Dr. Peter Arner ve arkadaşlarının Nature Medicine'de yayımladıkları sonuçlara göre yağ hücrelerindeki lipit döngüsü (yağların yakılma ve depolanma hızı) yaşlandıkça yavaşlıyor ve böylece daha kolay kilo alınıyor.
Yaş, cinsiyet, uyku süresi, sürekli açlık hali, ateşli hastalıklar, fiziksel aktivite gibi etmenler ve hormonlar da metabolizma hızını etkileyebiliyor. 25 yaşından sonra düşüşe geçen bu hız kilo alımına da sebep olabiliyor.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Yaş aldıkça, özellikle 20 ve 30'lu yaşlar arasında kilo artışı normal kabul edilir.
40 yaş sonrası vücut belli değişimler geçirir, metabolizma yavaşlar ve kilo vermek daha da zor bir hale gelir. Hormonlar, kas kaybı, düşük metabolizma gibi faktörler kilo verme yolundaki en büyük engellerden biri.
İlgili 16 soru bulundu
Fakat bunun gerçek suçlusu metabolizma değil. Yapılan bir araştırmaya göre kilo almanızdaki en büyük neden metabolizma hızınızdaki düşüş değil hareketlerinizim azalması. Yaşlandıkça alınan kilolar ve bu kiloların verilmesindeki asıl suçlu metabolizma değil hareket sıklığınızın azalması.
Tek bir önlem vardır; 11 12 yaş zayıflama yöntemleri ile tanışmak. 11-12 yaş kilo verme sürecinin en kolay olduğu yaşlardır. Çünkü ergenlik dönemine giriş yapılan bu yaşlarda metabolizma oldukça hızlı çalışır. Boyun uzaması ve orantılı kilo alımı olduğunda çocukların daha sağlıklı fiziğe sahip olması mümkündür.
Obezite: Hızlı kilo alımı, obeziteye yol açabilir. Obezite, vücutta aşırı yağ birikimiyle karakterizedir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, eklem problemleri, solunum sorunları ve bazı kanser türleri gibi hastalıklar obezite ile ilişkilidir.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. Ayrıca, genetik faktörlerin de metabolizma hızı üzerinde rol oynadığı biliniyor.
Yaş ilerledikçe metabolizma hızında yavaşlama oluşabilir. Aynı zamanda erkekler yüksek kas kütlesi sebebi ile kadınlara kıyasla daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir.
Ancak 40'lı yaşlar aynı zamanda vücudun bozulmaya başladığı bir süreç de olabilir. Metabolizma yavaşlar, kilo vermek zorlaşır. Fakat yine de 40'larda kilo vermek mümkündür.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Buna göre yaşlandıkça kahverengi yağ dokusunun etkinliği azalıyor; bu durumda şişmanlamak daha kolay, kilo vermek ise daha zor oluyor. Yaş ilerledikçe neden şişmanlandığı ve kilo vermenin zorlaştığının nedeni anlaşıldı.
KALÇA VE UYLUK
Bu tür kilo alımı genellikle hormon dengesizliği ile ilgilidir. En sık ergenlik, menopoz ve yaşamınızdaki diğer zamanlarda hormonlarınız dengesiz olduğunda olur. Bu tür kilo artışlarından kaçınmak istiyorsanız, uzun süre oturmaktan, sigara içmekten ve çok miktarda alkol almaktan kaçınmalısınız.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir.
Menopoz dönemindeki hormonal dengesizlik ve metabolizma hızının düşmüş olması her halükarda kilo almaya elverişli bir beden durumu olarak karşımıza çıkar. Bel bölgesinde kalınlaşma ve artan kilo, kırklı yaşlardan itibaren menopoz, perimenopoz belirtisi olarak değerlendirilir.
Klinik araştırmacılar, yaşlanmanın kişinin kilo vermesini zorlaştırdığını ve formda kalmasını giderek zorlaştırdığını öne sürüyor. Peki neden? Metabolizma yavaşlar, vücut kas kütlesini kaybeder ve hormon düzeylerinde değişiklikler olur, insanlar farklı yaşam tarzları benimsemek zorunda kalır ve zaman daha da zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri