Cevizli sucuk, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve lif bakımından zengindir. Sağlıklı besin öğeleri sayesinde cevizli sucuğun içindekiler insan vücuduna oldukça yarar sağlıyor. Cevizli sucuk, yüksek oranda enerji sağladığı için, sporcular tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Bu da aylık toplamda 4 kilo gibi bir durum ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı cevizli sucuk tüketimi gerçekleştirirken, bunu dengeli şekilde ele almak çok önemlidir. Özellikle diyette olanların dikkat etmesi ve bu dönemde uzak durması gerektiği besin kaynakları arasında bulunur.
Türkiye'de cevizli sucuk, aynı zamanda şıralı sucuk, pekmezli sucuk, şeker sucuğu, üzüm sucuğu, orcik ya da köme olarak da adlandırılır. Türkiye'de genellikle Kahramanmaraş, Gümüşhane, Elazığ, Artvin ve çevre illerinde üzüm veya dut şırasına ipe dizilen ceviz batırılarak yapılan bir tatlıdır.
Çocukların kemik gelişimi aşamasında önemli bire sahip olan seker sucuğu başka faydalarından da söz etmek mümkündür. - Hamilelik dönemindeki kadınların kullanması, kalsiyum eksikliklerini karşılamaktadır.
Kansızlığa bire bir
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, pekmez, pestil ve cevizli sucuğun enerji kaynağı olduğunu, kansızlık, halsizlik, zayıflık ve ishale iyi geldiğini bildirdi.
İlgili 15 soru bulundu
Cevizli sucuk, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve lif bakımından zengindir. Sağlıklı besin öğeleri sayesinde cevizli sucuğun içindekiler insan vücuduna oldukça yarar sağlıyor. Cevizli sucuk, yüksek oranda enerji sağladığı için, sporcular tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Cevizli Sucuğun Yapılışı:
Cevizli sucuk ülkemizde maraş sucuğu, köme, bandırma ve şeker sucuk gibi değişik isimlerle üretilmektedir. İplere dizilen cevizler ya üzüm şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine daldırılarak hazırlanır.
Kalori Bilgisi Cevizli Sucuk Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 268 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 107 gramlık miktarında Cevizli Sucuk 287 kalori bulunmaktadır.
1 Cumhuriyet Sucukları Türkiye'nin en iyi sucukları listesinin bir numarası, Cumhuriyet sucukları. Cumhuriyet Sucukları Kasap Kara Mahmut tarafından, 1920'li yıllarda Afyonkarahisar ilinde kuruldu.
Enerji değeri yüksek proteinler de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde cevizli sucuk önemli etkiye sahiptir.
Kalbe faydalıdır. Özellikle içeriğinde şeker oranının çok az olmasından ya da hiç olmamasından dolayı şeker hastalarının da tüketebileceği bir üründür. Yüksek kolesterole sahip kişiler içinde tüketilebilmektedir. Kolesterolü kötü oranda etkileyici herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır (Aşırı tüketmemek kaydıyla).
İçindekiler: Şeker,mısır şurubu,% 20 ceviz içi,buğday nişastası (gluten), %10 üzüm pekmezi,asitlik düzenleyici (sitrik asit),su. Alerjen Bilgileri: Ürün ceviz ve gluten içerir.Eser miktarda Antep Fıstığı,badem,fındık,susam,süt ürünü ve soya lesitini içerebilir.
Sporcular Cevizli Sucuk Yiyebilir Mi? En sağlıklı tatlılar arasında yer alan, bol miktarda pekmez ve ceviz barındıran bu lezzet, sporcular tarafından da sıkça tercih edilmektedir.
Ortalama 166 kalori olan sucuğu tüketirken alınması gereken kaloriye dâhil edilmesi önemlidir. Dikkatli tüketilmediğinde sucuk yüksek kalori ve yağ değerinden dolayı kolayca kilo aldırabilir.
Sucuk, kalori değeri yüksek bir besindir. İçinde bulunan yağ ve baharatlar ile birlikte pişirilme şekli de sucuğun kalorisini etkilemektedir. Yüksek kaloriye sahip ve yağlı olan sucuk, uzmanların görüşleri ile diyetteyken yenmemesi önerilir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Chorizo İspanyolların domuz etinden yaptıkları ve hemen hemen Türk tipi sucuğun çok benzeri olan şarküteri ürününe verdikleri isimdir. Bol yağlı ve baharatlı, lezzetli bir yiyecektir.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Yüksek kaloriye sahip ve yağlı olan sucuk, uzmanların görüşleri ile diyetteyken yenmemesi önerilir. Yenilecekse de porsiyon kontrolü sağlanarak ve pişirilme şekline dikkat edilerek yenmeli.
13) Sucuk-Salam-Sosis
Bu tür et ürünleri tuz doludur ve nitrat içerirler. Bunların yerine piliç çevirmeyi tercih edebilirsiniz ya da seçiminizi tavuk ve hindi göğsünden yana yapabilirsiniz.
50 gram sucuk, 166 kalori olup; besin değerleri açısından, 2,5 gram karbonhidrat ve 7 gram protein içermektedir. 1 porsiyonu yaklaşık olarak, 15 gram yağ içeren 100 gramlık sucukta; 180 miligram potasyum vardır.
Şeker hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir: Bal, marmelat, dondurma, reçel, pekmez, kremşanti. Tereyağı, margarin. Sığır eti, sucuk, sosis, yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri.
Şeker hastalığına bağlı böbreklerde bir problem oluşmuşsa protein miktarı azaltılmalıdır. Kırmızı et ya da beyaz et yağsız tercih edilmeli; sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri ve sakatat tüketilmemelidir.
Zengin kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriği ile köme, kas ve kemik dokusunu güçlendirerek eklem ağrılarını hafifletme özelliğine sahiptir. Köme çeşitleri düzenli tüketilmesi durumunda kalp ve damar hastalıklarını engelleyici özelliğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri