Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
Âlimlerin çoğunluğuna göre anne ve babanın ya da dindarlığına, ilmine, yaşına hürmeten başka kimselerin elinin öpülmesi câizdir.
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
Hanımın eli öpülürken eli biraz kaldırılır, saygılı biçimde gözlerine bakılarak el dudağa yaklaştırılır, öpülür gibi yapılır, dudakla öpülmez. Eldivenli hanımın eli hiç öpülmez. Genel olarak evli hanımların eli öpülür. Genç kızların, bekâr hanımların eli öpülmez.
Rüyada yaşlı birinin elini öpmek, sorunlarınızdan kaçmak için bir metafor olarak kabul edilebilir. Hayatınızdaki biriyle sorun yaşamak veya nakit sıkıntısı çekmek gibi zor bir durumda olabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Bir bayanın elini eldivenli olarak öpen erkek, bu eldivene dudaklarını dokundurmaz. Nasıl El Öpülür? hafifçe öpülür. Herhangi bir mahzur yoksa öpmek için sağ el kullanılır.
Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Tokalaşma iki insanın birbirleriyle tanışmaktan/karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti gösterir. Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.
Çoğunlukla erkekler tarafından kadınların eli öpülür. Bunun haricinde devlet ve din büyükleri gibi önemli kişilerin elleri de cinsiyetlerine bakılmaksızın öpülebilir. Bu tür el öpmede el nazikçe tutulurken dudaklar hafifçe parmakların eklemlerine değdirilir.
Özel bir fitne endişesi varsa mesela kayınpeder çok genç duruyorsa bundan kaçınılabilir. Kocasının dayısı veya amcası ise onun hiçbir şeyi değildir. Nezaket ve medeni ilişki içinde bulunur o kadar. Çok ihtiyar biri olmadıkça ellerini tutması caiz değildir.
Din adamları, bir kimsenin başka birinin eli öpmesinin amacının saygı olmasını tavsiye ediyor. Yani bir kimse, karşısındaki çok zengin diye onun elini öperse İslam'daki eşitlik ilkesine ters düşer. Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.
Diz çöküp başını yere iyice yaklaştıran askerin pozisyonu tam bir “küçük secde” hâli. Bir önceki minyatürde veziriazamın eteği daha dize yakın bir yerden öpülürken, burada padişahın eteğinin ayağına yakın bir yerden öpülmesi, hiyerarşi gözetir bir dikkate işaret sayılabilir (Hünernâme I, Seyyid Lokman, res.
Buna göre; Damat-kayınvalide ve gelin-kayınpeder birbirlerinin eline, koluna, saçına... bakabileceklerine göre, birbirlerinin buralarına dokunmaları dolayısıyla ellerini öpmeleri ve tokalaşmaları da helâldir.
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Evet. Sual: Müsafeha ederken kucaklaşmak veya kafayı kafaya dokundurmak uygun mudur? Ancak uzaktan gelince veya uzun zaman görüşülmemişse, o zaman sadece sarılmak caiz olur.
PARMAK UCUNDAN TOKALAŞMA: Bir başka yanlış tokalaşma şekli eğreti tokalaşmadır. Parmak ucundan hafifçe tutup çekmek. Bence insana kendini kötü hissettiren ve karşı tarafın bu şekilde tokalaşan kişiyle ilgili rahatsız olduğu bir şekildir.
Söylenecek Söz Şudur; Üç Açıdan Kadınlarla Tokalaşmak Caiz Değil Ve Haramdır. -Konu Hakkında Açık Yasaklama İfade Eden Hadislerin Sahih Olması Ve Bunun Gereği Olarak Tokalaşmanın Haramlığı.
Sert - Güç Gösterici Tokalaşma
Tokalaşırken karşıdakinin elini güçlü bir şekilde sıkarak yapılan tokalaşmaya verilen isimdir. Nezaketsiz bir tokalaşma biçimidir. Karşıdakini baskı altına almaya çalışma ve güç gösterisi olarak anlaşılabilir. Güven duygusunun zayıf olduğunu gösterebilir.
Fakihler arasında tokalaşmanın sünnet olduğu hususunda görüş birliği vardır. Hz. Peygamber'in tokalaşma şekline dair bir kayıt bulunmamakla birlikte rivayetlerden onun tokalaşırken belli kuralları gözettiği anlaşılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Bu el öpme şekli bizim geleneğimizde vardır. Secde, birinin eline alnınızı koyarak yapılmaz. Secde ya yere alnınızı koyarak veya bu mümkün olmuyorsa imâ ile yapılır. Şu halde el öperken alnı, eli öpülenin eli üzerine koymanın hem şekil hem de daha önemlisi niyet olarak secde ile benzerliği ve alakası yoktur.
bir erkeğin, kadının eline konduruğu ufak bir öpücük, kadını çok asil gösteren, kadına sevildiğini hissettiren bir jesttir. kadının ise, erkeğin elini öpüp alnına götürmesi, ataerkil aile tipine olan bağlılıktan, saygıdan ileri gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri