Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Hiçbir şey olmaz. Ürün size bizzat teslim edilmediyse iade işlemi başlar. Ardından satıcıyla iletişime geçilebilirsiniz. Ücret iade olur sonuçta belli prosedürde belirttiği süre zarfında.
Teslim alınmayan kargolar genellikle 3 ila 15 gün arasında depolanır. Bu süre, kargo firmasının kendi belirlediği süreler doğrultusunda değişebilir. Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder.
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Bu kişinin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra imza karşılığında kargo teslim edilir. 3 gün içinde alıcı ya da alıcının teslim edilmesini istediği yetkili kişi tarafından teslim alınmayan kargolar size geri iade edilmektedir.
1-) GÖNDEREN tarafından yapılacak navlun ücreti alıcı tarafından ödenecek gönderimlerde, alıcı kargo ücretini ödemez ise teslimat yapılmaz. GÖNDEREN, talimatı olmaksızın teslimat yapılsa dahi kargo ücretini ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Ödeme konusundan doğan gecikme ve anlaşmazlıklarda hiçbir sorumluluk üstlenmez.
herhangi bir sebeple teslim edilemeyen kargonuzun iade süreci hemen başlamaz. Teslim edilemeyen kargonuz şubemize geldikten sonra, şubemiz tarafından sizinle iletişime geçilir. Size ulaşıldıktan sonra, talebiniz doğrultusunda randevulu teslimat planlanarak kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılır.
Hocam kargoyu alıcı ödemeli gönderdikten sonra misal 8 lira ücret. Karşı taraf bilinçli veya bilinçsiz olsun, almazsa gerekli kargo iade olarak size geri döner. Kargoyu teslim alırken karşı tarafa yazılan tutarı siz ödemek zorunda kalırsınız.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargolarınız; teslimat şubesine geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilmektedir. Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir.
Alıcının Adresinde Bulunamadığı Durumlarda Ne Yapıyorsunuz? Herhangi Bir Sebepten Dolayı Teslim Alamadığımız Kargomuz, Ne Kadar Süreyle Şubelerinizde Bekletilir? Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargo geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilir. Gönderici ve alıcı talebi olmazsa göndericiye iade edilir.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
İade ve değişim işlemleri için bu faturanın arka yüzünde bulunan "İADE BÖLÜMÜ" kısmını eksiksiz doldurulup imza atmanız ve aslını tarafımıza ulaştırmanız gerekmektedir.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir. Bu istisnai durumlar kurulan sözleşmenin türüne göre farklılık gösteren yönetmelik hükümlerinde ve kanunda düzenlenmiştir.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Eğer görevlimiz, alıcının adresinde kimseyi bulamazsa, "Kargo İhbar Notu" bırakır ve gönderiyi şubeye geri getirir.
Kargo şirketleri, yoğunluktan dolayı dağıtıma çıkarıldığı gün paketini teslim edemeyebilir. Bu durumda, paketin bir sonraki iş günü tekrar dağıtıma çıkarılır. Kargo firmalarına ve iletişim bilgilerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsin.
Tekrar Dağıtım: Kurye tarafından size ulaşılamadığı durumda, kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılması için bu hareket gözükmektedir. Alıcıya Teslim Edildi: Kargonuz tarafınıza teslim edildiğinde bu hareket gözükmektedir.
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Anlaşmalı kargo hizmetini kullandığınızda, kargo şubesinde bir ödeme yapmanız gerekmez. Kargonuzun işleme alınması ardından kargo ücreti ilk para gönderiminizden kesilerek tahsil edilir.
Gönderici firmaya göre bu süre değişmekle birlikte genel olarak 3 iş gününe kadar kargonuz şubemizde bekletilmekte ve bu süre boyunca size ulaşamadığımızda, müşteri hizmetleri üzerinden kargonuzu satın aldığınız firma ile iletişime geçerek iade süreci başlatılmaktadır.
Mal satışlarında bu süre her halükarda otuz günü geçemez. Yani internet sitesinde tüketiciye satın almış olduğu ürünün en geç yedi gün içerisinde kendisine teslim edileceği taahhüt edilmişse bu süre içinde kendisine teslimat yapılmak zorundadır.
Kimlik bilgileri ile beraber alabilir. Hayır, kargosunun olduğunu söyleyip alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri