Bebek evde pişen yemeklerin çoğunu bu ay yiyebilmeye başlar. 10 aylık bebek yemekleri arasında balık, sebze çorbası, köfte ve yoğurt gibi yiyecekler olabilir. Bebeğin 1 yaşını doldurana kadar yememesi gereken gıdalar olduğu unutulmamalıdır. Bu gıdalar; inek sütü, bal, işlenmiş et, yumurtanın beyazı gibi gıdalardır.
Bebeğiniz 10. ayında evde pişen yemeklerin çoğunu yiyebilir. Balık, sebze çorbası, köfte, tavuk gibi yiyecekler 10 aylık bebeğiniz için ideal besinlerdir. Yumurta sarısı, tuzsuz peynir kahvaltı öğünlerinde yiyebileceği besinlerdir. Meyve püreleri, ev yoğurdu ve ayran iyi bir ara öğün olacaktır.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
10 aylık bebeklerin kahvaltılarında yulaf ezmesi, kuru kayısı, beyaz peynir, doğal tereyağı, pekmez, bebe bisküvisi gibi gıdalar olmasına dikkat edin. Ara öğünlerde ve ana öğünlerde çorba tariflerinden yararlanılabilir. Çorba olarak tarhana, mercimek, şehriye çorbaları idealdir.
9-12 aylık bebeğin 3 ana öğün ve 1-3 ara öğün olmak üzere, günde yaklaşık 4-6 kez ve yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ise öğünleri dengesizleşip değişebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Pirinç bebeklerin 6. ayından beri tüketebileceği besinler listesinde yer aldığı için 10 aylık bebeğinize pilav yedirebilirsiniz.
10 Aylık Bebek Kaç Kilo Olur? Onuncu ayda kız bebeklerin yaklaşık 8,5 kg ağırlığında ve 71,5 cm boyunda olması, erkek bebeklerin ise ağırlıklarının 9 kg ve boylarının 73 cm civarında olması beklenir.
Bebek evde pişen yemeklerin çoğunu bu ay yiyebilmeye başlar. 10 aylık bebek yemekleri arasında balık, sebze çorbası, köfte ve yoğurt gibi yiyecekler olabilir. Bebeğin 1 yaşını doldurana kadar yememesi gereken gıdalar olduğu unutulmamalıdır. Bu gıdalar; inek sütü, bal, işlenmiş et, yumurtanın beyazı gibi gıdalardır.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir. Vitamin ve minareller bakımından sağlıklı ve zengin bir besin kaynağı olan bulgurun mucizesinden bebeklerimizin ve çocuklarımızın de faydalanması gerekir.
10 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir.
Bebeğiniz giderek daha hareketli hale geliyor, evin içinde emekleyerek, bir yerlere tutunarak ayağa kalkıyor, “anne” ve “baba” gibi kelimeleri bu ayda söyler. Hatta, sizleri ve çeşitli nesneleri işaret parmağıyla gösterir, elleriyle etraftaki küçük nesneleri toplayabilir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Bebeğiniz son uykusundan saat 15:00'ten önce uyandıysa, gece uykusuna en geç saat 19:00 gibi yatmasını sağlayın. Aksi taktirde gece uykusu öncesinde aşırı yorulabilir ve bu durum gece uyanmalarına neden olabilir.
0-4 ay 2-3 saatte bir uyanıp beslenebilir. 6.aydan sonra gece 3 yada 2 beslenme yapabilir. 8.aydan sonra gece 2 yada 1 beslenme yapabilir. 12.aydan sonra gece max bir beslenme yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri