Rakibin oyunu bitirdiği zaman onun toplama yerinde hala taşın varsa 3 puan alır.
- Oyunculardan birisi pullarını henüz toplama bölgesine getiremeden diğeri tüm pulları toplayıp oyunu kazanırsa bu duruma ' Mars ' denir. Ve mars yapan oyuncu 2 puan kazanır.
Mars (eski Türkçe'de Bakır Sokım, Merih), Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır.
pulların toplandığı yerde siz bütün pulları topladığınız halde rakip hala oradaki pullarını çıkaramamışsa buna eşek marsı denir. 5 puana bedeldir. sayıca üstünlük vardır. eşek marsı yaptığınızda 3 puan alırsınız.
PUANLAMA: Bir oyun tamamlandığında kazanılan oyun (1 sayı), mars (2 sayı) veya katmerli mars (3 sayı), kübün oyun sonunda gösterdiği rakam ile çarpılarak oyunu alan tarafın kaç sayı kazandığı belirlenir.
İlgili 35 soru bulundu
6 6 dü şeş demektir. 6 5 şeş beş demektir.
1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarların her ikisinin de altıyı gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı altı: Düşeşle gülüyor, iki birle somurtuyorlar (Yusuf Z. Ortaç).
Oyunculardan birisi pullarını henüz toplama bölgesine getiremeden diğeri tüm pulları toplayıp oyunu kazanırsa bu durum 'mars' olarak adlandırılır. Mars yapan oyuncu 2 puan kazanır.
Mars (2 puan) - rakip taraf herhangi bir taşını dışarı alamamışsa. Misli Mars (3 puan) - rakip taraf herhangi bir taşını dışarı alamamış ve halen sizin bölgenizde başka taşı da bulunuyorsa.
Jüpiter gezegeni, Galileo Galilei tarafından keşfedilen 4 uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar, Dünya'nın ötesinde keşfedilen ilk uydular olduğu için, astronomi tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan Jüpiter'in uydu sayısı ise 75'in üzerindedir!
Dünya, Güneş sisteminde, adını Yunan ve Roma mitolojisinden almayan tek gezegendir. Dünya kelimesinin (İngilizce Earth) kökeninin, İngilizcede ve Almancada sırasıyla "yer" anlamına gelen "eor(th)e/ertha", "erde" kelimeleri olduğu, Türkçeye ise Arapçadan geçtiği düşünülmektedir.
Ülkemizde oynanan tavlada "dokunulan pul oynanır" kuralı geçerlidir. Modern tavlada ise oyuncu zarlarını kaldırmadığı sürece hamlesini dilediği gibi geri alıp değiştirebilir.
İlk kural, her oyuncu kendi pullarını (bu dizilişe göre) önündeki hanelerin en sağında biriktirir ve daha sonra bu pulları toplar. Eğer pullarını ilk toplayan oyuncu siz olursanız oyunu siz kazandınız demektir. Her tavla oyunu 5 tur oynanır. Bu turların en az 3'ünü kazanan o oyunun galibi olur.
3- Çift atan kapısındaki tüm pulları toplar. Örneğin 5 x 5 atan oyuncu, 5 kapısındaki üç pulu da toplar. 4- Zarlardan biri yarım gelirse ya da tavla platformunun dışına çıkarsa, oyuncu yeniden zar atar.
Zar yerine numaralı bir fırıldak kullanılabilir.
Durum 4 - 4 beraberler. Şampiyonumuz siyah pullarla oynuyor. Karşı taraf iki pul dışında bütün pullarını toplamış. Şampiyonumuz, bir biçimde, bu iki pulu kırmış.
Yek (1), Dü (2), Se (3), Cehar (4), Penç (5), Şeş (6). Tavlayı çok iyi bilen ustalar, attıkları her zara bir isim verir. İşte tavla oynayanların mutlaka bilmesi gereken zarlar ve isimleri…
Monopoly'de oyuna başlayacak kişi zar atarak belirlenir. Eğer oyuncu çift zar atarsa tekrar zar atma hakkına sahiptir. Bir oyuncu tek turda çift zar attıysa kodese girmek zorundadır.
Tavla erkek oyunudur vur kaç olmaz. vur kaç yapılır.tamamen oyunun durumu ile alakalıdır acemi usta gözetmeksizin uygulanılabilir.
Tavla tahtasını anla.
Tahtanın ortasındaki bu dört çeyreğin kesişim noktası, çubuk adı verilen bir sırt ile ayrılmıştır. Oyuncular, tahtanın karşı taraflarına birbirlerine bakacak şekilde otururlar. Her oyuncunun ev tahtası, oyuncuya en yakın sağ çeyrektir.
sırpça "kendini pençele" demektir.
i. (Fars. şeş “altı” ve Türk. beş ile şeş beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin altıyı, diğerinin beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı beş.
i. (hep ve Fars. yek “bir” ile hep yek) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan ikisinin de “bir”i gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, bir bir.
Kürtçe sayı kavramlarının karşılığını Farsçadan temin etmiştir. Yani Sayın Hüseyin Kaya'nın ifade ettiği gibi “Yek, dü, se, cehar (Çihar), penç ve şeş” Kürtçe değil Farsçadır. Bu gerçekten hareket edildiğinde: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri