3- Hedeflediğiniz alan ve pozisyonla ilgili bilgi verin. 4- Hedefinizi yazarken klişe ve genel cümlelerden kaçınarak tek cümlede ifade edin. 5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın.
Üniversite mezunuysanız ilkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV'nize yazmanıza gerek yoktur. Peki lise? Lise bilgilerinizi yazabilirsiniz fakat illa yer vermenize gerek yok. Örneğin, CV'nizde yer açmak istiyorsanız lise bilgilerinizi belirtmeyebilirsiniz.
Kişisel bilgiler:: CV'de bulunması gereken bölümlerin başında kişisel bilgiler gelir. Bu bilgiler şunlardır: Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum, askerlik durumu, ehliyet sınıfı. Eğitim bilgileri:Eğitim hayatınıza dair detayların olduğu bölümde yalnızca lise ve üniversite eğitimine yer vermelisiniz.
Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin. Yeni mezunsanız bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipseniz bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsiniz.
Stajlar, profesyonel iş yaşamının ilk adımı olarak neredeyse tüm iş verenler tarafından deneyim olarak kabul edilir ve CV'nizi destekler. Dolayısıyla iş deneyiminiz olmadığı için endişelenmenize gerek yok.
İlgili 32 soru bulundu
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Lise yaz stajı, özellikle teknik ve mesleki liselerde okuyan öğrenciler için zorunludur. Aynı zamanda endüstri, inşaat, hukuk ve benzeri pratik deneyime ihtiyaç duyulan lisans öğrencilerine de yaz stajı zorunludur.
Öğrenci CV'sine temelde kişisel bilgileriniz, eğitiminiz, iş deneyimleriniz ve becerilerinizi eklemeniz gerekir. Başvuracağınız pozisyona özel olarak diğer detayları da yerleştirmelisiniz. Örneğin o pozisyonla ilgili olarak daha önceki başarılarınızı ve yeteneklerinizi yazın.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın. 6- Üniversite bilgilerinizde Üniversite adı, bulunduğu şehir, ülke, fakülte, program, sınıf, burs bilgileri, başlama tarihi yer alsın. 7- Not ortalamanız eğer 3,00'ın üzerindeyse eğitim bilgileriniz içine bunu da yazın.
İşe alırken okuduğu liseye bakılmıyor zaten. Bakan göremezsiniz. Dolayısıyla açık lise mezunu olmak kariyeri olumsuz yönden etkilemez.
Lise – High School. Meslek okulu – Vocational School.
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan diplomaların yanı sıra, tüm kısa kursları, kurum içi eğitimleri ve çevrimiçi kursları CV'nize ekleyin.
Ancak birçok araştırma bireysel olarak öğrencinin bizzat kendisinin, mezun olduğu okuldan daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Temelde potansiyel içeren bir öğrenci düşük imkanlı bir okuldan mezun dahi olsa, daha iyi bir liseden mezun olduğundaki kadar başarı göstermektedir.
Bölüm birinciliği gibi sizleri rakiplerinizden ayıracak kriterde başarılarınız bulunuyorsa bunları dikkatlice özgeçmişinize eklemelisiniz.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
CV hazırlama, iş başvurularında oldukça önemli bir adımdır. Özellikle eğitim bilgilerinin doğru ve tam şekilde yazılması, işverenler için önem arz etmektedir. Bu nedenle CV'de devam edilen okul bilgisinin doğru bir şekilde yazılması önemlidir.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
Temelde, önyazı CV'nizi okuyan kişiye kişiliğiniz ve sizi siz yapan özellikleriniz hakkında bilgi veren bir açıklamadır. Önyazınız sizin biyografiniz olmayan ancak sizinle ilgili önemli özelliklerin yer aldığı bir özet metindir.
Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz ve güçlü yanlarınız belirtilmelidir. Kapak yazısı uzun olmamalı, en fazla 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun size ne kazandıracağından çok sizin o pozisyonla şirkete katabileceğiniz değerlerden bahsedilmelidir.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri