Akıllı telefonların ve dijitalleşmenin beyin ve dil gelişimin olumsuz etkisi olduğu bildirildi. Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
Sonuçlar, elle yazmanın klavye ile yazmadan farklı olarak öğrenme, bellek, dil ve görsel algı gibi bilişsel süreçler ile ilişkili olan sinir ağlarını etkinleştirdiğini gösteriyor. Yazı yazarken el hareketlerinin çok hassas bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.
Elle yazı yazmak, beynin daha fazla kısmını çalıştırdığı için yaratıcılığı da artırmış oluyor. Bununla birlikte elle yazmanın klavye kullanmayla kıyaslandığında daha sanatsal eğilimlere kapılar açtığı biliniyor. Her kişinin el yazısı tamamen kendine özgüdür.
Parietal (yan) lob: Beynin sağ ve sol bölümlerinde iki tane bulunur. Okuma – yazma ve aritmetik becerileri yönetir. Duyu organlarından elde edilen bilgileri yan loblar birleştirir.
Yazı yazmak, katarsisin (duygu boşalımı) yollarından biridir. Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Yazmak, bilgiyi analiz etmemizi, sentezlememizi ve değerlendirmemizi gerektiren bilişsel bir süreçtir. Yazma yoluyla, düşüncelerimizi ve fikirlerimizi kendi değerlerimizi, inançlarımızı ve önyargılarımızı yansıtan tutarlı argümanlar halinde nasıl düzenleyeceğimizi öğreniriz.
Yazı yazmak bir yetenek midir sorusunun cevabı daha karmaşıktır. Evet, bazı insanlar doğuştan bu yeteneğe sahip olabilir. Ancak bu yetenek de diğer yetenekler gibi geliştirilebilir ve o kişiye kendine has bir yazma tarzı kazandırabilir.
Kapsamlı bir şekilde okuyun: Okuma, okuryazarlık ve yazma becerilerinin temelidir. Kitaplar, gazeteler, dergiler ve çevrimiçi makaleler dahil olmak üzere çeşitli metinleri okuyun. Bu, kelime dağarcığı, gramer ve anlama becerilerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Beyindeki iki ana hücre tipi, sinir hücreleri olarak da bilinen nöronlar ve nöroglia olarak da bilinen glial hücrelerdir. Nöronlar, nöral devrelerde ve geniş kapsamlı beyin ağlarında diğer nöronlar ve internöronlarla iletişim kurarak işlev gösteren,beynin uyarılabilir hücreleridir.
Serebral korteks sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki yapısal kısıma ayrılmaktadır. Ağırlık bakımından beyinin 3'te 2'sini teşkil etmekte ve beyinin neredeyse tüm yapılarının üzerini örtmektedir. İnsan beyninin en gelişmiş kısımıdır.
Solaklar ve sağlakların değişik mesleklerde başarı farklılıkları gösterdiğini kaydeden Kütükçü, “Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyor. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar” diye konuştu.
İnsanlar arasında sağ elini kullananların oranının %90, sol elini kullananların oranının yaklaşık %10 ve her iki elini de kullananların oranının ise %1'den az olduğu biliniyor. Her iki elini de etkin bir şekilde kullanabilen bireyler “ambidextrous” (ambidekströz/iki elli) olarak adlandırılıyor.
∆ Stresi azaltır: Yazı yazmak stresin etkilerini azaltmada bir terapi görevi görür. Çünkü yazmak, içsel dünyamızdaki gizli duyguları ve düşünceleri keşfetmemizi sağlar. Zihnimizin derinliklerinde saklanan stres kaynaklarını ortaya çıkarırken bunları ele almayı kolaylaştırır.
Okunan kitap ve yazılar, insanın bilgi ve kültürünü artırır, kelime hazinesini( sözcük dağarcığını) zenginleştirir, dil yeteneğini güçlendirir, düşünce ve hayal dünyasını genişletir. Her bakımdan en etkili araçtır okuma. Anlayarak ve düşünerek okuma,yazma beceri mizi de geliştirir.
Yazma becerisinin gelişimi. Yazma becerisi, dört temel dil becerisini oluşturan zincirin son halkasıdır. Yazma; iletişim kurmanın, duygu, düşünce ve tasarılarımızı, görüp yaşadıklarımızı anlatmanın bir yolu olup aynı zamanda düzenli düşünme alışkanlığı da kazandırır.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Mental egzersiz ile öğrenme artırılarak yeni nöronlar ve bağlantıları artar ve korunur. Özellikle daha önce yapılmamış aktiviteler (yabancı dil öğrenme gibi) ya da rutinin dışına çıkmak nöronlarda yeniden yapılanmayı tetikleyen en önemli unsurlardan biridir.
Nöronlar arasındaki bu amiloid gelişimi beyinde iltihaba neden oluyor ve bu iltihaplanma sonucu nöronların iç kimyalarında değişim meydana geliyor. Tau proteini görülüyor ve beyin hücreleri MEG3 adlı özel bir molekül üretmeye başlıyor. Bu da nekroptozu yani beyin hücrelerinin ölümünü tetikliyor.
Güzel konuşma sanatı becerisine kavuşmak ise bir yerde bilinçli konuşmayı ifade etmektedir. Konuşma sanatı, iletişim kurma yeteneklerinizin gelişmesi demektir. Bu sayede çevrenizle kurduğunuz ilişkiler güçlenir, sosyal çevreniz zenginleşir. Yani kişisel gelişim konusunda da size ivme kazandırır.
Yazdıkça zihniniz sakinleşiyor, gevşeme etkisi yapıyor. Hikaye anlatmanın büyüsü, yaşananlar hakkında bir karar vermenize yardımcı oluyor. Somut olarak yazıya dönüştürmek soruna karşı sizi aktif bir pozisyona sokuyor. Ayrıca bağışıklık sisteminizin de çok daha güçlü olduğunu göreceksiniz.
Yazmak, insanın konuşarak anlatamayacağı veya anlatmak istemeyeceği şeyleri anlatabilmesini sağlar. Bu da insanın psikoklojisinin gelişimini pekiştirir. Buna vesile olan en büyük duygu insanın düşüncelerini saklamak istemesiyle sosyalliği gereği paylaşma isteğinin çelişmesidir.
Ama yazılan şiirlerin kalitesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Çünkü herkeste şiir yazabilme kabiliyetinin bulunması onun ayrıca bir yetenek olmadığını göstermez. Aksine şiir yazmak da özel bir yetenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri