Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirir. Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olur, gerektiğinde refakat eder. Bakım veren aile üyelerini destekler.
Yaşlı Bakımı Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, hastanelerin geriatri birimlerinde, Huzurevleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Bakımevleri, Gündüzlü Bakım ve Özel Bakım Merkezleri'nde merkezin yönetimi konusunda ve bakım elemanı olarak görev yapabilirler.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
- Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygulanmasına yardımcı olur.
İlgili 20 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Yaşlı Bakım Teknikeri 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.100 TL maaş alıyor. Yaşlı Bakım Teknikeri, 2024 yılında en düşük 25.700 TL alırken, en yüksek 42.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yaşlı Bakım Teknikeri, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.100 TL maaş alıyordu.
Bölüm tercih edilirken en çok dikkat edilen şeylerden bir tanesi de KPSS atanma puanlarıdır. Yaşlı Bakımı KPSS taban puanları son alımlarda 75 puan civarında kalmıştı. KPSS'den atanmak için çok yüksek bir puan olmadığı söylenebilir. Kısacası; atamaları nasıl sorusuna kolay veya orta düzeyde denilebilir.
Sınavda başarılı olmaları durumunda 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri programlarına devam edebilirler.
Yaşlı Bakımı bölümü; TYT puanı ile öğrenci kabul eden ön lisans programıdır. Örgün öğretim, ikinci öğretim ve açık öğretim seçeneği sunan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olanlar, "Sağlık Teknikeri" unvanını alırlar.
Yaşlı bakım teknikeri, yaşlıların günlük ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık durumlarını takip etmek ve ilaçlarını düzenli olarak vermekle sorumludur. Ayrıca, yaşlıların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara moral destek sağlamak da görevleri arasındadır.
Devlete bağlı ya da özel huzurevleri, devlete bağlı ya da özel bakımevleri, devlet hastaneleri ya da özel hastaneler, evde bakım hizmeti ihtiyacı duyulan durumlar gibi pek çok alanda hasta ve yaşlı bakım iş imkanları bulunmaktadır. Bu meslek manevi tatmine de yönelik bir meslektir.
Evde hasta bakım ve yaşlı bakım aynı mı? Yaşlı bakımı hasta bakımının bir parçasını teşkil etmekte olup aynı değildir. Evde hasta bakımı çok daha fazla kapsamı olan bir hizmettir.
(5) Yaşlı bakım elemanı kuruluşun temizlik ve diğer işlerinde çalıştırılamaz.
Bakıcı Çalışma Saatleri
haftada bir gün (24 saat) izin kullanır. Aile ile yapılan anlaşmaya göre bu izin günü hafta sonu veya hafta içindeki bir gün olabilir. Gündüzlü hasta bakıcısı ise hafta içi mesai günlerinde günde 8 veya 9 saat çalışır, Cumartesi ve Pazar izin günleridir.
Yetişkinlik dönemi sonrası yaşlılık döneminde bazı kişisel becerilerini kaybetmiş, fiziksel yada ruhsal çeşitli hastalıklara sahip olan kişilerin, gerek kişisel ihtiyaçları, gerek kişisel bakım ve düzenlerinin yerine getirilmesi için kendilerine yardımcı olan meslek grubundan çalışanlara yaşlı bakıcısı, bu mesleğe ise ...
"Yaşlı Bakımı " önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler.
Yaşlı Bakımı Programı mezunları, ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavından başarılı olmaları halinde üniversitelerin; Besleme ve Diyetetik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde lisans eğitimine devam edebilirler.
Yaşlı ve hasta bakım teknikerleri, personel sayısının yetersiz olduğu durumlarda, başhekimin talimatları doğrultusunda hastanelerde nöbet tutabilir.
YAŞLI BAKIMI PROGRAMI
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
Fedakârlık: Hasta yaşlı bakım elemanı, kişisel çıkar ve yararını düşünürken aynı zamanda hasta/yaşlı, meslektaşı, çalışma arkadaşlarının çıkarları ve yararını ön planda tutmalıdır. Detaylara dikkat etme: Sağlıkta bazı küçük veriler oldukça önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlar.
c) Açılış İzin Belgesi Kuruluşun görülebilecek bir yerine asılır. Huzurevi Personelinin Nitelik, Nicelik ve sorumlulukları: Madde 9-Huzurevinde sorumlu Müdür, sosyal çalışmacı, psikolog, tabip, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire, yaşlı bakıcısı ve diğer personel çalıştırılır.
Hasta Bakıcı Nasıl Olunur? Hasta Bakıcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 230 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hasta Bakıcı maaşları 18.900 TL'dir. En düşük Hasta Bakıcı maaşı 17.000 TL iken, en yüksek Hasta Bakıcı maaşı 27.500 TL'dir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 20.100 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Hemşire maaşı 17.900 TL iken, en yüksek ise 65.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 22.900 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Tıbbi Sekreter maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 27.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri