İtalyan mutfağında çok köklü bir yeri olan, Toskana bölgesinde doğup tüm ülkeye yayılan, uğruna şiirler yazılan salata
Panzanella Toskana mutfağı'na ait, ekmek ve domatesle hazırlanan, yaz mevsiminde bolca tüketilen bir salata türüdür. 1500'lü yıllarda sanatçı ve şair Bronzino Floransa'da yazdığı bir şiirinde, tostla birlikte sunulan soğan ve sirke karışımıyla oluşturulan bir salatadan bahseder.
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Türkçedeki salata kelimesi İtalyanca salata (> insalata) kelimesinden dilimize geçmiştir ve köken olarak Latince sal ("tuz") kelimesine dayanır.
İlgili 18 soru bulundu
Mevsim Salatası Nasıl Yapılır Tarifi
Havucu ve turpu rendeleyerek başlayabiliriz ardından kıvırcık ve mor lahanayı ince ince doğrayalım. Tüm malzemeyi karıştırma kabına aldıktan sonra üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştıralım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
NAR SALATASI
Sırasıyla toz sumak, nane ve nar ekşisi eklenir. Domatesler küp küp doğranır ve karışıma eklenir. Son olarak nar taneleri üzerine konur. Zeytinyağı ile tatlandırılır ve arzuya göre cevizle süslenerek servis yapılır.
Bulgaristan mutfağına has olan “Şopska salata” (Çoban salatası), Avrupa seçimleri nedeniyle Avrupa Parlamentosu tarafından düzenlenen milli yemekler yarışmasında önde gidiyor.
Bezelye, havuç, patates ayrı ayrı haşlanır. Salam ve turşu jülyen doğranmış olarak eklenir. Mayonez katılarak hepsi karıştırılır. Afiyet olsun.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Takım : Cucurbitales Familya : Cucurbitaceae Cins : Cucumis Tür : Cucumis sativus Hıyarın ülkemizde yetiştirilmesi çok eskilere dayanır. Her yörede üretimi yapılmakla birlikte toplam üretimin %44'ü Akdeniz bölgesinden elde edilir. Bu bölgeyi sırasıyla %11 Ege, %9,8 Marmara, %9 Orta kuzey bölgesi izler.
Adı, İstanbul'un Çengelköy semtiyle özdeşleşen salatalık türü, Beykoz'daki birkaç bahçe dışında artık Yalova'da üretiliyor.
Ege dinginliğinde çeşit çeşit yeşillik, salatalık, kırma zeytin, zeytinyağı, çilek, ceviz içi ve kızartılmış hellim peyniriyle hazırlanan bir salata tarifi Ege salatası.
Ispanak, zeytinyağı ve kişniş ile hazırlanan zırh salata, özellikle Adana mutfağında büyük bir ilgi görür. Yemeklerin yanında sunulan bu salata, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.
Tuzlu ringa balığıyla hazırlanılan klasik versiyonunda "kürk" olarak adlandırabileceğimiz pancar katı, balığa "giydiriliyor". Kat kat ve sebzeler sayesinde rengarenk olan bu salatanın et, haşlanmış tavuk ve salamla yapılan çeşitleri çok yaygın olan salatanın vejetaryenler için yapılanının adı ise "Boş Şuba Salatası".
Bostana Salatası Tarifi (Şanlıurfa Yöresi)
Rus salatası, 1860'lı yıllarda Moskova'daki Hermitage Restaurant'ın baş aşçısı olan Belçika asıllı Rus Lucien Olivier tarafından icat edildi.
İnce küp şeklinde kıyılmış salata malzemelerine nar ekşisi ve ceviz eklenerek yapılan bir salata türüdür. Kökeni Gaziantep Mutfağıdır.
Çingene Salatası (Kahvaltılık) Tarifi Nasıl Yapılır? Sivri biberi, kırmızı biberi ve domatesi doğrayalım, maydanoz ve dereotunu da doğrayalım ve karıştırma kabına alalım ,üzerine lor peynirini, sıvı yağı, pul biberi ve tuzu ilave edip karıştıralım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
Salatalıkları ince bir şekilde rendeleyip suyunu sıkalım. Üzerine peyniri ve kıyılmış dereotunu ekleyip karıştıralım. Zeytin yağını, tuz ve limon suyunu da ilave edip, son bir kez karıştırıp servis tabağına alalım. Üzerini fıstıklarla süsleyelim. Afiyet olsun.
Büyük bir leğene turşuları, soğanları ve patatesleri dilimleyin. Yoğurt, mayonez, sirke, tuz ve zeytinyağınıda ilave edip karıştırın. Bir gece dolapta bekletip servis ederseniz daha güzel olur. Soğuk servis edin afiyet olsun.
İçerisindeki turp, havuç, kırmızı lahana ve yeşillikler ile bol vitaminli bir salata olmasının yanı sıra özel salata sosu ile lezzeti bir başka güzel oluyor. Özellikle et, tavuk ve balık yemeklerinizin yanına yakışacak bu leziz salata tarifimiz ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
Pirinç pilavı pişirilir ve soğumaya bırakılır. Turp, domates, salatalık temizlenir ve küp küp doğranır, karıştırma kabına alınır. Mısır ve soğumuş pirinçi ekledikten sonra salata sosu dökülür ve güzelce karıştırılır. Üzerine dereotu serpilir ve servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri