Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir. Aynı kuralın yeniden ihlal edilmemesi ve 100 ceza puanının aşılmaması durumunda ceza puanları otomatik olarak sistemden kaldırılmaktadır.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur.
Bu çerçevede kanun kapsamında sicillerinde 5 ile 95 puan cezası olan kişilerin cezalarını sıfırlamış oluyoruz. Alkollü araç kullanmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet verenler hariç olmak üzere tüm trafik ceza puanlarını silmiş oluyoruz.''
İlgili 42 soru bulundu
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Trafik ihlallerinin çoğu, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Örnek verecek olursak diyelim ki araç kullanırken cep telefonu ile konuşuyorsunuz bu durumda 10 ceza puanı, muayenesiz araç kullanıyorsanız 20 ceza puanı alırsınız.
CEZA PUANLARI SİLİNİYOR!
Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında kaynaklanan ceza puanları, yeni yasayla birlikte silinecek. Bu kapsamların dışında kalan ve ehliyet ceza puanları dolduğu için ehliyetine el konulan 10 bin sürücünün ehliyeti geri iade edilecek.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız.
Ceza puanı sistemi
Uyarı cezası 1 puan, kınama 2 puan, aylıktan kesmeyse 3 puan olarak personelin dosyasına işlenecek. Son 1 yılda 20 ceza puanı ya da 5 yıl içinde 40 ceza puanı alan meslekten çıkarılacak.
100 Ceza Puanı 2. Kez Dolunca Ne Olur? Ceza puanınızı 1 yıl içinde 2. kez doldurduğunuzda ehliyetinize 4 ay süre el konmaktadır. 4 ay sonunda ehliyetinizi geri alabilmeniz için de psikoteknik değerlendirme raporuna tabi tutulursunuz.
Aktif ceza puanı alanınızda “0” yazmaktaysa, 1 sene içerisinde herhangi bir trafik kuralı ihlali yapmadığınız ve kurallara uyduğunuz gösterilmektedir. 100 ceza puanına kadar ilerleyen bu puan sistemi, trafik kurallarını ihlal ettiğiniz taktirde artarak derecelendirilir.
Ehliyet sınavında kaç doğru yapmak lazım? Başarıyla geçebilmek için en az 35 soruyu doğru cevaplamış olmak gerekmektedir.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
E-Devlet Sürücü Ceza Puanı Sorgulamak İçin
İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sistemde kimlik doğrulama işlemlerini T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapmak gerekmektedir. Ardından e-devlet sistemi üzerinden arama bölümüne ''Sürücü Belgesi Sorgulama'' yazmak gerekmektedir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK? 2 bin TL ve altındaki borçların tamamı silinecek. Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri