Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak. Bunun yerine harç alınacak. Daha önce yaş ve beygir gücüne göre alınan motorlu taşıt vergisi, yeni sistemde uzunluğa göre hesaplanacak.
Her ne kadar bu listede %8 ÖTV oranına tabi deniz taşıt ve araçlarından söz edilmekte ise de, yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerine ilişkin olarak Kararname ile getirilen sıfır ÖTV oranı uygulanmaktadır. Sonuç olarak günümüzde yat ediniminde ÖTV yükü söz konusu değildir.
5 metreden küçük tekneler de bağlama kütüğüne kayıt edilmelidir. Fakat 5 metreden küçük tekneler yıllık vizeden muaf tutulurlar. Her 5 senede bir bağlama kütüğü ruhsatnamesinin yenilenmesi gerekir.
Yıllık vergide 75 kat indirim
Yeni kanun kapsamında, teknedeki motorun beygir gücüne göre alınan vergilerin yerini artık teknelerin boyu aldı. Ayrıca 5 metreye kadar olan tüm tekneler için, motor gücü ne olursa olsun yıllık harç da alınmayacak.
Hangi Tekneler İçin Ehliyet Gerekir? Motor gücü 10 beygir altında olan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi'ne sahip olman gerekmez. Ancak 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneler için Amatör Denizci Belgesi alman gerekir. Tabii bu belge, gezi ve sportif amaçlı tekne kullanımı için uygundur.
İlgili 45 soru bulundu
(2) ADB belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 10.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. (3) ADB belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere 50.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin amatör denizci belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.
Boyu 12 metreden büyük özel yatlarda VHF telsiz bulundurulması zorunludur. Üzerine tekne adı ve bağlama limanı yazılmış; Tekne boyu 7-15 metre arasında her teknede bir adet. (At nalı şeklinde de olabilir.)
ç) Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti T.C.
Gemi sicili, bilgi sorgulama, harç ödeme gibi birçok işlem, artık liman başkanlıklarına gitmeden e-Devlet Kapısı'ndan yapılabiliyor.
Tekne - Yat Sigortaları; tekne-yatın poliçede yazılı olan coğrafi alanı içinde denizdeyken, çekek yerinde ve yatma mahallinde karşılaştığı zararları kapsamaktadır. Buna ek olarak, teknenin çekek yerine çekilmesi veya indirilmesi esnasında meydana gelecek zararları da güvence altına almaktadır.
Harç bedeli Amatör Denizci Belgesi için 39.70 TL– Kısa Mesafe Telsiz Belgesi için 25.10 TL olarak gelecektir. Başvur dedikten sonra sistem tarafından üretilen ' C ' kodu ile Halk Bankası şubelerine ödeme yapılabilir.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
evraksız tekne almayın, elinizde kalır, ya da çok zarar ederek kurtulabilirsiniz. tekneniz için para toplayana kadarki sürede bir amatör denizci belgesi alın. sadece bir kitap okumanız yeterlidir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir. Ancak MTV, sadece karayolu taşıtları için değil, uçak, helikopter, motorlu deniz araçları için de ödenir.
adf diyor ki: Liman kaydı olmayan teknenizi seferde yakalarlarsa bağlarlar. Bu bot ve motorunu kayıt ettirebilmeniz için Mutlaka faturalarını ve CE belgesini isterler. Satın aldığınız firma ile görüşmeniz gerekir.
Buna göre, 5 metreden 9 metreye kadar olanlardan 200, 9 metreden 12 metreye kadar olanlardan 400, 12 metreden 20 metreye kadar olanlardan 800, 20 metreden 30 metreye kadar olanlardan 1600, 30 metreden büyük olanlardan ise 3 bin 200 lira harç alınacak.
Tekne ehliyeti, motor gücü 10 beygir ve altında olan tekneler için zorunlu bir şart değildir. 10 beygir ve üzeri olup 2,5 metre ve 24 metre boyutları arasındaki ölçüye sahip tekneler ise tekne ehliyetine ihtiyaç duyar.
(1) Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.
Teknenizde bir telsiz cihazı kurulu ise "Kısa Mesafe Telsiz Operatörü" belgesine sahip olmalısınız, aksi takdirde telsiz ruhsatınız iptal edilebilir. Belgeyi alabilmek için öncelikle kısa mesafe telsiz operatörlüğü sınavını geçmelisiniz.. Belge 5 yıl geçerlidir ve sonrasında yenilenmesi gerekmektedir.
Rahat anlaşılabilecek, karışık ve boğuntulu olmayan bir isim olmalıdır. Fonetik olarak kodlanmasına gerek olmayacak isimler olmalıdır. Uzunluğu teknenin kıç aynasından görülebilecek biçimde olmalıdır. Yazılırken kolay anlaşılabilir yazı karakterleri tercih edilmelidir.
Madde 16. Tekne sahibi, teknesini yalnızca Marina İşletmesi tarafından tahsis edilmiş olan yere bağlamak zorundadır.
Sınav harcı için 100 TL ödeme yapmanız gerekir. Sınavdan başarılı olan kişiler kart ücreti olarak 32 TL ödemelidirler. Bu süreçte harcanan ulaşım, konaklama gibi harcamalar, ehliyet alacak kişiye aittir. Yat ehliyetine sahip olmak isteyen kişiler, yaklaşık 250 TL ödeyerek ADB belgesi almaya hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri