Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Kabakları kurutarak kışa iyi bir hazırlık yapmak istiyorsanız pişirme yönteminiz her ne olacaksa olsun kabakların iyi bir şekilde kuruması için bir yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizerek kurutmaya uygun bir yere asın ya da dilimledikten sonra biz bez üzerine dizerek güneş altına bırakın.
Kabakları yıkadıktan sonra 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez örtün ve dilimlediğiniz kabakları da bu beze dizin. Birkaç günde kuruyan kabaklarınızı bez torbalarda veya buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Pazardan veya manavdan aldığımız taze dolmalık kabakları ortadan ikiye kesiyoruz. Sonra dolma oyacağı ile içlerini çıkarıp dışlarına çizgiler atıyoruz ve hepsini böyle hazırlayınca iğneye ipliği saplayıp onar tane ipe diziyoruz. Güneş alan bir yere ipi gerip kurutuyoruz.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
İlgili 19 soru bulundu
Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Kabakları yıkayıp kabuklarını soyup yemeklik küp küp doğruyoruz. Kabaklarımızı istediğimiz miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın ister yemek ister çorba olarak kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Su kabakları tamamen kurumadan üst üste istiflenerek bekletildiğinde su kabaklarının birbirine temas eden kısımlarında çürümeler meydana gelebilir. Bu yüzden su kabaklarından en doğru kurutma yöntemi birbirine temas etmeden asılarak kurutulmasıdır.
Kabakta Sulama
İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Sonbahar ve kış aylarında hasat edilir.
3. adım: Kabaklara şoklama işlemi uygulayın
Sürenin uzamaması önemli, aman dikkat. 1-2 dakika sonrasında kevgirle kabak dilimlerini kaynar sudan çıkarın ve hemen yanında duran buzlu suyun içine bırakın. Buzlu suyun içinde de yaklaşık 3-4 dakika tutun ve çıkarın. Şoklama işleminiz tamamlanmış demektir.
Dilimlediğiniz balkabağını bol suyla durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurutun. Tamamen kuruyan kabak dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin. Her poşete, bir pişirimlik koymaya özen gösterin. Ardından poşetin ağzına düğüm atarak buzluğa yerleştirin.
Sulu Kabak Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Kabaklar tamamen yada alacalı olarak soyulur.
Öncelikle ihtiyacımız olan malzemelere bakacak olursak; tohum, drenajlı derin saksı, bahçe toprağı, gübre ve su. Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
Peki bal kabağı ne kadar dayanır? Bal kabağı yapısı gereği kesilmediği ve darbe almadığı sürece kendisini koruyan bir kabukla sarılmıştır. Bu demek oluyor ki bal kabağını kesmezsek, kuru ve karanlık bir ortamda tutarsak yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan dayanacaktır.
Çiğ Kabak Dondurulur mu? Evet taze çiğ kabaklar buzlukta yıl boyu saklanabilir. Fakat hiçbir işleme tabi tutulmadan buzluğa atılan kabaklarda lezzet ve renk kaybı bariz olacaktır. Fakat buzluğa atmadan önce kabakları blanch etmek gözle görülür bir fark yaratın.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
İsteğe göre kabaklarımızı yıkayıp kuruması için yarım saat dinlendiriyoruz. Daha sonra oval bir şekilde kesip kızdırdığımız yağa atıyoruz. Arkalı önlü kızarttıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuduğundan emin olduğumuzda buzdolabı poşetine yatay bir şekilde yerleştirip buzluğa veya derin dondurucuya koyuyoruz.
Dışarıda var olan herhangi bir sıcak hava ile temas yapılırsa eğer bu durum bal kabağın bozulmasını hızlandırır. Bal kabağı dilimlendiği için havayı daha çok çeker. Zamanla bu sıcak hava da bal kabağı üzerinde küflenme etkisi bile yaratır. Tüm bunlar ise bal kabağının küflenip kokmasına bile neden olur.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri