Yatsı namazının kazası da aynı yatsı namazının farzı gibi kılınmaktadır. Bu şekilde yatsı namazının kazası kılınmış olur. Kaza namazlarının kılınması için belli bir saati beklemeye gerek yoktur. Kerahat vakitleri dışında istenen her vakitte kaza namazı kılmak mümkündür.
– Yatsı Namazının kazası için; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım yatsı namazını kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde olan bir yatsı namazını kaza etmeye.” şeklinde niyet edilerek 4 rekat farz kılınır.
Kaza namazı kılmanın belirli bir vakti yoktur. Kerâhat vakitler haricinde her zaman kaza namazı kılınabilir.
Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında, istediği ve müsait olduğu her zaman kaza namazlarını kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur.
Bir kimse kılamadığı yatsı namazlarının kazasını yaparken farzının kazasını kılarken vitir namazının kazasını da kılmakla yükümlü olmaktadır. Farz namazların kazası kadar vacip namaz olan vitir namazının kazası da mühim bir ibadettir.
İlgili 30 soru bulundu
Kaza namazı kılmanın belirli bir vakti yoktur. Misal yatsı namazının kazası ikindi namazı vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. Kerâhat vakitler haricinde her zaman kaza namazı kılınabilir.
Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre, kaza namazı bulunan kimselerin farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetler ile teheccüd ve kuşluk namazı gibi nâfileleri kılmaları da caizdir.
Kaza namazlarının kılınması için belli bir saati beklemeye gerek yoktur. Kerahat vakitleri dışında istenen her vakitte kaza namazı kılmak mümkündür.
Her farz vaktin arkasından 6 tane kaza namazı kılınması durumunda günde 30 kaza namazı yapmaktadır. Böylelikle bu şekilde devam edildiğinde 12 boyunca kılındığı takdirde o kılınan vaktin 1 yıllık borç namazını karşılamış olur. 2 ayda ise 5 yıllık borç namazları ödemiş olursunuz.
Seferi olan bir kimse, bütün sünnet ve nafile namazları, iki ve üç rekatlı farzları ve vitir namazını aynen kılar. Şafi mezhebine göre, zaman değil mesafe geçerlidir. Bu nedenle 90 km. lik bir yolculuğa çıkan kimse seferidir ve dört rekatlı farzları tam kılması daha iyi olmakla beraber, iki olarak kılması da caizdir.
Vitr namazının kazasını kılmak vacip olarak bilinmektedir. Diğer Kaza namazları gibi vitr namazının kazasında belirli bir vakit sunulmamaktadır. Her zaman kılınması mümkündür.
Kaza namazlarının kılınma zamanı bulunmamaktadır. Akşam namazının vakti geçtikten sonra kazası istenilen bir zamanda kılınmaktadır.
İmsak vakti ile güneşin doğuşu arasında sabah namazının sünneti dışında kaza veya nafile namaz kılmak caiz midir? Bir namazın vakti girdikten sonra öncelikle o vaktin namazını kılmak daha uygun olmakla birlikte, o vaktin namazını kaçırma tehlikesi olmadığı sürece, öncesinde kaza namazı kılınabilir.
İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur.
Namaz ibadeti günde beş vakit olan farz namazlar ve nafile namazlar olarak bilinmektedir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları farz namazlardandır. Yatsı namazı hemen sonrasında kılınan vitir namazı ise vacib olarak kabul edilmektedir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur. Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah'dan af dilenmelidir.
Efendimiz sahabeye vefat eden yakınları için oruc, hac, zekat, adak borçlarını onlar adına yapmaya ya da onlar adına fidye vermeye izin vermiştir. Bazıları bu ibadetlere namazı da ekleyip vefat edenin namaz borçlarını da fidye ile ödemeyi ihdas etmişlerdir.
Kur'ân'da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber (s.a.s.) vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da bunu tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın.
İkindi namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır, Akşam namazı kazasının 3 rekât farzı kılınır, Yatsı namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır, Vitir namazı kazasının 3 rekât aynen kılınır.
Evet, kaza etmelisiniz. Kaza namazları, kazaya kaldığı zamana göre hüküm verilir. Hanefi mezhebine göre, vaktinde kılınmayan vitir namazı da kaza edilir. Zira Hanefi Mezhebine göre vitir namazı vaciptir, zamanında yerine getirilmemişse daha sonra kaza edilmesi de vacip olur.
Kaza namazı dinimizde sadece kerahet vaktinde kılınmaz. Bu vakit dışında ilk olarak vaktin kendi namazı kılınmalıdır. Ardından vakit namazı kılınmış ise başka bir vaktin kaza namazı kılınabilir. İsteyen kişi sabah namazı sonrası Yatsı namazının kazasını edebilir, istediği sayıda kaza namazı kılabilir.
Sünnetlere gelince sadece sabah namazının sünneti vakti dışında kazâ edilebilir. Diğer sünnet namazların vakti haricinde kazâları yoktur.
Bununla beraber kılmayanlar sadece sevapta mahrum kalırlar. İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnet değildir.
Namaz en önemli ibadetlerdendir. Zamanında kılamadığımız namaz borçlarını kaza ederek telafi edebiliriz. Bu namazların uzun süreli borçlarını ödemek için her vakitte kılınan namazların arkasından kaza namazı kılmak doğru olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri