Yayla çorbasının tarihçesi
Mezopotamya'nın göçebe çobanları, sürülerini havanın daha serin, suyun daha bol ve çayırların daha yeşil olduğu yaylalara taşırdı.
Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, Türkiye'nin her bölgesinde hazırlanan ve tüketilen en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır. Yöresine göre isimi ve içine katılan malzemeleri değişen bir tattır yayla çorbası.
Düğün Çorbası (Erzurum Yöresi)
Karadeniz yöresine ait olan mısır çorbası, lif bakımından oldukça zengindir.
İlgili 17 soru bulundu
Fransız mutfağının klasikleşmiş çorbalarından biri olan pırasa çorbası, artık yavaş yavaş Türk mutfağında da yerini almaya başladı.
Malatya'da yapılan çeşididir.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Asma yapraklarıyla, ismini şehirden alan kebabıyla ve bat yemeği ile bilinen Tokat'ın çok da fazla bilinmeyen fakat yöresel olarak sevilen ve tüketilen pek çok lezzeti var. Mercimekli hamur çorbası olarak da bilinen Bacaklı çorba da bu lezzetlerden biri.
“Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır.
Yayla çorbasının yanına en çok yakışan sebze, patlıcandır. Kemer patlıcanı, patates, domates ve biber ile hazırlanan oturtmayı, salata ile birlikte sunabilirsiniz. Daha ekonomik bir menü hazırlamak isteyenler, tavuk göğsü, biber ve baharatlarla hazırlanan tavuk sote tarifimizi deneyebilir.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
İçinde bolca yer alan yoğurt ile vitamin kaynağı yayla çorbasının yararları sayılmakla bitmez. Bunlardan birkaçı; yüksek kolesterol ve şeker hastaları adına çok faydalıdır. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolü düşürür. Yağların harcanması kolaylaştırılarak şişmanlamayı önler.
Erzincan'a ait olan ayran aşı çorbası, genellikle soğuk bir şekilde tercih edilir. Bazı yörelerde 'gırar' olarakta da bilinir.
Geleneksel Mutfak
Çatal Aşı Çorbası, Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır. Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
İşkembe çorbasının anavatanı ise Arnavutluk ve Bulgaristan'dır.
Pumpum Çorbası - Bartın
Ayrı bir tavada kıtır ekmekler ayçiçek yağı ile kavurulur. Çorbanın tuzu ve biberi eklenir. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınır.
Sıkıcık Çorbası Tarifi (Kütahya Yöresi)
Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde rastladığımız bu çorbada ise ana malzeme olarak yer almaktadır. İş gücünün yoğun olduğu köy hayatında besleyici yönüyle sofrada yer bulmuş, yapımı oldukça kolay fakat bir o kadar da lezzetli bir çorbadır.
Yoğurt, yumurta ve tuzu orta boy bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken, bir taraftan da azar azar suyu ilave edin. Son olarak, yıkayıp süzdüğünüz pirinci katıp karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yeşil Mercimek Çorbası (Uşak Yöresine Ait Alacatene)
Tarihçe. Mercimek, Yunanistan'daki Franchthi Mağarası'nın Paleolitik ve Mezolitik katmanlarında (9.500 ila 13.000 yıl önce), Suriye'deki Mureybet ve Tell Abu Hureyra'da Mezolitik'in sonunda ve Eriha'da MÖ 8000'e tarihlendirilen bölgelerde ortaya çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri