Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Jean de La Fontaine 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa'nın Thierry kentinde doğdu. Gençliğinde okulunu yarım bırakan ve birçok farklı işte çalışan La Fontaine, otuz yaşından sonra kaleme aldığı masallarla tanınır. Eserlerinde intak ve teşhis sanatını kullanan yazar hayatı boyunca 300'e yakın masal yazdı.
Ezop (Yunanca: Αἴσωπος, Aisōpos), MÖ 6. yüzyılda yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcısıdır. Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un yaşamıyla ilgili bilgiler kesin değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
"Kesinlikle Hindistan'ın en sık çevrilen edebi ürünüdür" ve bu hikâyeler dünyada en çok bilinenler arasındadır. Birçok kültürde birçok isimle geçer. Panchatantra'nın Hindistan'ın hemen hemen her büyük dilinde bir versiyonu vardır. Ayrıca metnin dünya çapında 50'den fazla dilde 200 versiyonu vardır.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
La Fontaine, 12 kitapta topladığı 238 masaldan 124'ünde büyük oranda Ezop masallarından esinlenmiştir. Ezop masalları Nâzım Hikmet, Orhan Veli Kanık, Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Ülkü Tamer, Olcay Göçmen, Türkan Uzel gibi Türk edebiyatçıları tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
12 kitaba ayrılan Fabllar içerisinde 239 tane fabl yer almaktadır. Fables Choisies'in ilk koleksiyonu 31 Mart 1668'de yayımlandı ve 124 fabl iki cilt halinde altı kitaba bölündü.
Fabl türünde dünyanın en büyük ustası olarak tanınan La Fontaine, 17. yüzyıl klasik çağının ve edebiyatının en ünlü öykücüsüdür. La Fontaine'in öyküleri 1668'den 1694 yılına dek on iki kitapta yayınlanmıştır.
La Fontaine aynı adı taşıyan masalında her gün altın yumurtlayan tavuk ile sahibi arasında yaşananları anlatır. Özetle; tavuk değerini bilenler için mal, mülk, berekettir. Kolay yoldan insana sunu- lan bir refah kapısıdır.
17. yüzyılda çocuklara özgü edebiyat ürünlerinin olması gerekliliği konuşulmaya başlanmıştır. Bu dönemde La Fontaine (1673), fabl masallarıyla çocuk edebiyatı ürünleri vermiş bir yazar olmuştur.
Fransız şair ve yazar La Fontaine, özellikle fabl türünde verdiği eserleriyle bilinmektedir. Jean de La Fontaine, 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa'da dünyaya gelmiştir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen La Fontaine, Paris'te kolejde eğitim gördü. Lisedeyken kiliseden ayrıldı.
La Fontaine masalları, hem doğuda hem batıdaki masalları derleyen La Fontaine'nin bunları serbest Fransız nazmına uyarlaması ile oluşmuştur. Bu masallar çeşitli ciltlerde fabllar olarak yayımlanmış ve de dünya dillerine çevrilmiştir. Bizde Türkçe La Fontaine masalları çevrilmesi Tanzimat Dönemine kadar uzanmaktadır.
10 yaş ve üzeri herkesin okumasına uygun olan eserde, 100'e yakın masal arasından 48 masal seçilerek yayına hazır hale getirildi. Ahlak dersi ve öğüt vermesi açısından oldukça etkileyici olan “La Fontaine Masalları” sadece çocukların değil, büyüklerin de severek okuyabileceği bir eserdir.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
La Fontaine Masalları 350 yıldır dilden dile, ülkeden ülkeye dolaşarak uygarlığı etkileyen eserlerden biri haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 100 Temel Eser arasında yer alan La Fontaine Masalları'nın Türkçede çok sayıda güzel çevirisi vardır.
Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir. Milattan önce yazıya geçirildiği ortaya çıkmıştır. Ezop masallarında kişiler genellikle hayvanlar arasından seçilmiştir. Bu yönüyle fabl olma özelliği vardır.
Yayına hazırlayıp taktim ettiğimiz kitap, İran Masalları kategorisinde kabul edilen, yazarı/derleyeni bilinmeyen anonim bir eserdir. Kimi kaynaklarda Binbir Gece Masallarına nazire olarak çıralılmış olabileceğinden söz edilmektedir.
Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne, Hindistan'da sözlü kültür ürünü olan masallardan oluşan Pançatantra isimli eserin geliştirilmiş şeklidir. İlk metni Sanskritçedir.
Billur Köşk Masalları, Türk masal derlemesidir. İlk olarak ne zaman ve kimin tarafından derlendiği belli değildir. Anadolu'nun ilk masal derlemesi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri