Yaşlı yaş isminden türetilen Türkçe kökenli bir kelimedir. Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
yaşlı kelimesinin eş anlammlısı :ihtiyar .
İlk örnek yaşlı yani yaşı ilerlemiş,ihtiyar kimse olarak kullanılırken diğer örneğimiz ise " ıslak " anlamında kullanmıştır.Yani kısacası, " Yaşlı " kelimesi sesteş kelimedir.
Yaşlı kelimesi sıfat olması dolayısıyla zıt anlamlısı da bulunan bir sözcüktür. Yaşlının zıt anlamlısı olarak "genç" sözünü gösterebiliriz.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Türkçede yazılışları aynı ama anlamları farklı birçok kelime vardır. Eş sesli olarak nitelendirilen bu kelimelerden biri de yazdır. Yaz, hem bir mevsimin adı hem de ''yazmak'' fiilinin köküdür. Bu kelime cümle içerisinde her iki anlamda da kullanılabilir.
Sağ kelimesi, eş sesli yani sesteş bir kelimedir. Sağ kelimesinin, sol kelimesinin karşıtı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
Yaşlı kelimesinin eş anlamlısı olan kelime ihtiyar kelimesidir çünkü yaşlı ve ihtiyar aynı anlama gelen iki kelimedir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Yaşı ilerlemiş olarak anlamı bulunan yaşlı kelimesi, yaşlanmış ya da yaşlılık gibi türemiş kelimeleri kapsamında değerlendirilmektedir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak barış kelimesini karşımızda görmekteyiz. Bu sözcüğün sulh kelimesiyle eş anlamlı olarak olmasının nedeni aynı anlama sahip olmalarıdır. Bundan dolayı sulh sözcüğü ve barış sözcüğü eş anlamlıdır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eş sesli kelimelere örnek cümleler :
Ayakkabısının bağını düğümleyip arkadaşının bağ evinden uzaklaştı. Onun yüzünden yüz yerde yüzüm kızarıyor. Her yaz yaylaya çıkar, orada yarım kalan hikayesini yazmaya çalışırdı. Kır saçları rüzgarda dalgalanıyordu.
Eşya: Eş sesli değil. Araç gereçlerin bütününe eşya adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri