Staj kaçıncı sınıfta başlar sorusunun cevabı öğrencilerin eğitim durumuna göre değişir. Anadolu meslek ve teknik liselerde dördüncü sınıfta zorunlu staj programı vardır. Üniversitelerde de staj dördüncü sınıfta yapılır. Meslek yüksekokullarında ise ikinci yılda staj vardır.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Bu yıla kadar 2 ve 3. sınıf stajını yapmayan öğrenciler 2023 yaz aylarında stajlarını tamamlamak zorundadırlar.
Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece yaz stajı I en az 20, en fazla 25 gün yapılabilir. Daha sonraki yıllarda ise herhangi bir kısıt yoktur.
Staja 4. ve 6. Dönem yarıyılı sonunda başvurabilirsiniz. 1. Sınıf öğrencileri ve mezuniyet durumundaki 4. Sınıf öğrencileri staj başvurusu yapamaz.
İlgili 19 soru bulundu
4. Sınıf Zorunlu Yaz Stajı duyurusu. 4. Sınıf Zorunlu Yaz Stajı öğrencilerin kendilerinin belirleyecekleri mesleki kurum ve kuruluşlarda veya Fakülte tarafından belirlenen kurumlarda web sayfasında ilan edilen tarih aralıklarında yapılır.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
1. Stajımı 1. Sınıfın yaz döneminde mi yoksa 2. Sınıfın yaz döneminde mi yapmalıyım? Cevap= Her ikisinden birinde yapabilirsiniz. 2. Sınıfın yaz döneminde yaptığınızda bütün dersleri verseniz bile staj bitiminden sonra mezun olabilirsiniz.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Stajı ders dönemi içinde yapabilir miyim? gerektirmeyen dersleri olan son sınıf öğrencileri dilekçe ile başvuru yapmak koşuluyla dönem içinde de yaz stajı kapsamında staj yapabilir. Bu durumlar dışında akademik takvimde belirtilen eğitim-öğretim döneminde (sınav dönemleri dâhil) staj yapılamaz.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
1) Stajlar, 18 Haziran 2022 tarihinden itibaren, 25 Eylül 2022 tarihine kadar yapılabilmektedir. Yaz okuluna katılım sağlayan öğrencilerimiz yaz okulu sürecinde staj yapamazlar.
Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar.
İSTEĞE BAĞLI STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ
Staj başvurusu yapacak öğrencilerin 3. sınıfı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
19 Haziran 2023 - 04 Ağustos 2023 tarihleri arasında (30 iş günü) yapılacaktır.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.”
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Herşeyi yaptınız, ama yinede staj yeri bulamadıysanız eğer, yeterli sayı sağlanırsa okulda (Meslek Liseleri İçin) beceri eğitimi staj çalışmanızı yapabilirsiniz. Ancak stajını okulda yapan öğrenciler sene sonunda yaz tatilinde yine staj uygulaması için, mutlaka 40 günlük staj yapmak zorundalar.
6. Bir kereye mahsus staj yeri değişikliği yapılabilir, bunun için ilk staj yerinde en az 10 iş günü staj yapılmalı ve İşyeri staj kabul formu yeni staj yerine tekrar onaylatılarak staj bürosuna teslim edilmelidir. 7. Staj yeri bulma sorumluluğu öğrencidedir.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
İşverenin başvurusu üzerine öğrencinin durumu değerlendirilir ve gerektiğinde öğrencinin stajı veya uygulamalı eğitimi süresi dolmadan sonlandırılır veya başarısız sayılır. # Staj yerini kim seçer? Staj yeri, öğrenci tarafından belirlenerek Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörünün değerlendirmesine sunulur.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Staj başvurusunda bulunacak üniversite (fakülte ve yüksekokul) öğrencilerinin kayıtlarını 31.03.2022 tarihine kadar kariyerkapisi. cbiko.gov.tr adresi üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri