Yazar-anlatıcı da olsa bu gerçek değişmez; bu özellikteki hikâyelerde de anlatıcı yazarın kurguladığı, var ettiği bir kişiliktir. Yazarın, bazen kendi duygu, düşünce ve yorumlarını metindeki bir kişiye söylettiği de görülebilir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
İçten Bakış ya da Sınırlı Bakış Açısı
Okur da her şeyi onun gözüyle görür, onun düşünce ve heyecanlarını paylaşır; onun kadar bilir, III. tekil kişi adılı kullanan bir anlatıcı ile anlatılır (I. tekil kişi adılıyla anlatıldığında, olayları anlatan kişi, anlatının kahramanlarından biri olur).
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
3 - Hâkim Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı (İlahi/Tanrısal bakış açısı): Yazar , her şeyi bilen konumundadır. Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri onların en gizli bilgilerini bütün ayrıntılarıyla bilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Burada bize anlatılanları ifade ederken, neden kırmızıyla yazılan şeyleri “yazarın” değil de “anlatıcının” aktardığını söylüyoruz? Çünkü, “anlatıcı”, aslında “yazarın hikayesini okuyucuya ulaştırırken büründüğü kimlik” demek. Evet, bazı romanlarda anlatıcı ve yazar arasında hiçbir fark olmuyor.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Anlatıcı bakış açıları hakim (ilahi/ tanrısal), kahraman, gözlemci (kameraman/ müşahit) ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere 4 başlıkta incelenir.
Hikâyede olup bitenleri okura aktaran, bu bakımdan metinle okur arasındaki iletişimin kurulup devam etmesini sağlayan bir “anlatıcı” vardır. Anlatıcı da yazarın yarattığı kurmaca dünyaya ait bir kişiliktir. Anlatıcı ögesi, anlatmaya dayalı bütün edebî türler için geçerlidir.
Üçüncü Şahıs Anlatıcı, kalabalık bir karakter grubunu okuyucuya ulaştırmak için ideal bir bakış açısı oluşturur. Edebiyatta en sık kullanılan anlatıcı türü, “üçüncü şahıs” olarak bilinen; anlatıdaki karakterleri ve olayları “O” zamiri üzerinden okuyucuya sunan yapıdır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Olayı anlatan kişi olayın içindeyse 1, değilse 3. kişi ağzından anlatımın olduğunu söyleriz. Başka bir ifadeyle olayın içinde “ben, sen, biz, siz” kişilerinden en az biri varsa 1. kişi ağzıyla anlatımdır. “O” ya da “onlar” kişilerinden biri varsa 3. kişi ağzından anlatım vardır.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Öykü veya roman gibi kurmaca metinlerde anlatıcı türünü belirlerken genellikle bu seçim içseldir. Yani yazarın zihninde kurgu oluştuğunda zaten anlatıcının sesi de birlikte gelmiştir. İster karakterin ağzından anlatım olsun isterse de yazarın kendi ağzından sonuçta o ses, ritim yazar metne başladığında gelmiş olur.
İkinci Şahıs Anlatıcı
Bu tarz anlatılarda, yazar hikayesini “sen” zamiri üzerinden aktarır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır.
Özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren modern edebiyatla birlikte yerini alan çoklu anlatıcı, özellikle romanda kullanılan bir anlatıcı biçimidir. Bu anlatıcıda alışılagelmiş şekilde tek bir sesin olması yerine birden çok anlatıcı sesi bulunmaktadır.
Özne anlatıcı, olayın hem yapıcısı hem de anlatıcısı olarak sunulduktan sonra “özdeş özne” ve “ayrışmış özne” terimleriyle ikiye bölünür. Günlük formuyla düzenlenen anlatılarda görülen, aktaran ile aktarılan arasında tam bir örtüşmenin olduğu anlatıcı “özdeş”tir.
Öncelikle metinde kullanılan temel anlatım biçimlerine bakalım: Betimleyici anlatım. Öyküleyici anlatım. Açıklayıcı anlatım.
“Müdahil anlatıcı” olarak tanımladığımız anlatıcı türünün temel farklılığı da burada ortaya çıkar. Müdahil anlatıcılar; özellikle bir yargı paylaşırken, bir mesaj verirken veya okuyucunun dikkatini çekmeye çalışırken, eserin anlatısını bölüp bunları doğrudan paylaşır.
Gözlemci bakış açısında, anlatıcı kameraman gibi inceleme yapar ve ayrıntıları görebildiği kadarı ile okuyucuya aktarmaktadır. Bu anlatım şeklinde, anlatıcı gördükleri haricinde bilgiler vermez. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili yorumlar yapması veya kahramanların duygularından bahsedebilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri