Yaz lastiğinin her yaz döneminde takıldığı ve yaz sonunda çıkartıldığı düşünülecek olursa ömrünü 10 yıl olarak hesaplamak gerekir. Eğer lastikler sürekli olarak takılı şekilde düşünülecek olursa, bu ömrü 5 yıl olarak belirlemek ve tespit etmek mümkün olacaktır.
Araç Lastiği Kaç Km veya Kaç Yıl Dayanabilir? Yeni bir arabadaki lastiklerin en az 60.000 km dayanması beklenir, ancak lastik ömrü kaç yıl sorusunun cevabı birçok faktöre bağlıdır. Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
İlgili 26 soru bulundu
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Lastiğin raf ömrü 10 yıldır. Kullanılmış olsun ya da olmasın üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçmiş olan lastikler raf ömrünü tamamladığı için değiştirilmesi tavsiye edilir. Raf ömrü dışında lastiğin kullanım süresinin de dikkate alınması gerekir.
Lastik yaş sınırı: 10 yıllık eşik
Üretim tarihinden 10 yıl sonra lastikler değiştirilmemişse, Michelin önlem olarak bunların yeni lastiklerle değiştirilmesini önerir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Lastik tarihini öğrenmek için yapmanız gereken lastiğin yan tarafında yani yanağında DOT ile başlayan koda bakmak. Bu kodun son 4 hanesi lastik tarihini göstermektedir. Üretim tarihi 4 rakamdan oluşur. İlk iki rakam üretim haftasını gösterirken son iki rakamı üretim yapılan yılı göstermektedir.
Dış lastiklerin de bir son kullanma tarihi vardır bunu unutmamalısınız. Lastiklerin üretim tarihi dış lastik üzerindeki 4 rakamdan oluşur. ilk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı, son iki rakam ise yılını verir.
İdeal derinlik
Ancak yaz ve dört mevsim lastiklerinizi 3 mm, kış lastiklerinizi ise 4 mm'ye indiğinde değiştirmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Çünkü o derinliklere indiğinde lastikler hızla aşınmaya başlar.
Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C'nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma performansı azalır.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Özelliğini kaybeden lastiğin yol tutuşu azalmaya başlar. Bu bağlamda lastiğin ömrü kaç yıldır sorusunu gündeme getirmek gerekir. Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır. Oto lastik ömrünü kilometre olarak ele aldığımızda ise kaynaklar, 100.000 kilometre olduğunu belirtir.
Lastik sektöründe DOT ile ilgili bir bilgi karmaşası olduğuna dikkat çeken Michelin Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşem Suner, lastik ömrünün araca takıldıktan sonra başladığına dikkat çekerek; “Yeni üretilen bir lastik ile üç sene önce üretilen lastiklerin performansı arasında herhangi bir fark yoktur.
Lastik kullanım süresi ise aracınızın ağırlığına ve yaşadığınız çevreye göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 50.000 kilometre ya da 5 yıl içerisinde kullanıma bağlı olarak lastikler ömrünü tamamlar.
Kullanılmış, ikinci el lastik almanın artıları
Hurda kauçuk büyük bir çevre sorunudur, ancak eski lastiklerinizi yolun kenarına atmak yerine geri dönüştüreceğinizi varsayıyoruz. Yine de, güvenli olduğu sürece her lastiği kullanmanın çevre için en iyi seçim olduğu söylenebilir.
Aracın üstündeki lastikler çalışma sırasında yüksek basınç , yol darbeleri ve depolamada var olmayan diğer koşullara maruz kalmaktadır. Bu nedenle lastiklerin araca takıldığı tarih önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular. Lastiklerin raf ömrü 10 yıldır. Continental lastiklerin kalan ömrünü öğrenmek için lastiğin yanağında "DOT" sembolünün ardından gelen karakterlere bakabilirsiniz. Bu kısımda yer alan son dört rakam, lastiğin üretildiği yılı ifade etmektedir.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
MICHELIN “En İyi Lastik Markası”
Michelin kardeşler Edouard ve André Michelin tarafından kurulmuş ünlü bir Fransız lastik markasıdır. Türkiye de bulabilceğiniz en iyi lastik budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri