İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Bir yavru normal olarak, uyanınca yeyip içtikten sonra, oyun ve diğer aktivitelerden sonra ve akşam yatmadan önce tuvaletini yapar; bu zamanlarda köpeğinizi dışkı yerine götürmeniz gerekir.
Yukarıdakilerin yanı sıra önemli bir fark da köpeklerin yiyecekleri sindirme süresidir. İnsanlar yiyecekleri beş güne kadar sindirebilir ancak köpeklerin yediklerinin bağırsaklarından geçmesi yalnızca 12-30 saat sürer.
10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün. Siz ona mama verseniz de vermeseniz de, yavru köpeğinizin sindirim sistemi, yemek saatini hatırlatan biyolojik saati sayesinde sindirim sıvılarını salgılamaya başlayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
0 - 12 haftalık yavru köpeklerin tüketmeleri gereken mama miktarı ağırlıkları doğrultusunda değişiklik gösterir. 0 - 12 haftalık dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 40 - 105 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 105 - 160 gram, 5 - 10 kg olanların 160 - 240 gram ve 10 - 20 kg olanların ise 240 - 375 gram mama ...
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpeği Sıkıştırmak ve Ensesinden Kaldırmak Yanlıştır
Anneleri küçüklüklerinde köpeklerinizi o şekilde taşısa da büyümeye başladıklarında bu taşıma şekli yanlıştır. Bir süre sonra köpekleriniz ensesinden kaldırıldığında rahatsız olmaya başlayacaktır. Köpekler bazen insanları ısırabilmektedir.
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
-Yavru köpekler yoğurt tüketebilir, lakin yoğurdun miktarı ve doğru içerikte verilmesi önerilir. Köpeklerin laktoz intoleransı olabileceği göz ardı edilmemelidir, yoğurtun içerisinde yer alan laktoz oranının düşük olmasına özen göstermelisiniz.
Yavru köpekler hemen yorulur, sağlıklı gelişimleri ve sıhhatleri için uzun saatler boyunca uyumaları gerekir. Bu yüzden dinlenmeleri için bol bol fırsat vermek önemlidir. En başta 24 saatin 18 ila 20'sini uyuyarak geçirmeleri gerekebilir. Bu süre yetişkinlikten itibaren 12 ila 14 saate düşer.
Köpek kafes eğitimin herhangi bir yaş sınırı yoktur. Her yaştan köpek için uygundur. Köpek kafesi evcil hayvanınızın minimum 2-3 katı büyüklüğünde olmalıdır. Sadık dostunuz kafese alıştıktan sonra günde en fazla kafeste 2 saat kalmalıdır. 2 saat sonra kafesten çıkarılmalı ve tuvalet ihtiyaçları karşılanmalıdır.
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Yavruluk döneminde olan köpeğinize süt vermenizde sakınca yoktur. Ancak verilecek olan sütün yanı sıra takviye olarak kuru mama vermenizde gerekmektedir. Yavru köpekleri sadece süt ile beslemek son derece zararlı olup ishale yakalanmalarına sebebiyet verecektir.
İnsanlar için güvenli olan musluk suyu, köpekler için de güvenlidir. Çoğu durumda, köpeğiniz için musluk suyu uygundur. Ancak, musluk suyunun ya da kuyu suyunun güvensiz olduğu bir yerde yaşıyorsanız, köpeğiniz için şişelenmiş veya filtrelenmiş su sağlama seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri