150 gramlık 1 küçük salkım beyaz üzüm besin değeri; 23.4 gr karbonhidrat, 1.05 gr protein, 0.45 gr yağ, 1.2 gr lif, 3 mg sodyum, 285 mg potasyum, 27 mg kalsiyum, 6 iu A vitamini, 6 mg C vitamini ve 0,75 oranında demir içerir.
Üzüm; A vitamini, B1 vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin.
Kansızlığa iyi gelir
Aynı zamanda soğuk pres olarak satılan üzüm pekmezinin kansızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Günde bir kaşık tüketilen üzüm pekmezi kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Üzümün en önemli faydaları arasında güçlü antioksidan özelliği yer alır.
Örneğin; 100 g taze üzümde, 190 miligram (mg) potasyum, 18 mg kalsiyum, 0,5 mg demir ve 4 mg C vitamini bulunuyor. Kuru üzüm, taze üzüme göre taşınması ve saklanması daha kolay olduğundan, ara öğünlerde hem çocuklar hem yetişkinler tarafından alternatif olarak tüketilebilecek sağlıklı bir besin.
Kötü kolesterolü tedavi ederReservatrol, taze beyaz üzümün kabuklarında bol miktarda bulur. Reservatrol, kötü huylu kolesterol (LDL) seviyesini düşüren, damar sertliğini önleyen ve antioksidan özellikli etkin bir maddedir.Sindirimi kolaylaştırırYemeğinizi yedikten sonra üzerine taze beyaz üzüm yiyebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Reservatrol, taze beyaz üzümün kabuklarında bol miktarda bulur. Reservatrol, kötü huylu kolesterol (LDL) seviyesini düşüren, damar sertliğini önleyen ve antioksidan özellikli etkin bir maddedir.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3'ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
Demir İhtiyacının Yüzde 23'ünü Karşılıyor
Yüksek antioksidan yapısına sahip kuru meyveler de vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Siyah üzüm, beyaz üzümden daha fazla lif içerir. 100 gram siyah üzümde 2.1 gram lif bulunur. 100 gram beyaz üzümde bu miktar 1.4 gramdır. Siyah üzüm, beyaz üzüme göre daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleri tüketildiğinde metabolizma hızlanır.
Kara üzüm, özellikle kan yapıcı özelliğiyle ,son derece faydalı ve kıymetli bir besin. İçeriğinde bulunan anti oksidanlar sayesinden, iyi bir kanser kalkanı olan kara üzümü, özellikle çocuklarınıza bol bol yedirmenizde fayda var. Gelelim karaüzüm çekirdeğine.
Karadut, böğürtlen, çilek, portakal, yaban mersini, muz ve frenk üzümü. Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır. İçeriğinde bol miktarda demir barındıran pancar, kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelir.
Kuru üzümde pek çok meyveden daha fazla demir bulunur. Bir bardak kuru üzümde 3.2 mg demir bulunur.
Siyah kuru üzümde bol miktarda bulunan demir, saç sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği, kansızlık probleminden doğan saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur.
Demir bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru üzüm tüketmek, kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Yüksek antioksidan yapısı, vitamin ve mineral içeriği yüksek oluşuyla, kuru meyveler de mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken besinlerden. Özellikle kuru üzüm, diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek bir meyve ve 100 gram kuru üzüm günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Kuru üzüm, çilek, kavun, incir gibi meyveler demir vitaminine sahiptir. Aynı zamanda portakal, mandalina gibi turunçgiller de demir vitaminini taşır.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Gebelikte Üzüm Pekmezinin Faydaları
1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
Siyah üzüm, vücudumuza görmenin iyileştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, enfeksiyonların önlenmesi ve kusursuz bir cilde sahip olmak gibi sayısız avantajlar sunar. Siyah üzüm ayrıca diğer üzümlere göre daha yüksek bir antioksidan içeriğine sahiptir.
Kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp ve damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek oranda sıvı içeren üzüm, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Hücreleri hızla yenilediğinden kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçer. Özellikle meme ve kolon kanserini engelleyici bir besindir.
- Beyaz üzüm suyunun kan sulandırıcı etkisi vardır ve kalp krizi riskini aza indirir. - Karaciğerde zararlı hücre oluşumunu en aza indirir. - Kalp hastalığı riskini azaltır ve kolesterolü dengeleme etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri