Yazı sayesinde geçmişte yaşanmış olaylarla ilgili kayıtlara kolayca erişebiliyoruz. Ayrıca yazı ile başkalarının duygu ve düşüncelerini öğrenebiliyor, birçok konuda bilgi edinebiliyor ve yüz yüze görüşemediğimiz zamanlarda da iletişim kurabiliyoruz.
Yazmak, bilgiyi analiz etmemizi, sentezlememizi ve değerlendirmemizi gerektiren bilişsel bir süreçtir. Yazma yoluyla, düşüncelerimizi ve fikirlerimizi kendi değerlerimizi, inançlarımızı ve önyargılarımızı yansıtan tutarlı argümanlar halinde nasıl düzenleyeceğimizi öğreniriz.
Yazı yazmak, katarsisin (duygu boşalımı) yollarından biridir. Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor.
Araştırma Zirvesi'nde klavye kullanmanın yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu vurgulandı. Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
∆ Stresi azaltır: Yazı yazmak stresin etkilerini azaltmada bir terapi görevi görür. Çünkü yazmak, içsel dünyamızdaki gizli duyguları ve düşünceleri keşfetmemizi sağlar. Zihnimizin derinliklerinde saklanan stres kaynaklarını ortaya çıkarırken bunları ele almayı kolaylaştırır.
İlgili 34 soru bulundu
Yazı sayesinde geçmişte yaşanmış olaylarla ilgili kayıtlara kolayca erişebiliyoruz. Ayrıca yazı ile başkalarının duygu ve düşüncelerini öğrenebiliyor, birçok konuda bilgi edinebiliyor ve yüz yüze görüşemediğimiz zamanlarda da iletişim kurabiliyoruz.
Yazma becerisinin gelişimi. Yazma becerisi, dört temel dil becerisini oluşturan zincirin son halkasıdır. Yazma; iletişim kurmanın, duygu, düşünce ve tasarılarımızı, görüp yaşadıklarımızı anlatmanın bir yolu olup aynı zamanda düzenli düşünme alışkanlığı da kazandırır.
Düşüncelerinizi Kağıda Dökün
Kaygı ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi kaygıya neden olan durumları yazmaktır. Bu sayede kaygı fiziksel bir şekle sahip olur. Yazı ile ifade ettiğimiz duygular daha gerçekçi olsa da bir noktada hislerimize uzaktan bakabilmemize yardımcı olur.
Yazmak, insanın konuşarak anlatamayacağı veya anlatmak istemeyeceği şeyleri anlatabilmesini sağlar. Bu da insanın psikoklojisinin gelişimini pekiştirir. Buna vesile olan en büyük duygu insanın düşüncelerini saklamak istemesiyle sosyalliği gereği paylaşma isteğinin çelişmesidir.
Yazma terapisi, kolay erişilebilir ve çok yönlü bir terapi şeklidir. Sadece bir defter ve kalem ile bireysel olarak yapılabilir veya bir danışman tarafından yönlendirici direktiflerle uygulanabilir.
Elle yazı yazmak, beynin daha fazla kısmını çalıştırdığı için yaratıcılığı da artırmış oluyor. Bununla birlikte elle yazmanın klavye kullanmayla kıyaslandığında daha sanatsal eğilimlere kapılar açtığı biliniyor. Her kişinin el yazısı tamamen kendine özgüdür.
Yazı, düşünceyi başka mekan ve zamana taşımak suretiyle, hakikat- lerin keşfi için lazım bir şart olan, ayrı kafaların aynı mevzu üzerinde karşı- laşmasını sağlar. Yazı, zaman ve mekan içinde, çok geniş bir diyalog kurar (Kaplan, 1982: 127). Yazı, insanoğlunun en önemli buluşlarından birisidir.
Kapsamlı bir şekilde okuyun: Okuma, okuryazarlık ve yazma becerilerinin temelidir. Kitaplar, gazeteler, dergiler ve çevrimiçi makaleler dahil olmak üzere çeşitli metinleri okuyun. Bu, kelime dağarcığı, gramer ve anlama becerilerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Güzel konuşma sanatı becerisine kavuşmak ise bir yerde bilinçli konuşmayı ifade etmektedir. Konuşma sanatı, iletişim kurma yeteneklerinizin gelişmesi demektir. Bu sayede çevrenizle kurduğunuz ilişkiler güçlenir, sosyal çevreniz zenginleşir. Yani kişisel gelişim konusunda da size ivme kazandırır.
Dilin beceri alanları okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört beceriden oluşmaktadır.
Endişe beyni yorar ve yıpratır. Beyin endişeden uzak tutulmalıdır. Hafif miktarda kafein yani çay, kahve tüketimi beynin daha berrak çalışmasını sağlar. Çikolata, muz, fındık, fıstık ve balık gibi birtakım gıdalar serotonin içerdikleri için mutluluk hormonu yayılmasını sağlar.
Pek çok insan, stresle baş etmeye çalışır. İş, aile, sosyal sorumluluklar ve kişisel zorluklar arasında denge kurmak zaman zaman zorlayıcı olabilir. Neyse ki günlük tutmak bu stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Günlük yazmayı duygusal rahatlama deposu olarak düşünebiliriz.
Günlük tutmak, bilişsel işlevlerimizi artırmanın yanında, kısa süreli belleğimizi iyileştirebilir, stresli durumlarla başa çıkma yetisine yardımcı olabilir ve işte yapılan hataları azaltabilir.
Değerli kardeşimiz, Günlük tutmak; yani her gün bir deftere veya yazılacak yere, o gün kayda değer gördüğünüz olup bitenleri yazmak günah olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri