Yazın D vitamini depolayın
D vitaminini depolamak için yazın güneşten faydalanmak ve vücudun bir sonraki kışa hazırlık yapmasını sağlamak büyük önem taşıyor. Kemik gelişimi ve kalsiyum metabolizması üzerinde önemli etkileri olan D vitaminin eksikliğinde halsizlik ve kas-eklem ağrıları görülebiliyor.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Dr. Ebru Koç, “D3 vitamini bilinenin aksine sadece kış mevsiminde değil yaz aylarında da kullanılmalı. Özelikle güneş ile alınan D3 vitaminin vücuttaki etkisi artacağı için yaz aylarında kullanımına ara verilmemelidir.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
İlgili 22 soru bulundu
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
12-18 yaş için D vitamini eksikliğinin önlenmesinde: Her 6 haftada bir, 1 kapsül. 12-18 yaş için D vitamini eksikliği tedavisinde: 6 hafta boyunca her 2 haftada bir, 1 kapsül. Yaşlılarda kullanımı: Özel kullanımı yoktur.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
Sabah alınmalıdır, akşam alınan çarpıntı ve uykusuzluk yapabilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan D vitamini kullanmayın çünkü kullandığınız ilacın etkisini düşürebilir ya da yan etkilerini arttırabilir. Doktorun önerdiği doz kadar ve çeşiti kullanılabilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Gereksinimin üzerindeki miktarlarda vücuda alınan D vitamininin vücuttaki en büyük zararı kalsiyum düzeyindeki aşırı yükselme olacaktır. Bu durumda oluşabilecek potansiyel zararlı etkiler arasında ise şunlar yer alır: Böbreklerde kalsiyum birikimine bağlı olarak gelişen kalsiyum içerikli böbrek taşları
Yeterli güneş ışığı almamak, D vitamini eksikliği nedeni olabilir. Oysa güneş ışığına doğrudan ve yeterince maruz kalan deride vücutta ihtiyaç duyulan tüm D vitamini karşılanabilir.
D vitamini sentezlenemez. Özellikle Kasım-Şubat ayları arasında ülkemize gelen güneş ışınlarının geliş eğiminden dolayı cilt, D vitamini sentezini yapamaz. Yani kişi güneşlense bile vücutta D vitamini oluşmaz.
D vitamini ampulleri kırıp içmek hem toksik düzeye ulaşma riski hem de D vitamini metabolizması için önerilmiyor. 3- Ben hastalarıma dil altına sprey veya damla olarak (onların kan değerine göre uygun dozda) kullanımını öneririm.
Anne sütü alan bütün bebeklere ek olarak ne aldıklarına bakılmaksızın en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. D vitamini süte katılarak değil doğrudan ağızdan verilmelidir.
doza eşdeğer şekilde ayda 1 adet COLEDAN-D3 20000 IU yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. 11-18 yaş için D vitamini eksikliği tedavisinde: Günlük 3000-5000 I.U. doza eşdeğer şekilde haftada 1-2 adet COLEDAN-D3 20000 IU yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Vücudun ihtiyacı olan D vitamini, en önemli kaynağı olan güneş ışınları dışında şunlarda bulunur: Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar.
D vitamini takviyesi doktor önerisi ile kullanılmalıdır. D vitamini eksikliği olan kişiler bu eksikliği kan tahlili ile görebilmektedirler. D vitamini alımı kişinin ihtiyacına göre olmalıdır.
Sadece doktor tavsiyesi doğrultusunda; Vitamin D yetmezliğinin tedavisinde: Günde 1-5 damla (800-4000 I.U.) Yetmezliğin tedavisini takip eden dönemde idame için ve vitamin D yetmezliğinin önlenmesinde: Günde 1-2 damla (800-1600 I.U.)
Ülkemizde D vitamini eksikliği önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. Uzmanlar, yılda bir kez D vitamini ölçtürülmesini tavsiye ediyor.
Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 12-20 ng/ml arasında ise D vitamini yetersizliği. Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 20-100 ng/ml arasında ise normal. Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 100 ng/ml'nin üzerinde ise D vitamini zehirlenmesi.
Yüksek D vitamini seviyesi, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bunun sonucunda da böbrek taşı, yüksek tansiyon atakları görülebilmektedir. Ayrıca D vitamini fazlalığı kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, böbrek taşlarına ve damar sorunlarına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri