Hastanın gözlerinde yakın, uzak ve orta mesafede net bir görüş sağlayan akıllı lensler ayrıca ömürlük akıllı lens olarak da isimlendirilirler. Bu akıllı merceklerin önemli niteliklerinden biri, ara mesafelerde sağladığı netliktir.
Bu lensler ile kişi günlük yaşamında ihtiyaç duyduğu bütün mesafeleri net olarak görme yetisine kavuşmaktadır. Merceği buğulanmış olan hastanın görme kabiliyetini ve yaşam kalitesini düşürmeye başlayan merceklerin yerine Akıllı Lens (göz içi kalıcı lens) yerleştirilmektedir.
Akıllı lens tanımı temelde uzak, orta ve yakında gözlüksüz görme sağlayan, göz içine konulan akrilik lensler için kullanılır. Bunların hepsi zaten ömürlük akıllı lenstir, kalıcı akıllı lenstir.
En önemli adaylar yakın ve uzak görüş için gözlük kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalardır. İkinci grup katarakt sebebi ile az gören bireylerdir. Üçüncü grubumuzda ise daha genç yaşta, yüksek gözlük numaralı ve gözü lazere uygun olmayan ince kornealı hastalar yer alır.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için hastanenizle temas kurmanızı tavsiye ederiz.
İlgili 38 soru bulundu
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Ameliyat sonrası göz bir gece kapalı kalır ertesi gün göz pansumanı yapılır ve göz açılır. Tamamen iyileşme ortalama 3-7 gün arasında değişir. Bir göz yapıldıktan 3 gün sonra diğer göz ameliyatı yapılır.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
40 – 45 Yaş Üzeri Olup Gözlüklerinden Kurtulmak İsteyenlerde: Akıllı lensler, 45 yaş sonrasında yaş almaya bağlı olarak görülen yakını görememe sorunu presbiyopinin tedavisinde de kullanılan akıllı lensler, göz içi lens uygulaması ile yakın gözlüğü kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır.
Kalıcı Akıllı Lens Ameliyatı
Ameliyat yapılırken hastanın gözüne 2mmlik bir kesi atılır. Bu kesiden işlevini yitiren göz içi lens FAKO yöntemi ile alınır. Yerine uzak, yakın ve orta mesafede hastaya kaliteli görüş sağlayan Kalıcı Akıllı Lens yerleştirilir. Operasyon sonrasında hastanın gözü bandajlanır.
Kontakt lensler veya diğer lenslerin kullanım yaşı hakkında bir sınırlama yoktur ama kontakt lens ve diğer lenslerin kullanımları için baz alınması gereken faktör yaş sınırlanmasından daha çok kullanım gerekliliğidir. Lens kullanımı kimilerine göre zor olan kimilerine göre gayet basit olan bir tedavi biçimidir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Selim GÜLDİKEN - YouTube. Akıllı Lensler Kalıcı Mıdır? Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir.
Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında bir ağrı hissi olmaz. Ancak hastaların önemli bir bölümünde batma veya yanma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler herhangi bir görme azlığına neden olmaz.
Özetle, akıllı lens takılan birçok hasta ameliyat sonrası gözlük kullanımına ihtiyaç duymadan net bir görüş elde eder. Ancak, hastanın ameliyat sonrası görme durumuna bağlı olarak, bazı hastalar hala gözlük kullanma ihtiyacı duyabilirler.
Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir. Bu mercekler göze bir kere yerleştirildikten sonra hasta bu lensleri ömrünün sonuna kadar kullanabilmektedir. Yani hastanın yaşına bağlı olarak bu merceklerde herhangi bir deformasyon söz konusu değildir.
Akıllı lensler 50 yaş ve üzerinde kataraktı olan veya uzak ve/veya yakını görme sorunu yaşayan ve gözlük kullanmak istemeyen, göz yapısı bu lensler için uygun olan hastalara uygulanabilir. Ayrıca astigmatizması olan hastalarda bu görme kusurunu da düzelten modelleri mevcuttur.
Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir.
Burada kullanılan merceğin numarası ve türü (akıllı lens, astigmatlı lens gibi) her hasta için ayrı hesaplanır ve değerlendirilir. Damla ile uygulanan anestezi altında dikişsiz bir şekilde uygulanır. Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir.
Akıllı Lens Kimlere Takılır? Kişi kataraktı varsa ve katarakt ameliyatı sonrası hem uzak hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa Akıllı Lens ilk tercihtir. Uzun yıllardır aslında katarakt ameliyatları sonrası uzak yakın mercekler göz içine takılmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri