Türkiye'nin batı ve güney kesimlerinde ananas yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ananas, tropikal bir meyvedir. Dünya üzerinde özellikle Hawaii Adaları, Filipinler, Malezya, Tayland ve Brezilya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bunların dışında dünyada en çok ananas üretilmekte olan ülke ise Hindistan'dır. Bu meyvenin ağacı daha çok nemli ve ılık havaları sevmektedir.
Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsteyen kişiler kendi ortamlarında uygun şartlar yaratarak bu ağacı yetiştirebilirler.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas, ülkemizin en çok batı ve güney kısımlarında yetiştirilir. Akdeniz iklimi, ananas yetiştiriciliği için idealdir. Ananas yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimiz ise, Antalya, Mersin ve Adana'dır.
İlgili 37 soru bulundu
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Ananas Türkiye'nin özellikle batı ve güney kısımlarında üretiliyor. Ananas yetiştiriciliği için Akdeniz iklimi oldukça uygun özellik gösteriyor. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanıyor.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas tohumunun evde yetişmesi zor olacağı için hazır fide almak size zaman kazandır. - Aldığınız ananasın meyvesini yaprak kısmından bir bıçakla ayırın. - Diğer bir yöntem ise kestiğiniz kısmı bir bardak suda bekletin. Filizlenmesini bekleyin.
Bıçak ile meyvenin soyulmasının ardından yaklaşık 2 - 3 cm derinliklerden tohum çıkarılabilir. Bunun yanı sıra tohum satan ziraat üreticilerinden temin edilebilir.
Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas tohumu yaz aylarında ekilmesi gereken tohumlardan biridir. Ananas tohumunun küçük bir kavanozun içerisinde nemli bir peçetenin üzerine koyularak fide dikimi gerçekleşir. Bu aşamada hava almaması ve nem oranının doğru olması oldukça önemlidir.
Özellikle Güney Amerika, Hindistan ve Filipinler'de yetişen ananas ülkemizde Adana, Antalya, Mersin'de yetiştirilmektedir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir. Dahası, mide asidiniz bu enzimi parçalayacak kadar güçlüdür, dolayısıyla ananas yediğinizde vücudunuza herhangi bir zarar vermezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri