Yatay e-ticaret çok sayıda farklı ürün ve ürün grubunun satıldığı e-ticaret modelidir. B2C modeli e-ticaret yapan pazaryerleri yatay e-ticarete örnektir. Yani Hepsiburada, Trendyol, n11.com gibi pazaryerleri yatay e-ticaret modelini yapmaktadır. Dünyadan bir örnek olarak ise Amazon'u gösterebiliriz.
Yatay e-ticaret modeli en yaygın olarak kullanılan ve bilinen e-ticaret modelidir. Bu modelde, e-ticaret firması farklı ve çeşitli kategorilerde, geniş ürün yelpazeleriyle satışlar yaparlar. Bu modelde firma tek bir sektöre veya ürün kategorisine odaklanmak zorunda değildir.
Dikey e-ticaret, işletmelerin belirli kategorilerde ürün ve hizmet satışı yaptığı e-ticaret iş modeline verilen isimdir. Genellikle dikey e-ticaret modeli ile çalışan işletmeler e-ticaret sitelerinde bir veya iki kategoride ürün sergilemekte ve satışlarını gerçekleştirmektedir.
Başka pazarlama uzmanları da yatay pazarlamayı aynı hedef kitleye hitap eden iki veya daha fazla şirketin çabalarını birleştirmesi olarak tanımlanıyor. Pazarlama bütçesini artırmadan yapılabilecek zekice bir hamle olarak görülüyor.
İlgili 17 soru bulundu
Şehirlerin dikey yapılardan uzaklaşıp yatay mimari ile inşa edilmesi, şehrin siluetinin yanı sıra bu şehirlerde yaşayan insanlar üzerinde de etkili olur. Bu tür yapılar insanların daha sosyal ve doğaya daha yakın olmasına da olanak sağlar.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
E ticaret para kazandırır mı? Evet, e ticaret sektöründe başarı basamaklarını bir bir tırmanmak mümkün. Günümüzde pek çok işletme sadece e ticaret faaliyetleri ile kazanç sağlamaktadır. Ancak bunu da her işte olduğu gibi uygulanması gereken disiplini uygulayarak başarıyorlar.
Elektronik ticaret, hizmet ve ürünlerin tüketiciler ile online kanallar vasıtasıyla bir araya getirildiği ticaret türüne verilen isimdir. Geleneksel ticaret yöntemlerinin yerini alan e-ticaret; satış, ödeme, dağıtım, reklam ve iletişim gibi tüm faktörlerin internet vasıtasıyla gerçekleştirildiği bir sistemi tanımlar.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
E-ticaret uzmanı, e-ticaret web siteleri üzerinden; servis ve ürünlerin pazarlanması, stok yönetim kontrollerinin sağlanması, marka bilinirliğinin arttırılması ve dijital pazarlamanın yapılması işlemlerini yürütür.
Görevleri arasında web sitesi yönetimi, SEO, SEM, içerik pazarlaması, sosyal medya kampanyaları ve müşteri ilişkileri yönetimi bulunur. E-ticaret uzmanı olmak için genellikle dijital pazarlama, işletme veya iletişim alanında lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak ve çeşitli sertifikalar almak gereklidir.
E-ticaret Uzmanı, işletmelerin çevrimiçi satış hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Satış stratejileri oluşturma ve uygulama, marka bilinirliği artırma, müşteri deneyimini iyileştirme. Dijital pazarlama, sosyal medya stratejileri, SEO, Google AdWords ve Analytics.
Dikey pazar, tedarikçilerin belirli bir sektörün ihtiyaçlarına özel ürün ve hizmetler sunduğu bir pazar türüdür. Otellere özel olarak geliştirilmiş bir yazılım çözümü buna örnek olarak gösterilebilir.
E-ticaret ve Pazarlama bölümü nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; e-ticaret sektörüne profesyonel destek sağlayan uzmanlar yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteren bölümdür. Bölüm iki yıllık bir ön lisans programıdır.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
Araştırmalar ilk sıralarda Trendyol ve Hepsiburada'nın yer aldığını gösteriyor. Raporlarda Türkiye e-ticaret pazarında Trendyol birincim sırada bulunuyor. İkinci sırada Hepsiburada yer alırken üçüncü sırada da N11 konumlanıyor. Bu sıralamayı Gittigidiyor takip ediyor.
Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da cep telefonu, şarj aleti, hızlı şarj aleti, kulaklık, kablosuz kulaklık, hoparlör, ekran koruyucu ve powerbank gibi ürünlerin en çok satan ürünler listesinde ilk sıralarda yer alacağı tahmin edilmektedir.
Yapılan araştırmaların sonucuna göre online alışveriş ile en çok satın alınan ürünler teknoloji ürünleri oluyor. İkinci sırayı giyim ürünleri, üçüncü sırayı ise kitap ve çiçek siparişleri alıyor. Online alışverişle en çok satılan teknoloji ürünleri incelendiğinde ise karşımıza akıllı telefonlar çıkıyor.
19 ve 20. yüzyıllarda genellikle bu tür birleşmeler gerçekleşmiştir. Örnek olarak, Tansaş ile Migros, Shell ile TürkPetrol ve Yapı Kredi ile Koçbank'ın birleşmeleri yatay birleşmelerdir.
İş büyüme stratejisinde yatay entegrasyon, aynı müşteri tabanını farklı ancak tamamlayıcı ürün veya hizmetlerle ele alan şirketlerin satın alınmasını ifade eder. Bu şekilde, satın alan şirket pazar payını artırabilir, ürün tekliflerini çeşitlendirebilir.
Yatay bütünleştirme stratejisi uygulayan işletme pazara hâkimiyet için faaliyet alanını genişletmektedir. Bu amaca ulaşmak için hizmet üretim noktalarının sayısını arttırmaktadır. Bu amaçla izlenecek stratejiler; pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazar farklılaştırmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri