Brüt takasa konu X hissesinde yapılan satış işlemi sonrasında, satıştan gelecek olan nakit tutarıyla aynı gün içerisinde X hissesi veya brüt takasa tabi başka bir hissenin alımını yapamayacaksınız.
hisse, brüt takasa girdiği zaman değer kaybı yaşar. bunun nedeni de, hisse brüt takasa girdiği zaman yatırımcının hareket alanı baskılanır. bu yüzden hissede düşüş yaşanabilir. hisse, brüt takastan çıkacağı haberi geldiğinde ise fiyatında bir yükseliş gerçekleşir.
Borsada zaman konusunda en merak edilen sorulardan birisi de T2 bakiye ile hisse alınıp alınamayacağıdır. Hemen cevaplayacak olursak, T+2 bakiye ile hisse alabilirsiniz. İsterseniz de bu bakiyeyi direkt nakit olarak çekebilirsiniz.
Brüt takas uygulanan hisselerde, aynı gün içerisinde alım ve satım işlemi yapılamaz. Brüt takasta olan hisseler yalnızca nakit olarak alınabilir.
Eğer satış emrin gün içerisinde gerçekleştiyse, gelen tutar ile yeni bir hisse senedi alım emri verebilirsin. Brüt takas uygulamasına konu olan hisse senetleri hariçtir. Brüt takas uygulamasına konu olan hisse senetlerinin satışından gelen tutarlar, en erken bir gün sonra (T+1) kullanılabilir hâle gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Takas gününü beklemeden gerçekleşen alış işlemi karşılığında satış emri ve satış işleminin takas tutarı karşılığı da alış emri verebilirsiniz.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Brüt takas uygulanan hisse senetlerinde işlemler sadece müşteri temsilciniz aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Alacağınız tutar kadar nakit paranızın işlem anında hesabınızda olması gerekmektedir. Brüt Takas uygulamasına konu olan hisse senetlerinde; GÜNLÜK ALIM SATIM YAPILAMAZ.
Brüt takas uygulamasına dahil edilen hisse senetlerinin online işlemleri kapatılır ve bu sayede de spekülatif amaçlı alım satımların önüne geçilir. Bu işlem ile hisse senetleri üzerindeki ani fiyat değişimlerinin önüne geçmek ve durumun da manipüle edilmesini engellemek mümkündür.
Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Para hesaba yansıdığı için ister hisse olarak değerlendirilir ister nakit olarak çekim işlemi gerçekleştirilebilir. Bir hisse senedine sahip olan yatırımcı ve Salı günü satış işlemi gerçekleştirdi. Bakiye T+1 gününde hesabına yansıyacaktır. Yansıyan bakiye ile hisse alımı gerçekleştirebilir fakat nakit çekimi yapmaz.
Hisse senedi alımlarınızda takas günü, nakit çıkışlarınızda aynı gün sizin tarafınızdan herhangi bir fon satış işlemi yapılmasına gerek olmaksızın otomatik olarak likit fon satışı gerçekleşmiş olacaktır. Hisse satışlarınızın bedeli BIST işleyişi gereği 2 işgünü sonra çekilebilir bakiyenize yansır.
Borsada T2 bakiyesi, hisse senedi ve benzeri alım satımlardan sonra belirli bir komisyonun hesaptan düşme işlemi olarak tanımlanmaktadır. Sık sık takip edilmeli, aradaki komisyon bedellerin belirlenmesi gerekmektedir.
Brüt takas yatırımcıları korumak amacıyla geliştirilen bir çeşit tedbir işlemidir. Yatırımcıların zor durumda kalmasına neden olabilen netleştirme uygulamasının yerine getirilir. Bu uygulamada amaç, piyasadaki olağan dışı fiyat hareketlerinin önüne geçmektir.
Brüt takas uygulamasından çıkarılan tüm hisse senetlerinin fiyatlarından yüksek miktarda artış olduğu gözlemlenir. Bu nedenle bazı yatırımcılar özellikle yatırım yapmak için brüt takastan çıkarılan hisse senetlerini takip etmektedir. Brüt takasa dahil olan senetler yükselirken çıkarılan senetlerin fiyatları da düşer.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Taban Hissenin Satılması:
Satış emri verirken satmak istediğiniz lot miktarını ve fiyatı belirtmelisiniz. Eğer hissenin o anki piyasa fiyatından satılmasını isterseniz "piyasa fiyatından" satış emri vermelisiniz. Satış emriniz, belirttiğiniz fiyattan bir alıcı bulduğunda gerçekleşir.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir.
Takas bakiye, hisse satışı sonrası şahsın hesabına geçen paranın bir süre alıkonulmasını ifade eder. T1 ve T2 terimleri ise paranın çekileceği günü belirtir. Borsada T1, işlem sonucu kazanılan paranın 1; T2 ise 2 gün sonra nakde çevrilebileceğini gösterir. 2023'te 10 Kat Yükselebilecek 2 Ucuz Hisse!
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Fiili dolaşımdan çıkan senet sayısı, Takas Tablosunda TOPLAM FARK olarak görünür. Bunların bir kısmı veya tamamı bir şekilde, fiili dolaşıma geri dönerse, bu seferde toplam fark azalır / kapanır. Fiili dolaşımdaki değişiklikler haber olarak da yayınlanır.
Brüt takas uygulaması getirilen paylarda online emir iletilemez. Yalnızca müşteri temsilciniz aracılığı ile işlemler gerçekleştirilir. Brüt takas uygulaması getirilen paylarda alım tutarınız kadar nakit paranızın hesabınızda olması gerekir. Brüt takas uygulaması getirilen paylarda gün içi alım satım işlemi yapılamaz.
İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş (Takasbank), Borsa Istanbul bünyesinde mevcut piyasalarda gerçekleşen menkul kıymetler ile ilgili işlemlerin nakit ve menkul kıymet takasını sonuçlandırmak üzere yetkilendirilmiş merkezi takas kuruluşudur. Takas günü T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri