Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
Yüksek tansiyonda kan arter duvarlarına karşı yüksek basınçla akar ve bu anlarda kan basıncı 140/90'ın üzerinde olur. Yüksek tansiyona sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı tuz tüketimi, diyabet ve obezite gibi durumlar neden olur.
Yüksek tansiyona neden olan durumlar arasında yaşlılık, obezite, genetik, hareketsiz yaşam, sigara tüketimi, aşırı tuz tüketimi ve stres yer alır. Kontrol edilmeyip tedavi edilmediği durumlarda yüksek tansiyon kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı, beyin kanaması, demans ve böbrek hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Kan basıncınızı etkileyen başka tıbbi durumlarınız da olabilir. Tiroid problemleri, obstrüktif uyku apnesini (OSA), böbrek damarında daralma, böbrek üstü bezi tümörleri gibi damar veya hormonal sorunlar tansiyonunuzun düşmesine engel olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Dilaltı hapı felce neden olabilir
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Daha az tuz yiyin
Kaya, "Tuz alımınızı azaltmak kan basıncınızı düşürmenin en önemli yoludur." diyor. "Araştırmalar, düşük sodyumlu bir diyetin bir buçuk ila iki tansiyon ilacı ile aynı etkiye sahip olduğunu gösteriyor." Tuz birçok gıdada gizlidir, bu yüzden ondan kaçınmak zor olabilir ama imkansız değildir.
15/10 mm Hg tansiyon değeri, hafifçe yüksek bir değer olarak kabul edilebilir. Normal tansiyon, genellikle 120/80 mm Hg'dir, ancak yüksek tansiyonun tanısı koymak için birkaç farklı ölçüm yapılmalı ve bir sağlık profesyonelinin değerlendirmesi gereklidir.
En sık görülen semptomlar; kafa bölgesinde dolgunluk-gerginlik hissi, ensede zonklama, sıcak basması hissi, kulaklarda uğultu, boyunda ve göğüste çarpıntı ve denge bozukluğudur.
Küçük tansiyon (diyastolik değer), 90 mmHg'nin üstüne çıktığında tehlikeli hale gelir. Bu değer normal şartlarda sağlıklı düzeyde olabilmesi için 80 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üstüne çıktığı durumlarda bazı komplikasyon ortaya çıkabilir. Bunların başında inme, göğüs ağrısı, kalp krizi ve görme kaybı gelir.
Tuz tüketiminin sınırlandırılması: Günlük tuz alımının 6 gramı aşmaması önerilir. Tuzun azaltılması, kan basıncını düşürebilir. Potasyum alımı: Taze meyve ve sebzelerde bulunan potasyum, kan basıncını düşürebilir. Düzenli egzersiz: Haftada 3-4 kez yapılacak egzersizler, kan basıncını düşürebilir.
İstirahat anında ölçülen normal diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 80 mmHg'nın altındadır. Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir.
Damarlarda oluşan genişlemelerde de tansiyon düşüklükleri görülebilir. Bu nedenle düşük tansiyon yaşayan kişilerin mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmeleri gerekir.
Kan basıncının klinikteki ölçümünün, günlük yaşamda evde ya da kan basıncı takip cihazı ile izlemeye göre 20/10 mmHg yüksek çıkmasına 'beyaz gömlek hipertansiyonu' deniliyor. Bu durumdaki hastalarda da yaşam biçimi değişikliklerinin uygulanması ve tedavilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
16 yaş altında <90P normal kabul edilirken 16 yaş üstünde <130/<85 mmHg normaldir. 16 yaş altında ortalama SKB ve/veya DKB ≥90P ancak <95P olan çocuklar yüksek normal KB'ye sahip olarak sınıflandırılır. 16 yaş üstündeki ergenlerde 130-139/85-90 mmHg yüksek normal KB kabul edilir.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Tansiyon 12-22 ml. arası olursa tehlikeli olur. Tansiyon bu değerler arasındaysa şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, görme ve bilinç bozukluğu gibi etkileri görülebilir. Ani tansiyon yüksekliğinde ise beyin kanaması ve felç görülebilir.
Yüksek Tansiyon ve Uyku Apnesi İlişkisi
OSA üst solunum yolunun uyku sırasında tekrarlayan bir şekilde kapanması şeklinde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Havayolunun kapanması, hava akışının azalmasına ve kalp üzerindeki baskının artması ile kan basıncının(tansiyon) yükselmesine neden olur.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye girer. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmaktır.
“Antienflamatuar” olarak geçen ağrı kesiciler, tansiyon ilaçlarının etkisini bozabilir. Mümkün olduğunca ağrı kesici kullanmayın. Zaten bu grup ağrı kesici ilaçlar sık kullanıldıklarında böbreklere zarar verebilirler. Eğer ağrı kesici almanız gerekiyorsa “parasetamol“ etken maddesini içerenlerden kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri