Üniversite öğrencilerinin bir kısmında staj zorunluluğu varken bir kısmında yoktur. Üniversite stajyer öğrencilerinin yine bir bölümü 2011 yılındaki Yasa değişikliğiyle 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınarak ücret ödeme zorunluluğu getirilmişken diğerlerine böyle bir zorunluluk getirilmemiştir.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Lise zorunlu stajlarında uygulanan maaş üniversite stajında olduğu gibi meslek net asgari ücretin yüzde 30'u kadardır. İşveren tarafından ödenmesi gereken tutar, işletmenin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
STAJYER MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
İlgili 18 soru bulundu
Asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla birlikte zorunlu stajer ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumudur. Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
Yaz stajlarının süresi ortalama iki ve üç ay arasında, yani 8 ila 12 hafta sürmektedir. Bu süreçte öğrenci çalıştığı kurum tarafından beğenildiği vakit, bu staj süreci yaz mevsimi sürecinin ardından devam edebilmekte ve devamlı bir staj haline geldikten sonra kurumda iş bulma fırsatı sunabilmektedir.
Zorunlu stajlarını kamu kurumlarında yapan öğrencilerin maaşları, ayın 15'i ile ayın 20'si arasında kurum tarafından yatırılmaktadır. Aylık ödemesi, ayın 20'sinden sonra bile yatmamış olan öğrencilerin, kurumun ilgili birimine konu ile ilgili olarak başvuruda bulunması gerekmektedir.
Bugünkü asgari ücrete göre de bu tutar 2 bin 552 lira. Personel sayısı 20'nin altında olan işletmeler ise çalıştırdıkları her bir stajyer için asgari ücretin yüzde 15'inden (bin 276 lira) az ücret ödeyemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
Staj parası alamayan kişiler, uzman bir avukata verecekleri vekalet ile ücret alacaklarının takibini gerçekleştirebilir. Staj parası için işverene başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak geriye dönük alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıl olup, 5 yılı aşan süreler alacak talep edilememektedir.
Staj parası 2023 desteğinden yararlanabilmeniz için her ayın 10'una kadar öğrencinin 2023 staj ücretini banka yolu ile ödemeniz ve maaş ödeme dekontu ile okula başvurmanız gerekiyor. Okul da en geç ayın 20'sine kadar hak etmiş olduğunuz destek tutarını size ödemesi gerekmektedir.
3308 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan stajyer öğrenciye, fakültesi tarafından staj yaptırılması uygun görülse dahi, bu öğrencilere staj yaptıklarından dolayı ücret ödemesi zorunlu değildir. Ancak işverenler isterlerse bu nitelikteki stajyerlere de ücret ödeyebilir.
Yaz Dönemi Nöbetçi Yurtlarda Barınma (Sınav, Staj)
Yaz dönemi için sadece sınav, staj vb. sebeplerle kurum yurtlarında barınma imkânınız bulunmaktadır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12'nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 50'sinden aşağı ücret verilemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjde kapsamında kamu kurumlarında Ulusal Staj Programı kapsamında staj yapan gençlere ise asgari ücret ödeniyor.
Yaz dönemi stajları ile ilgili olarak;
Öğrencilerimizin stajlarını öğretim süresi içinde bitirmeleri esastır. Bu sene staj yapacak 11.sınıf öğrencilerimiz ve eksik stajı olan 12. sınıf öğrencilerimiz geçen seneki eksik stajlarını bu sene tamamlayacaklardır. Bir iş günü 8 saat olarak değerlendirilir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Staj puanım Genel Not Ortalamamı etkiler mi? Staj başarı puanınız Genel Not Ortalamanızı etkilememektedir.
Ücret ve Sigorta İşlemleri
MADDE 14- (1) Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip en geç beş iş günü içerisinde ücret ödenir.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar.
Devlet kurumunda staj yapan kişilerin maaş ödemeleri genellikle ayın 15'i ile 20'si arasında yapılmaktadır. Özel sektörde staj yapan kişilerin maaş ödemeleri ise, genelde her ayın 10'unda yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri