YATIRIM FONLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Portföyünde bir yıl tutan yatırımcılarına %0 stopaj avantajı sağlamaktadır. **Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. Maddesi'nde yapılan düzenleme uyarınca 30.04.2024 tarihine kadar iktisap edilen fonları katılma payları için stopaj oranı %0'a indirilmiştir.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Birikimlerine altın yatırımı ile yön vermek isteyenlere! Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
Fon satışta da aynı zaman geçerlidir. 8. Fon satarken, kazancınız üzerinden %10 stopaj vergisi kesilir. “Hisse yoğun fon” ibaresi olan hisse fonlarda stopaj sıfırdır.
İlgili 37 soru bulundu
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında alınan satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanacaktır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
23.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile aşağıda özellikleri ve isimleri belirtilen fonlarda elde edilen gelir ve kazançlara uygulanan tevkifat (kesinti) oranı yüzde 10'dan yüzde 0'a düşürülmüştür.
Bayram haftasında yatırım fonlarını ilgilendiren önemli bir karar Resmi Gazete'de yayınlandı ve 2020 yılı sonundan itibaren geçerli olan stopaj istisnası, 31.12.2023 tarihine kadar uzatıldı.
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsamında, hisse senetlerinin alım satım kazançları yönünden stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri alım satım kazançları %10 oranında stopaja tabidir.
Fon alış satışında komisyon uygulanıyor mu? Fon alım-satım işlemlerinde komisyon yoktur.
Bu nedenle, unvanında "Hisse Senedi Yoğun Fon (HSYF)" ifadesi geçen tüm fonlardan elde edilen gelirler için stopaj oranı % 0 (sıfır)'dır.
Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10 ve Tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
Ağırlıklı olarak yurtdışı temalara yatırım yapan ve ünvanında döviz/yabancı ifadesi geçmeyen fon sepeti fonları 30.04.2024'e kadar alımlarda stopaj istisnasına tabi olduğundan (yani stopaj %0), bu soru işaretini ortadan kaldırıyor.
Yatırımlarda gelir vergisi, elde edilen kâr üzerinden stopaj ya da beyan yöntemiyle ödeniyor. Stopaj usulüne örnek olarak; X yatırım enstrümanı için yapılan 1.000 TL'lik yatırımdan 500 TL kazanç sağlandığında; o enstrüman için gelir vergisi kesintisi yüzde 10 ise 500 TL'nin 50 TL'si gelir vergisi olarak alınıyor.
Fon, Eurobond yatırımlarında ciddi bir vergi avantajı ve operasyonel kolaylık sunuyor. Fon, yatırımcılarına ciddi bir vergi avantajı sunar. Yatırımcılar, yurtdışı piyasalardaki getirilere ortak olurken, kazançlar diğer yatırım fonlarındaki gibi sadece %10'luk vergi stopajına tabidir.
Altın Sertifikası
Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır.
Hayır. Kredi kuruluşları tarafından satışına aracılık edilen devlet tahvili, hazine bonosu, yatırım fonu gibi yatırım araçları ile kripto varlıklar sigorta kapsamında değildir.
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları, risk beklentilerinize ve getiri hedeflerinize göre farklı varlıklar içerir.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri