Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Cevap 2: Duanın adabı olarak avret yerlerinin kapalı olması daha iyi olmakla beraber, şart değildir; sözü edilen yerler açıkken de dua edilebilir.
Allah'ı zikir, en büyük ibadetlerdendir. Otururken, ayakta, yatarken, yürürken, iş yaparken, her ne durumda olursa olsun insan zikir yapar. Bundan iki şeyi istisna edebiliriz. Birincisi, müstehcen veya necis ya da haram bir durumda iken zikir yapılamaz elbette.
TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
33 kere Sübhanallah, 33 kere Elhamdülillah ve 33 kere Allahü Ekber denildikten sonra bir defa “La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir” denilerek tamamlanır.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Güven ve Allah tarafından görülme ve duyulma düşüncesi zikreden kişide sürekli olduğu için zikir çeken kişilerin kötü kelimeler söyleyemediği gözlenmektedir. Allah zikir sayesinde kişinin dilindeki kötü cümleleri temizlediği gibi zikre devam eden kişinin kalbindeki kötülükleri de temizlemektedir.
"Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun.
Eğer vaktini kaçırır da güneş doğduktan sonraya kalırsa, Duhâ (kuşluk) namazının sonu olan öğle vaktinden önceki kısa bir süreye kadar bu zikirleri getirmesinde bir sakınca yoktur. Akşam zikirlerini ise, ikindi vaktinden akşam vaktine kadar getirmelidir.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgiler kapsamında abdestsiz şekilde ezberden Kur'an-ı Kerim içerisindeki surelerin ve ayetlerinin okunmasında herhangi bir mahzur bulunmamaktadır. Bunun dışında Kur'an-ı Kerime el ile veya dokunarak abdestsiz okunamamaktadır.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Günde 100 kez La İlahe İllallah diyen kimsenin kıyamette yüzü dolunay gibi parlar. La İlahe İllallah diyerek iman tazelenmiş olur. La İlahe İllallah demek 99 belayı önler.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Genellikle yorgunluk, stres, uykululuk, can sıkıntısı ve hatta açlıkla ilişkilidir.
Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisidir. Nazar duasında esneme meydana geldiğinde o kişide nazar vardır gibi düşüncelerle ilgili bir bilgiye ulaşamadık.
Hak Teâlâ yüce kitabını bizzat zikir olarak isimlendirir. (Hicr, 15/9.) “La ilahe illallah” kelime-i tehvidi hem imanın ikrarı hem de zikrin kendisidir.
Duaların kabulü için samimiyet önemli olup, belirli sayılarda okunması şart değildir (Mü'min, 40/65; Tirmizî, Deʽavât, 66 [3479]).
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'i tutarak okunmadığı müddetçe abdestsizken okunabilir. Ancak abdest alınarak okunması daha faziletli olduğundan abdestli halde okunması tavsiye edilir.
- Çocuğa, yatarken bazen okuyorum da acaba mahzuru var mı? Değerli kardeşimiz, Abdesti olmayan birinin el dokundurmadan karşısında bulunan Kur'an'dan okuması veya ezberinden bildiği âyet ve sureleri okuması caizdir...
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri