Öğrenciler ÖSYS ile yerleştirilmiş olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile sadece bir defa yatay geçiş yapabilir. Ancak merkezi yerleştirme puanları ile yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS ile yerleştirildikleri programa daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
İlgili dönem başvurularından önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler tekrar yatay geçiş yapamaz. Ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.
Çıkmaz. Yatay geçiş kabulü sana kayıt hakkı doğrurur sadece. Aynı anda aynı seviyede sadece bir yükseköğrenim programına kayıt olunabilme kuralı sayesinde yenisine kayıt yaptığında eskisinden kaydın düşer. Sen kayıt yaptırmayacağın için hiçbir şey olmaz.
İlgili 35 soru bulundu
- Öğrenciler merkezi yerleştirme puanına göre sadece bir defa yatay geçiş yapabilirler. Ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler ÖSYM merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.
“Onaylandı” ibaresi olan öğrencilerimizin başvuruları kabul edilmiştir.
Yatay geçiş başvurusu yapan adayların kayıt niyetlerinin olumsuz olması halinde, mevcut kayıtlı oldukları Üniversite ile herhangi bir işlem başlatılmayacağından, aday kendi isteği ile ilişik kesmediği takdirde, ilgili Üniversitedeki kayıtları devam edecektir.
Ön lisans diploma programlarında ikinci yarıyıl ve üçüncü yarıyıl başlarında, lisans diploma programlarında ikinci sınıf ve üçüncü sınıf başlarında yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
Yatay geçiş sonuçlarında asil ve yedek liste olmak üzere iki ayrı liste ilan edilir. Belirtilen tarihler içinde kayıtlarını yapmayan asil liste öğrencileri kadar yedek listedeki öğrencilere hak tanınır. Yedek listelerde puan sıralamasına göre en baştan başlamak üzere kayıt hakkı verilir.
Merkezi Yerleştirme Puanıyla Lisans Yatay Geçiş (Ek Madde-1) hakkından eğitim-öğretim hayatım boyunca kaç defa yararlanabilirim? Ek Madde-1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilirsiniz.
b) Yurtta barınan öğrenciler, yükseköğretim programına devam ederken bir defaya mahsus aynı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirmeleri, yatay veya dikey geçiş yapmaları halinde yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta barınmaya devam ederler.
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-18/3/2016-29657) Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
➖3) Açık konuşalım, ortalama ile yatay geçiş kontenjanları düşük olduğu için ortalamanızın yüksek olması gerekmekte. İyi bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızın 3.50 civarı olması gerekir.
Bu nedenle önlisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk yarıyıldan sonra, son yarıyıldan önce bunu yapman gerekir. Lisans programları 8, 10 veya 12 yarıyıldan oluşur. Bu nedenle Lisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk 2 yarıyıldan sonra ve son 2 yarıyıldan önce bu geçişi yapmana izin verilir.
Alttan dersim var üniversitenize kurumlar arası yatay geçiş yapabilir miyim? Hayır. Alttan dersi olanlar üniversitemize yatay geçiş yapamaz. (Ek Madde 1 kapsamında yatay geçişte bu şart aranmaz.)
- Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek-1 Madde): Yatay geçiş içinmevcut üniversitende en az bir dönem okumuş olmak şartı vardır. Bunun dışında hazırlık sınıfı dâhil her sınıfta yatay geçiş mümkündür.
Lisans programlarında sadece güz dönemi için, Önlisans programlarında güz/bahar dönemi için yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen tarihlerde gerçekleşmektedir.
Yatay geçişle gelen öğrenci, önceki diploma programından almış olduğu eşdeğer derslerinden muaf tutulur ve muaf tutulduğu derslerle birlikte önceki yükseköğretim kurumundan almış olduğu tüm dersleri, transkriptine işlenir; ancak bu derslerin notları, akademik ortalamanın hesabında dikkate alınmaz.
Yatay geçiş başvurularında genellikle ücret talep edilmezken; bu durum başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı bilgi, yatay geçiş yapılmak istenen kurumun internet sitesinde yayınlanan “yatay geçiş başvuru şartları” duyurusundan öğrenilebilir.
Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalaması. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz.
Yatay geçiş başvuruları şu kriterlere göre değerlendirilir:
Öğrencinin genel not ortalaması (En önemli kriterdir) Öğrencinin merkezi yerleştirme puanı Öğrencinin geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı. Öğrencinin geçmiş yıllarda dönem kaybı olup olmadığına.
Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmektedir. Ancak söz konusu madde uyarınca, yatay geçiş yapan öğrencilerin, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmektedirler.
Yatay geçiş başvuru sonuçları (asıl ve yedek öğrenci isim listesi), kesin kayıt tarihleri ve kayıt için gerekli belgeler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının resmî internet sitesinde ilan edilir.
Kayıt için öğrencilerin şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Şahsen müracaat edemeyecek öğrenciler, noterden vekâletname verecekleri kişiler aracılığıyla kayıtlarını yaptırılabilirler. * Kayıt tarihinde müracaat etmeyen adaylar bu haklarından vazgeçmiş sayılacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri