Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eş sesli kelimelerde kelimenin yazılışı aynı olurken anlamları farklıdır. Yani aynı şekilde yazılar ve aynı şekilde okusalar bile, mutlaka taşıdıkları anlam temel anlamları olmalıdır. Aşağıda eş sesli kelime örnekleri yer alıyor. -Çocuklar dereyi geçip de çayda boğulmuşlar.
Türkçede yazılışları aynı ama anlamları farklı birçok kelime vardır. Eş sesli olarak nitelendirilen bu kelimelerden biri de yazdır. Yaz, hem bir mevsimin adı hem de ''yazmak'' fiilinin köküdür. Bu kelime cümle içerisinde her iki anlamda da kullanılabilir.
Gülmek, gülümsemek, tebessüm etmek.
İlgili 31 soru bulundu
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir. Cümle içerisinde rüzgar kelimesi yerine eş anlamlısı veya anlamdaşı yel kelimesi de kullanılabilir.
Yaprak kelimesi, eş sesli bir kelime değildir. Yaprak kelimesinin sahip olduğu tek bir anlam bulunmaktadır. Yaprak denildiği zaman bitkilerin fotosentez gerçekleştirdiği ve solunum yaptığı temel organ olarak ifade edilebilir.
Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır. Buda kelimenin sesteş olduğunu rahatlıkla gösterir.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Türkçede eş sesli kelimeler aynı zamanda sesteş olarak bilinmektedir. Bu kelimelerin yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklıdır. Baktığımız zaman aynı şekilde yazar ve aynı şekilde söyleriz. Ancak anlamına geldiğinde tek başına ya da cümle içerisinde bize farklı ifadeler sunarlar.
Kas kelimesinin eş anlamlısı da, adale kelimesidir. Adale kelimesi, kas kelimesi yerine kullanılabiliyor. Aynı anlama sahip kas ve adale kelimeleri, aynı anlamı ifade ediyor.
Güneş, devir, çağ, tarih, toplantı, zaman kelimeleri günün eş anlamlısı kelimeleri arasındadır. Bu kelimeler gün yerine kullanılabilir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Anne kelimesi ise en başta gelen eş anlamlı kelime olmaktadır. Asıl ve temel kelimeleri de ana kelimesinin eş anlamlıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu anlamlar aynı zamanda ana kelimesinin eş sesli olmasından kaynaklanmaktadır.
Ak kelimesi sesteş bir sözcüktür. Eş sesli anlamı ise beyaz olarak bilinmektedir. Ak ve beyaz eş sesli sözcüklerdir.
Örneğin yad el, yabancı memleket; el alem ise, yabancı manasına gelir. El kelimesinin sözlük, yan ve deyim anlamını sizler için derledik. El Eş Sesli (Sesteş) midir ve Eş Sesli Anlamı Nedir? El, eş sesli bir sözcüktür.
Ev, aile bağları için Baba, evin ocağıdır.
Eş anlamlı kelimeler aynı anlama gelen fakat yazılışları farklı olan kelimeler anlamına gelir. Dolunun eş anlamlısı Yüklü kelimesidir ve Dolu kullanılan her yerde Yüklü kelimesinin kullanılması da doğru kabul edilir.
Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Kısacası tazenin eş anlamlısı olan sözcükler körpe, dinç, yeni ve yaş sözcüklerdir. Bu sözcükler tazenin kullanıldığı her cümlede taze ile aynı anlamda kullanılabilir.
Kâğıdın eş anlamlısı çönge sözcüğüdür.
GÜZEL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Hoş (Farsçadan dilimize geçmiştir.) Latif (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Cemil (Arapçadan dilimize geçmiştir.)
Ağaç kelimesinin eş anlamlısı olan kelime, dal olarak bilinmektedir.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
İlkyaz, bahar kelimesi ile eş anlamlıdır. Çoğu metinde ilkbahar kelimesinin yerine bahar sözcüğü kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri