Bu noktada telefonun yavaş şarj olması, pil yönetim sistemi tarafından batarya sağlığının korunması için yapılan bir müdahaledir ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken süreçtir. Aksi takdirde bataryaya ciddi zararlar verilebilir.
Hızlı şarj, cihazları kısa sürede tamamen şarj etse de daha fazla elektrik tüketimine ve batarya ömrüne etki ederken, yavaş şarj daha az enerji tüketir ve batarya sağlığını korur.
Yeni nesil piller, yani lityum iyon piller, hızlı şarj olmaya uyumlu oldukları için herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. İPhone telefonlarda bulunan pil sağlığını takip ettiğiniz takdirde, hızlı şarj adaptörüyle şarj olduğunda pil sağlığının hızlı bir şekilde düşmediğine şahit olacaksınız.
Öncelikle hayır, bir akıllı telefonu – hızlı şarj teknolojisini desteklemese dâhi – hızlı şarj adaptörü ile şarj etmenizde herhangi bir sorun bulunmaz çünkü akıllı telefonunuz yalnızca cihazın kaldırabileceği kadar gücü talep edeceğinden, bataryanın aşırı yüklenmesi mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle, kullanıcıların telefonlarını kısa sürede şarj etmeleri yerine, doğru bir şekilde şarj etmeleri gerekmektedir. Çoğu akıllı telefon fabrikadan, enerjileri dolu olarak 1-3 saat gibi kısa bir sürede çıkmaktadır. Bu nedenle, kullanıcılar telefonlarını aldıktan sonra önce bu enerjiyi tüketmeleri gerekmektedir.
Ona kalırsa lityum iyon ve lityum polimer bataryalarda bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.
Sonuç Hızlı şarj teknolojisi, normal şarjdan daha hızlı bir şekilde cihazların bataryalarını dolduran bir teknolojidir. Ancak, bataryanın aşırı ısınması ve zarar görmesi riski bulunmaktadır. Bu riskleri en aza indirmek için kaliteli ve uy gun bir şarj cihazı kullanmak önemlidir.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Tam doluyken tümüyle boşalana kadar kullanarak veya tam boşken tümüyle dolana kadar şarj ederek telefonunuza ne kadar pil kapasitesi olduğunu göstermek zorunda değilsiniz. Zaman zaman pilinizin %10 seviyesinin altına inmesini bekleyip ardından gece boyunca tamamen şarj etmenizi öneririz.
Toz ve kir, sanıldığından çok daha kolay bir şekilde şarj girişine dolar. Bu da telefonunuzun yavaş şarj olmasına neden olur. Bazı durumlarda ise toz, şarj girişini çok fazla doldurur ve telefonunuz hiç şarj olmaz. Şarj hızındaki değişiklikler, bataryanızın ömrünün bitmek üzere olduğunun bir işareti olabilir.
Eğer şarj aleti orjinalse bir sıkıntı olmaz. O şarj aletleri bağlandıkları cihazla iletişim kurarak o cihazın destekleyeceği kadar akım veriyorlar. Orjinal şarj aletlerinde cihazın desteklediği maksimum akımdan fazla akım verme durumu pek görülmez çünkü üreticiler bunun için önlem alıyorlar.
Telefonunu USB kablosu ile bilgisayardan ya da otomobilden şarj etmek şarj süresini uzatır. Eğer mümkünse şarjını daima şarj kablosu ve şarj adaptörü ile prizden yap. Çünkü adaptör telefonunun daha yüksek güçle şarj olmasını sağlar.
Bir Weibo gönderisinde Redmi, Note 12 Pro+'ın 300W'lık inanılmaz bir hızla şarj edildiğini ve beş dakikadan daha kısa sürede tamamen şarj olduğunu gösterdi. Bu sayede dünyanın şimdiye kadarki en hızlı şarj olan telefonu olduğunu duyurdu.
Hızlı Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi. Elektrikli araba şarj süreleri, şarj istasyonlarında kullanılan akım tipine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj istasyonu olarak bilinen istasyonlarda doğru akım kullanılıyor. DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor.
Telefonu 20 watt şarj aleti ile şarj etsem telefona zarar verir miyim? Evet zarar verir. Yani telefona bir şey olmaz ama batarya kısa sürede ölür.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Bir şarj döngüsü, bataryanın %0'dan %100'e tamamen şarj edilmesi ve tekrar %0'a indirilmesi anlamına gelir. Telefonunuzu sıklıkla şarja takıp çıkarırsanız, daha hızlı bir şekilde bu döngüleri tüketmiş olabilirsiniz, bu da bataryanın genel ömrünü kısaltabilir.
Cihazın şarjı yüzde 100 olduğunda, fişten çekmemek telefona zararlı mı? Hayır. Hem notebook hem de telefon ve tabletlerde, telefonunuzun pili tamamen şarj olduysa, şarjda kullanmanız cihaza herhangi bir zarar vermez.
Hızlı şarj, cihaza verilen watt sayısındaki artışı ifade eder. Standart cep telefonlarında cihaz şarj olurken USB bağlantı noktası kullanılır. Bu bağlantı, cihaza 2,5 watt gücünde enerji göndererek bataryayı doldurur. Güç oranı, telefonun bataryasının kapasitesiyle orantılı bir sürede dolar.
Batarya arızaları da yavaş doluma sebebiyet verebilen unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle elektrik akımını aldığı giriş bölümünde meydana gelebilen arızalar bataryanın dolmasını kimi zaman önlemekle birlikte kimi zaman bu sürenin kısalmasına da sebebiyet verebiliyor.
Şarj cihazımızın amper değeri şarj hızımızı direkt olarak etkiler. Amper değerimiz ne kadar yüksek ise o kadar çabuk şarj olur demektir. 5V değere sahip şarj aletlerinde 2.5A değeri çoğunlukla en yüksek değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri