıklar. Güzellik algısı, bireysel, kültürel ve sosyal faktörlerden etkilenen kompleks bir konudur.
Felsefede estetik güzel ve güzellik kavramları ile ilgilenmektedir. Felsefede estetik güzelliğin insan bedeni ve aynı zamanda duyguları üstündeki etkilerini ele alır ve bunu da felsefi yönden inceleyerek güzel duyu olarak ifade eder. Filozoflara Göre Estetik Ne Demek? Aristoteles'e göre güzellik ahenktir ve uyumdur.
Cilt tonu, vücut şekli, saç rengi gibi özellikler, kültürel etkilere göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı kültürlerde açık bir cilt tonu güzellikle ilişkilendirilirken, diğerlerinde daha esmer bir ten tercih edilebilir. Medya, güzellik algısını önemli ölçüde şekillendiren bir faktördür.
Platon güzelliğin mutlak oluğunu söyler ona göre ilahi aklın dünyadaki yansımasıdır. Güzellik duyumların ötesinde olan bir ideadır. Pisagor'a göre ise güzelliğin kaynağı sayılardır. Pisagor her şeyin başlangıcının sayı olduğunu düşünür.
İç güzelliği; ruh güzelliği, huy ve ahlâk güzelliği, İslâm ahlâkını özümsemiş olma özelliğine mecâzî olarak verilen isimdir. Duygular İslâm ahlâkı ile yoğrulunca, ortaya çıkan ruhî manzara iç güzelliğidir.
Güzel olmak veya güzel gözükmek sadece mesleki anlamda değil, kendimizi iyi hissetmek veya iyi bir izlenim verebilmek için de oldukça önemlidir. Güzellik kavramı zihinsel seviyede kolektif olarak herkesi etkiliyorsa, bunun kaynağı ne olabilir? Bir kişi sağlıklı ve genç ise yaşamda kalma ve üreme şansı daha fazladır.
Hegel'e göre, artistik güzel, güzelin tek biçimidir. «Sanattaki güzel Tin'den doğar ve yeniden do ğar; onda birdenbire ortaya çıkar. Doğadaki güzellikten üstün olan sanattaki güzelliğin ürünleri doğa ve onun fenomenleri üzerinde yer alır»0 .
Estetik, doğada ve sanatta 'güzel' ve 'yüce' gibi izlenimlere sebep olan, -duyu algısı ve hislere dayalı- deneyimlerle ilgilenen felsefe disiplinidir.
Kısaca, Hartmann için estetik değer, nesnenin ya da nesne durumlarının değeri değil, aksine estetik nesnedeki bir görünüş değeridir. Hartmann'ın burada geliştirdiği bölgesel varlıkbiliminde aynen tatbik edilmektedir.
Sokrates'e göre bu sonsuz güzelliğin özellikleri İhlas suresi gibidir: Doğumsuz, ölümsüz, artmaz, eksilmez... Bütün güzellikler ondan pay alır. Kendisi onların parlayıp sönmesi ile ne artar ne eksilir ne de bir değişikliğe uğrar.
"güzel değil hatta bana bile verebilir gibime geliyor" anlamında değerlendirme. tipik güzellik standartlarına uymasa bile farklı yüz hatlarına sahip göze hoş gelen çekici kimse anlamında kullanılır.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri