Yatay Düşünme: Bu yöntem bireyleri olaylara karşı farklı bakış açısı ile bakmasını sağlar. Sadece genel olarak insan ihtiyaçlarını düşünme yerine sadece belirli bir gruba ait insanların ihtiyaçlarını düşünmek yararlı olabilmektedir.
Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimi olan yanal düşünce Lateral düşünce olarak da geçer. Yanal Düşünme (Lateral Thinking) terimini ilk olarak 1967 yılında Fransız bilim adamı Edward De Bono ortaya atmıştır.
Dikey düşünme, bir şey hakkında daha fazla bilgi edinme ya da kabul gören, yakınsak bir cevaba ulaşmak anlamına gelir. Amaç, problemler için farklı, alışılmadık, yaratıcı çözümler bulmak olduğu zaman, geniş düşünme uygun olacaktır.
Lateral Düşünme: Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimidir. Lateral düşünce, klasik düşünce kalıplarının dışına çıkmaktır. Herkesin sahip olduğu verileri farklı şekillerde işleyip, ayrıcalıklı sonuçlar çıkarmaktır.
Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak çözümü. Yanal düşünme, doğal, mantıksal ve matematiksel düşünme biçimine karşı geliştirilmiş alternatif düşünce biçimidir.
İlgili 41 soru bulundu
Yansıtıcı Düşünme (İng: Reflective Practice), kendinizi geliştirmek için deneyim ve eylemlerinizi aktif olarak analiz etmek demektir. Örneğin bir atlet, bir antrenmanda yaptığı hataları gözden geçirip tekrarını önlemek için çözümler bularak, yansıtıcı düşünme yapabilir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Sistem düşüncesi, bütünsel düşünceyi ve indirgemeci düşünceyi dengelemeye çalışan problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanmıştır. Genel sistemi ve parçalarını ccount sistemine alarak, düşünme, potansiyel olarak istenmeyen sonuçların daha da geliştirilmesine katkıda bulunmaktan kaçınmak üzere tasarlanmıştır.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Dönüşümsel öğrenme, kişi- sel gelişim ve olgunlaşma için bireyin kendi varsayımlarını, inançlarını, duygu- larını ve bakış açılarını amaçlı olarak sorgulamayı öğrenmesidir. Dönüşümsel süreçten geçen bireyin, kendi inanç, varsayım ve deneyimlerini yeni anlamlı bakış açılarına dönüştürmesi beklenir.
Ters Durum ispatı bize verilen kabullerden yararlanarak istenileni bulmak yerine, istenilenin olmaması (değilinin olması) durumunda, kabullerimizin de olamayacağını (yani değillerinin doğru olması gerektiğini) göstermeye dayanan bir ispat tekniğidir.
Bireyin çok yönlü olarak bilgiyi ayrıştırması becerisidir. Bir olayın durumun ya da konunun tek bir boyutu ile değil çoklu boyutları ile alınması ve kritik edilmesidir. Böylece farklı açılarıyla düşünme becerisi kazanılarak bir durumun çok yönlü özellikleri ortaya konulabilir.
Düşünme çeşitli bakımlardan sınıflamalara tabi tutulmaktadır: Mantıklı düşünme-mantıksız düşünme. Somut düşünme-soyut düşünme. Tümdengelimsel düşünme-tümevarımsal düşünme.
Iraksak düşünme, belirli bir sorun veya soruya yönelik çok çeşitli fikirler veya çözümler üretmeyi içeren bilişsel bir süreçtir. Tek bir doğru cevap bulmaya odaklanan yakınsak düşünmenin aksine ıraksak düşünme, birden fazla olasılığı keşfetmeyi ve yaratıcılığı teşvik eder.
Üst düzey düşünme becerilerinden olan yansıtıcı düşünme terimi “herhangi bir inanç ya da varsayılan bilginin, kendisini destekleyen temeller ışığında; sonuca götürmesi beklenen şekilde aktif, ısrarcı ve dikkatli şekilde gözden geçirilmesidir” şeklinde tanımlayan John Dewey'e aittir.
(Lateral thinking) Yanal düşünme teorisi, problem çözme teorisi ile uyuşan ve özünde “yeni perspektiflerle probleme bakma” becerisini savunan bir teoridir. Edward De Bono tarafından ortaya atılmış bir düşünce tekniğidir.
Tanımı Terim, Oxford Muhtasar İngilizce Sözlüğü tarafından basit bir şekilde "farklı din, kültür veya düşünce ekollerinin birleşimi" olarak tanımlanırken, Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük'te "Birbirinden ayrı düşünce, inanış veya öğretileri kaynaştırmaya çalışan felsefe sistemi" olarak tanımlanmıştır.
Korelasyonel düşünme: Değişen bir nesnenin başka bir değişken nesne ile ilişkilendirilmesi süreci şeklinde sınıflandırılabilir (Lawson, 1995). Hogan ve Fisherkeller (2005) bilimsel düşünmeyi; bilimsel bilgi ile birlikte düşünmenin uygulanması olarak açıklamıştır.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Bu düşünceye göre doğal gerçeklik belirlidir ve açık olduğundan ötürü de formüle edilebilir. Bu Mekanistik dünya görüşü olarak da adlandırılır. Bu durumda insanlar ve hayvanlar mekanik varlıklar olarak düşünülmekte ve insanları içeren problemler bu düşünceye göre çözüme kavuşturulmak istenmektedir.
Sternberg ve Grigorenko (2000)'ın tanımı da Lipman'ın tanımı ile benzer yönler taşır. Düşünme becerilerini üç şekilde tanımlar: Analitik düşünme, yaratıcı düşünme, uygulamalı düşünme. Analitik düşünme bilgiye dayalı problem çözme ve karar vermeyi içerir.
Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Algoritmik düşünme tarzı yada sistematiği de çözmek istenilen bir problemin net basit ve küçük adımlar halinde nasıl yapılacağının belirlenmesi ve sıralanması olarak tanımlanabilir.
Analoji ya da andırışma; iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ifade etmektir (çıkarım).
Muhakeme yeteneği, bir konu hakkında bilgi ve verileri değerlendirerek, doğru ve mantıklı bir sonuca ulaşabilme yeteneğidir. Muhakeme yeteneği, kişinin bilgi ve deneyimine, bakış açısına ve eleştirel düşünme becerisine bağlı olarak gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri