Yaz ishalinin asıl nedeni hava sıcaklıklarının giderek artmasıdır. Artan hava sıcaklıkları bakteriyel enfeksiyon riskini doğurur. Bu durum besinlerin saklama koşullarına bağlı olarak artış gösterebilir.
Havaların ısınmasıyla birlikte ishallerde daha sık görülmeye başlamaktadır. Sıcak havalarda daha çok bozulma eğilimi gösteren yiyecekler bağırsak sistemleri üzerinde istenmeyen etkiler görünmesine neden olabilmektedir. 24 saat içinde 3'ten fazla sulu dışkılama sorunların başlangıcı olarak görülebilir.
Terli Cilt Onları Daha Da Sıcak Hissettirir
Çocukların yaz aylarında ishal olmasının bir nedeni aşırı terlemedir. Vücutları terleme yoluyla normalde olduğundan daha fazla su kaybeder. Sonuç olarak, sulu kalmaları için daha fazla sıvı içmeleri gerekir.
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre 1- 6 saatten 2 – 5 güne kadar uzayabiliyor. İshalin yanı sıra ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı, halsizlik görülüyor. Çocuklardaki yaz ishali genellikle 3 – 7 gün içerisinde geçiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Sıvı miktarındaki azalmalar çoğalırsa ciddi sağlık problemleri gözlenebilir. Susuz kalma durumu, küçük çocuklar ve yaşlılar için daha büyük tehlike arz eder. Küçük çocuklardaki en yaygın dehidrasyon nedeni şiddetli ishal ve kusmadır.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Gıdaların kirli su ile yıkanması, sıcakta bozulan yiyecekleri tüketmek, havuz ve deniz suyu yutmak yaz ishalinin sebepleri arasındadır. Yaz ishali her yaş grubunda görülebileceği gibi özellikle 6- 12 aylık bebeklerde ve 0- 5 yaş arası çocuklarda sıklıkla gerçekleşmektedir.
Mustafa Gülenç, sıcak havalarında başta çocuklar olmak üzere birçok kişide özellikle ishal riskinin oluştuğunu, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
En sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Ani başlayan sulu ishal. Mide bulantısı ve kusma. Karın ağrısı ve karında kramplar.
İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
İshale karşı etkilidir
Ayrıca papatya çayı, mide astarını rahatlatmaya ve bağırsakta gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olan antispazmodik ve gaz giderici özellikler içerir. Bir fincan papatya çayı içmek mide rahatsızlığına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve karın gazına iyi gelir.
Kahve limon ishal durumunu çok daha kötü bir hale getirebilir. Ayrıca ishal için kahve limon kullanımını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine ishale kahve ve limon kullanmak, kalın bağırsağı uyararak dışkılama hissini arttırabilir. Aynı zamanda dehidrasyona neden olarak sıvı kaybını artırabilir.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Öte yandan kronik ishal, en az dört hafta veya daha uzun sürebilir. Kronik ishalin nedenleri arasında inflamatuar bağırsak hastalıkları, ülseratif kolit (kalın bağırsak ve rektumda iltihap ve yaralara neden olan bir durum) ve Crohn hastalığı bulunabilir.
Bakteri kaynaklı ishaller genelde kahverengi, sulu ve kötü kokuludur. Ama yeşil renkli ve kanlı da olabilmektedir. Gıda zehirlenmelerinde genelde besini aldıktan sonra ani bir şekilde ishal ve kusma başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri