Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz. 2005 doğumlular ne zaman ehliyet alacak? 2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
İlgili 32 soru bulundu
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Buna göre 65 yaş üstü araba kullanabilir ve maske şartına uymak kaydıyla arabayla dışarı çıkabilirler.
Yönetmeliğin iptalleri düzenleyen maddesinde yapılan değişikle ise mesleki yeterlilik belgeleri ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi ve sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal edilecek.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor. CE sınıfı ehliyet alırken ise aynı aracı arkasına takılan bir Römork ile birlikte kullanabilmelisiniz. C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 14.09.2021 tarihinde yapılan düzenlemeyle, COVID 19 Tedbirleri Kapsamında karayolu taşımacılığında ağır ticari araç sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 65 olan yaş sınırını 69 yaş sınırına çekti.
Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor.
2016 yılından itibaren ehliyetini yenileyenlerden, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlere sahip sürücüler, 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Ehliyet süresini uzatmak için üstte bahsedilen tüm belgeler tekrar istenir(Biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, harç ücreti ödemesi, sabıka kaydı).
Ancak ehliyetsiz araç kullanım şekli göz önünde bulundurulduğu zaman TCK 179 suçunu işlemiş olarak kabul edilebilir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun ayrıntısına burada değinmiyoruz. Cezasından bahsedecek olursa, somut olaya uygun olarak düzenlenmiş ceza 3 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezasıdır.
Madde 112: (Değişik madde ve başlığı : 6495 - 12.7.2013 / m. 20) Bu Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevlilerin ve trafik tescil kuruluşlarının yetkilendirildiği hâller hariç olmak üzere, sürücü belgelerinin geri alınmasına ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verir.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Farklı öğrenme çeşitleri, farklı gelişimler sağlar. Özellikle araba sürmenin beynin gelişmesinde ayrı bir yeri vardır. 2000 yılında Londra taksicileri üzerinde yapılan bir araştırmada taksicilerin beynin hipokampüs denilen bölgelerinin büyüyüp geliştiği gözlemlendi.
Araba sürmeyi öğrenmek gerçekten yetenek işi. Eğer yeteneksiz iseniz ( Mesela ben ) ilk başlarda çok zorlanırsınız ama ne kadar yeteneksiz olursanız olun pratik yaptıkça istemeden de olsa öğreniyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri