Varislerin tedavisi yaz mevsimi de dahil her mevsim yapılabilir. Biz hekimler, zorunlu durumlar haricinde, cerrahi yöntemler dışındaki metodları yazın yapmayı çok tercih etmiyoruz.
Varis tedavisi aslında her mevsim yapılabilir. Ancak bazı tedavilerden sonra varis çorabı giymek zorunlu olduğu ve ciltte laser ya da radyofrekans kullanıldığından güneşten kaçınmak gerektiği için yaz ayları tercih edilmeyebilir.
Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır. Ayaklarda aşırı şişlik oluşabilir ve ağırlık meydana gelebilir, bu durumlarda ameliyat kişi için gereklidir. Ayrıca bunlara ek olarak geceleri dayanamayacak derecede bacaklarınıza kramp giriyorsa, ameliyat olmanız şarttır.
Obezite de varislere yol açan faktörler arasındadır. Yaz dönemindeki sıcak hava varise yol açabilen faktörler arasında yer alır.
Özellikle bacaklarda oluşan varisler, toplumda yüksek oranda görülebilen bir sağlık problemidir. Bu varisler önce görsel problemlere, daha sonra ise bacakta ağrıya yol açarlar. Nadiren de olsa ciddi sağlık problemleri yaratabilirler. Varis hastalarında şikayetlerin yaz aylarında arttığı bilinmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Sırtüstü ya da yüzüstü yatmak yerine sol tarafınıza doğru yatmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Karın içindeki ana toplar damar (vena cava inferiyor) bacaklarınızdan gelen kanın kalbe iletilmesini sağlar ve anatomik olarak orta hatta sağda yer alır.
Aslına bakılırsa egzersiz varise sebep olmamakla kalmayıp varise iyi bile gelir. Özellikle yüzme, yürüyüş, koşu gibi bacak kaslarımızı çalıştıran egzersizler kişi için önemli ve faydalıdır.
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
Varisli damarlar, tedavisi mümkün olan bir sağlık problemidir. Cerrahi tedavilere başvurmadan önce ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri uygulanabilir. Eğer doğru bir tedavi yöntemi uygulanırsa başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Varis tedavisinin yazın çok daha az yapılmasının en önemli sebebi tedavi sonrası 1-2 hafta varis çorabı giymez gerekliliğidir. Varis çorabı bacakları biraz sıkabilir ve yazın bu çorapların giyilmesi rahatsızlık verebilir.
Bunun dışında varis, sıcağı sevmez. Sıcaktan mümkün olduğu kadar uzak durmaları ve çok sıkı kıyafetleri tercih etmemeleri de önemli. Kilo da varisi etkileyebiliyor. Kilo alımına dikkat edilmeli.
Vücut ağırlığının %10 kaybı ile varisli damarlarda iyileşme olur. C vitamininden zengin gıdalar tüketin. Damar duvarında bolca bulunan kollajen ve elastinin yapımı için C vitamini gereklidir. E vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artar.
Sağlıklı beslenme varise de iyi geliyor.
Beslenmenize dikkat ederek hem sık aralıklarla hem de az miktarda yemek yemeye özen göstermelisiniz. Tüketeceğiniz sebze ağırlıklı ve bol lifli yiyeceklere varis oluşumunun önüne geçecektir. Aşırı baharat içeren gıdalardan, kahve, alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.
Varis oluşmasını önlemek için fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Fazla kilo, karın içi basıncı arttırdığından dolayı varise sebep olabilir. Zayıflamak, oluşan varisi tam olarak tedavi etmese dahi varis sebebiyle meydana gelebilecek birçok diğer sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz.
Varisden kurtulmak mümkündür. Doğru tanı ve doğru haritalama ile sorunun temeline yönelik bir tedavi ile varis tedavi olur ve tekrarlama ihtimali minimuma indirilir. Varisle yaşamak bir zorunluluk olmamalıdır.
Varis tedavisinde hacamatın hiçbir faydası yoktur. Aksine çok zararı vardır. Yaptırılmaması gerekir. Varis bacak toplardamarlarının yapısının bozulması ve damarların içinde kirli kanın birikmesinden kaynaklanan bir hastalıktır.
Varis tedavinizi ertelemeyin:
Sonuç olarak, varisleriniz varsa hamam ve kaplıca gibi sıcak su kaynaklarında zaman geçirmek bacak ağrısı ve şişlik gibi yakınmalarınızın kötüleşmesine neden olur.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabı varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ilaçla ya da varis çorabı ile tedavi edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri