Skolyoz hastalığı temelde omurgadan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve yanlış yatak seçimi bu durumun ilerlemesine neden olabilir. Skolyoz hastaları için ideal bir yatak omurgayı desteklemeli ve doğru pozisyonda tutmalıdır. Özellikle, kemik gelişimi devam eden çocuklar ortopedik özelliklere sahip yataklar kullanmalıdır.
Skolyoz hastaları için uygun yataklar sırt ve bel desteği sağlar. Bu nedenle, genellikle skolyoz hastaları için ortopedik yataklar önerilir. Bu yataklar, yatağın içinde bulunan yaylar veya köpükler sayesinde vücudun farklı bölgelerine farklı düzeylerde destek sağlarlar.
Skolyoz nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte serebral palsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğumsal ya da sonradan olabilen skolyoza vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve kalıtsal faktörler de neden olabilmektedir.
Özellikle skolyoz ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Skolyoz hastaları, omurganın sağlığını ve doğru bir duruşu korumak adına birçok faktöre dikkat etmelidir. Günlük aktiviteler sırasında aşırı ağırlık kaldırmamak, ergonomik bir oturma düzeni benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve uygun yatak/yastık seçimi skolyozun ilerlemesini engellemeye yardımcı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer önlem alınmazsa ilerleyen süreçte başta skolyoz olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Okul çantalarının ağır olması ve tek taraflı taşınması, yanlış oturma pozisyonu, kas iskelet yapısına uygun olmayan egzersiz hareketleri skolyozu tetikler.
Skolyoz en çok hangi yaş aralığında ve kimlerde görülür? Skolyoz her yaştan bireyde görülebilmekle birlikte en çok çocukların hızlı büyüme (ergenlik) dönemi olan adölesan dönemde; kız çocuklarında 11-18, erkek çocuklarında 13-18 yaş aralığında karşımıza çıkar.
Skolyoz hastaları için vücut esnekliğini artıracak omurga yapısını zorlayacak bale ve jimnastik gibi sporlar önerilmemektedir.
Skolyozlu kişiler, boynu öne doğru bükülmüş halde, baş aşağı bakmaktan kaçınmalıdır. Futbol oynamak ve diğer yüksek temas sporları, skolyozlu insanlar için tehlikelidir. Bu hastalarda bale ve jimnastik de torasik omurgayı yaralayabilir.
20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı zamanda sırt ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz. Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir.
Adolesan idiyopatik skolyozun nedeni hakkında çeşitli teoriler öne sürülmüştür. Ancak son yıllarda D vitamini eksikliği veya eksikliğinin skolyoz üzerine etkisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. D vitamini eksikliği ve yetersizliği, AIS hastaları da dahil olmak üzere adolesanlarda yaygındır.
Kalsiyum, D vitamini eksikliği skolyoza neden olur mu? Başlı başına bir vitamin veya mineralin vücutta eksikliği skolyoza sebep olmaz.
Skolyoz nedeniyle sinirler üzerinde basının artmasıyla bacak ağrısı, yorgunluk hissi, sırt ve bel kaslarda spazm görülebilir. Durumun ilerleyip sinir baskısı yoğunlaşan hastalarda bacaklarda güçsüzlük, uyuşma ve ağrı şikayetleri artar.
Baş önde duruş şekli boyun ve sırt omurlarının maruz kaldığı stresi arttırabilir. Skolyoz'lu kişilerin omurgaya dengesiz yüklenmemesi gerekir.
Skolyoz eğriliği korse içinde genelde azalır. Omurga büyümesi tamamlanıp korse kullanımı bırakıldığında skolyoz eğriliği korse öncesine göre daha az ya da aynı büyüklükte olabilir. Bazı hastalarda ise korse tedavisine ragmen skolyoz ilerlemeye devam eder. Sonuçta korse tedavisinin başarılı bir tedavi olduğu açıktır.
Omurga sağlığı için özellikle bunlara dikkat edin
Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalıdır. Yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yatak seçilmelidir. Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalıdır.
Skolyoz yalnızca fizik tedavi ile iyileşen bir hastalık değildir. Aynı zamanda ameliyat ve farklı tedavi yöntemleri de bu rahatsızlığı atlatmada önemli rol oynar. Dolayısıyla kişinin omurgasında var olan eğrilik derecesine bakılarak hangi tedavi türü uygulanacağı belirlenir.
Pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir. İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir.
Skolyozu spor yaparak da tedavi etmek mümkün değil. Ancak düzenli spor yapan çocukların vücutlarını ve postürlerini daha iyi tutabilmektedir. Bu nedenle de skolyozları çok daha az belli olur. Skolyozu olan tüm çocukların istedikleri ve sevdikleri bir sporu yapmasında sakınca yoktur.
Kupa tedavisi yani hacamat uygulamasının faydaları genel bir yapıya sahip olduğundan birçok farklı hastalığa iyi gelmektedir. Genellikle kişiler hacamat tedavisini varis, skolyoz, bel ve boyun fıtığı, baş ağrısı, cilt sağlığı veya kadın hastalıkları gibi birçok farklı sebep için tercih edebilmektedir.
Omurgaların iki tarafında mevcut olan uzun kaslardan, skolyoz sebebiyle oluşan eğriliğin iç kısmında olan kas kısalır, karşı taraftaki kas ise uzun ve kuvvetsiz kalır. Bu kaslarla bağlantılı kol ve bacak kaslarında da kuvvetsizlik ve gerginlik olabilir.
deformitesine donusebilir. Ve bununla birlikte kalp, akciger hastalıklarına neden olabilir.
Röntgen ayakta çekilir hem ön ve arkasından hem de yanından görüntü alınır. Bu basit görüntüleme ile omurganın eğriliği kesin olarak tespit edilir. Skolyozun yeri ve büyüklüğü saptanır. Ayrıca omurgada farklı bir sorun olup olmadığına dikkat edilir.
İlk belirtiler omuzların ve kalçanın simetrik durmaması ve hastanın sırtında kabarıklık olmasıdır. Bazen hastalık çekilen göğüs röntgeninde tesadüfen tespit edilebilir. Skolyoza bağlı olarak kalça, kürek kemikleri ve göğüs kafesinde de kayma meydana gelir. Skolyoz kız çocuklarında daha sık görülür.
Omurganın sağa veya sola eğilmesi ile kendini gösteren skolyoz, doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri