Atardamar Kanaması Bu çeşit kanamada kalbin pompalamasına bağlı olarak, kalp atımıyla paralel akış gösteren, hızlı ve bol miktarda kanama görülür. Kısa süre içinde çok miktarda kan kaybı gerçekleşebileceğinden oldukça tehlikelidir ve erken müdahale gerektirir.
Kalp krizi, kalbin ana besleyici damarları olan koroner arterlerde oluşan tıkanma sonucu kalp kasının bir bölümünün oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında meydana gelen zedelenmedir.
Aort yırtılması durumunda beyine giden damarların etkilenmesiyle; felç, bayılma veya körlük ortaya çıkabilmektedir. Aort yırtılmasının ayaktaki damarlarda ortaya çıkması ve tıkanma meydana getirmesiyle, nabız azalması ya da kaybolması durumları ortaya çıkabilmektedir.
Şah damarındaki daralmanın ana nedeni damar sertliği. Bazen de damara alınan bir darbe yani bir travma sonrası damarda hasar oluşabiliyor. Karotis damarındaki tıkanıklık; görme kaybı, konuşma bozukluğu, söyleneni anlayamama, kolu-bacak veya her ikisini birden hareket ettirememe gibi felçlere neden olabiliyor.
Vücuttaki en büyük ana arter aorttur. Diğer arterler aort damarından çıkarak vücuda dağılırlar. Tüm kan damarları, içindeki kan hücrelerini tutan ve pıhların oluşumunu önleyen, endotel olarak bilinen ince bir epitel tabakasıyla kaplıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Kalbe kandaki besin ve oksijeni taşıyan damarlar koroner arter dediğimiz atardamarlardır. Kalp krizlerinin sorumluları da işte bu damarlardır. Ana atardamarımız olan aort üzerindeki 2 adet delikten sağa ve sola olmak üzere koroner arterler çıkar. Sola giden damar da öne ve yana olmak üzere 2 dal şeklinde ayrılır.
Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Şah damarı yani karotid damarı beyni besleyen ana damardır. Sağda ve solda boynun iki yanında bulunur. İlerleyen yaşlarda tıkanıklık riski artar. Tıkanıklığı ile hastada baş dönmesi, göz kararması, kulakta uğultu, çınlama, baygınlık hissi, bayılma nöbetleri ve felç yani inme görülür.
Kılcal damarların içindeki basınç değişikliği ile damar kaslarının zayıflaması sonucu kan birikir ve damar çatlaması meydana gelir. Bu durum ciltte örümcek ağı benzeri bir görüntü oluşturur. Kılcal damarların çatlaması hastanın maruz kaldığı iç ve dış fiziksel sebepler sonucu meydana gelir.
Şah "karotis" damarları, boynun sağ ve sol tarafında birer tane bulunan ve beyne oksijen içeriği yüksek temiz kan taşıyan atardamarlardır. Doğduğumuzda şah damarlarımızın iç çeperleri, vücudumuzdaki diğer atardamarlar gibi pürüzsüzdür.
Eşlik eden basit ven (toplar damar) yaralanmalarında tamir seçeneği damarı bağlama (ligasyon) tercih edilmelidir. Atar damar yaralanmaları ise bu kadar basit tedavi edilemez. Damarın kopan uçlarının bulunup tekrar birbirine dikilmesi gerekmektedir.
Bacağın atardamarları:
Bu damar bacağın üst bölümünün adelelerine giden derin femoral damarı ve bacağın daha aşağılarına ilerleyen yüzeyel femoral damarı oluşturur. Bacağın önünden kasları delerek arka bölümüne geçen yüzeyel femoral atar damar vücudun en sık tıkanan çevrel atardamarıdır.
Genellikle temiz kan taşırlar. Sadece akciğer atardamarı kirli kan taşır. Kalbin sol karıncığından çıkan, temiz kanı vücuda taşıyan en büyük atardamar aort atardamarıdır. Kalbin sağ karıncığından çıkan ve kirli kanı akciğerlere taşıyan atardamar akciğer atardamarıdır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Damar sürekli yenilenme ve devinim içerisindedir. Damarın kas ve damarı besleyen dış tabakası damar içinden gelen sinyallere ve damarı dışardan saran otonomik sinirsel ağa çok duyarlıdır. Damar yatağında kan kolaylaştırılmış bir iletim dalgası ile taşınır.
Vücutta en çok ayaklarda rastlanmakla birlikte toplardamar ve kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelmektedir. Bacaklara binen vücut ağırlığı basınca maruz kalmaktadır ve bu sebeple ortaya mavi veya mor renkli damar görüntüsü ortaya çıkmaktadır.
Bacaklardaki safen damarlardaki tıkanık ve kabakçık bozulmaları nedeni ile açığa çıkmaktadır. Cilt altında oluşmaları nedeni ile derinin rengini değiştirmemektedir. Özellikle bacakların iç kısmında ve baldır bölgesinde oluşan büyük toplardamar varisleri; damarın rengi olan yeşil renkte görülebilmektedir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Bazı hastalarda, yapılan şah damarı anjiyografisi ile şah damarında % 100 tıkanıklık olduğu yani şah damarının tamamen tıkalı olduğu saptanabilir. Bu tıkanıklık çok yakın zamanda oluşmuş bir pıhtıya bağlı değilse, yani eskiden beri varsa bu şah damarına müdahale edilmez.
Karotis yani şah damarı insan vücudunda 2 tane bulunmaktadır. İki şah damar boynun her iki tarafında yer alır ve bu şahıs damarlar kalpten aldıkları oksijenli kanı taşırlar. Çene hizasında olan bu damarlar iki farklı ayrı damara ayrılmaktadır. Ayrıldıkları damarlar iç ve dış şah damarlarıdır.
Kalbin başlıca atardamarları (koroner arterleri), solda 2 ve sağda 1 tane olmak üzere 3 tanedir. Sol ana damar kısa bir süre sonra ikiye ayrılır: 1. sol ön inen arter (LAD), 2. Sircumfleks (circumflex) arter (Cx). Sağdaki artere sağ koroner arter (RCA) denir.
Aort damarımızdan çıkıp beynimize kan götüren damarlara “karotis arter” yada bilinen adıyla Şah damarı adı verilir.
Sanatçı Oya Aydoğan da boğazına bir şey kaçtığında onu çıkarmak için öksürdüğünde ani basınç oluştu. Aort genişlemesi diseksiyonu zaten çok sınırda gider. Birden yayılır; çünkü orda basınç yüksektir, damar boylu boyunca yayıldığı zaman da ölüm riski çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri